19 de desembre del 2013

LISE MEITNER, LA FÍSICA QUE ES VA QUEDAR SENSE EL NOBEL PER SER DONA

Tamara Domínguez
Maria Carrillo
1r Batxillerat

Lise Meitner va ser la dona que va establir les bases de la teoria per a l'obtenció de l'energia atòmica. Va detectar la fissió de l’àtom d'urani en dos nuclis atòmics amb la mateixa massa: el de bari i el de criptó. Aquest descobriment va ajudar a l’obtenció de l'energia atòmica, que més tard va servir per construir la primera bomba atòmica.

Finalment, però, no va col·laborar en el projecte de la bomba atòmica. Gràcies al seu descobriment del bari i del criptó, es va merèixer guanyar el premi Nobel, encara que després no el va guanyar per ser una dona.

Lisa Meitner va néixer a Viena el 17 de novembre de 1878. Provenia d'una família jueva que després es va convertir al cristianisme.


Va estudiar a la universitat de Viena, i es va doctorar en 1907. Més tard, va ingressar a una universitat de Berlín per seguir les classes de Max Planck i va treballar amb Otto Hahn en una recerca que va durar més de trenta anys, amb ell va descobrir el protactini en 1918.

Amb el suport de Meitner, Otto Hahn i Fritz Strassmann van aconseguir el primer exemple de la fissió nuclear.

Encara que ella és coneguda per la seva recerca sobre la teoria atòmica i la radioactivitat, no va guanyar el Nobel de Química per ser jueva i per ser una dona.

Encara que per la seva aportació a la física, li van donar el premi Enrico Fermi a Estats Units.


Retorn al sumari

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada