19 de desembre del 2013

OBJECTES INVISIBLES... ÉS POSSIBLE?


Lídia Martínez
David Martínez
Carlos Fructuoso
Óscar Chicharro
1er de Batxillerat

Tots hem somiat alguna vegada de petits en fer-nos invisibles. Sobretot quan vèiem les pel·lícules de Harry Potter que desapareixia amb la seva capa màgica. Però això que semblava només possible en pel·lícules de ciència-ficció, ara és possible a la vida real gràcies als metamaterials.

-Els metamaterials i els seus resultats

Els metamaterials són materials creats artificialment per l'humà, fets a partir de substàncies com coure, plata, fibra de vidre o altres components metàl·lics, que tenen com a objectiu modificar el comportament de la llum que incideix sobre un objecte i que el fa visible perquè deixi de ser-ho.
En aquesta imatge es pot veure com a partir de metamaterials varia el comportament de la llum. En concret, es passa d’un índex de refracció positiu a un de negatiu quan s’utilitza un metamaterial.

Gràcies a aquests metamaterials creats de forma artificial, al 2006, un nord-americà, David Smith, va aconseguir que un objecte es fes invisible per a la visió humana, desviant una certa part de la llum cap una altra direció.

L'any passat, un grup de científic nord-americans de la Universitat de Duke, van arribar més lluny encara que David Smith, aconseguint que un objecte cilíndric fos invisible per a la visió humana, no deixant cap reflex per on es pogués veure que l'objecte estava allà.

Aquest és un exemple on un cos cilíndric, en entrar en contacte amb el metamaterial, és fa invisible però una part de la llum, degut a la refracció negativa, és desviada cap a una altra direcció.

-Encobriment plasmònic

És un mètode en el qual, a partir de metamaterials plasmònics, s'ha aconseguit emmascarar objectes en tres dimensions a l'aire lliure i des de qualsevol angle. Com ja hem dit, aquests metamaterials són un tipus de materials que anul·len la capacitat de la llum per ser reflectida a l'ull humà variant la seva direcció de propagació natural. Tenen una gran força i això fa que puguin modificar la percepció i simulin la desaparició d’un objecte a l'aire lliure.

En aquesta imatge podem veure el resultat de l'encobriment plasmònic, on un objecte en tres dimensions, a l'aire lliure i des de qualsevol angle “desapareix”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada