19 de desembre del 2013

TRÒTULA, UNA ITALIANA PIONERA EN MEDICINA

Julia Rodríguez
Nerea Gistau
Kaoutar Matrouzi
Marc Molina
1r Batxillerat

Des del principi la humanitat ha patit diverses malalties. Després d'un llarg camí, la medicina ha evolucionat molt, gràcies a moltes persones com la Tròtula.

Tròtula de Salerno va viure al segle XI, encara que no se sap la data exacta. Va ser una doctora italiana que va escriure diversos tractats de medicina femenina. El més important d'ells va ser Passionibus mulierum curandorum, també conegut com “Tròtula major”.

Poc se sap sobre la vida de Tròtula. Es pensa que va ser professora de medicina de l'Escola Mèdica Salernitana (que va ser el primer centre mèdic que no va dependre de l'església). Els seus llibres se centren en els problemes mèdics de les dones, incloent la menstruació i el part.

Els seus escrits van reflectir idees molt avançades per al seu temps, per exemple recomanava que es subministressin opiacis a les dones durant el part per mitigar el dolor, una pràctica que llavors era perseguida per les autoritats. Els opiacis s'utilitzaven antigament per a disminuir els dolors del part.

També afirmava que els impediments a la concepció podien ser deguts tant a les dones com als homes. Ja que antigament, es creia que quan una parella no podia tenir fills, era sempre culpa de la dona, i es deia que era infèrtil. Però Tròtula, va dir que quan es donava una situació com aquesta, la culpa no només havia de ser de la dona, sinó que també podia ser de l'home.

El seu treball també estava influït per les idees de la seva època: sostenia que a causa del pecat original provocat per Eva, les dones eren per naturalesa més susceptibles d'emmalaltir, i per això necessitaven una major atenció mèdica.

Encara que es pensa que va morir a la seva ciutat de naixement, no es coneix amb exactitud res sobre la mort de Tròtula.

Alguns estudiosos han dubtat que fos una dona, i altres són de l'opinió que era un personatge fictici, pel que al llarg de la història les seves obres s'han atribuït a altres autors.

Fos una dona, o un home, el més important és que va existir, i que va aportar molts avenços en el camp de la medicina.

Retorn al sumari

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada