19 de desembre del 2013

CUVIER I LES SEVES CATÀSTROFES: UNA TEORIA PER EXPLICAR ELS CANVIS

Santiago Machicote
Tadeo Paiva
Nidal Boutiar
1r Batxillerat

Georges Léopold Chrétien Frédéric Dagobert Cuvier, va nèixer el 23 d' agost 1769 a París (França), i va morir el 13 de maig de 1832. Va ser un gran naturalista.

Va ser el primer entre els grans de l'anatomia comparada i de la paleontologia. Cuvier va tenir molta importància després de la restauració dels Borbons.

Va ser nomenat professor d'anatomia comparada del Museu Nacional d' Història Natural de França.

Utilitzant el seu principi de correlació va aconseguir reconstruir diversos esquelets d'animals fòssils.

Cuvier va fer una història natural explicada a partir de revolucions i catàstrofes. Al llarg de la història de la Terra s’ha produït l’extinció de moltes espècies i la seva substitució per altres. Aquestes noves espècies procedirien d'altres regions del planeta on s'haurien salvat de la catàstrofe. Aquesta defensa de la constància de les espècies va enfrontar a Cuvier amb el corrent transformista iniciat per Buffon i desenvolupat àmpliament per Lamarck.

Se’l considera el fundador de la paleontologia dels vertebrats. Era expert en anatomia i zoologia, i com hem dit abans, va aplicar els seus coneixements d’anatomia d’animals actuals a l'estudi dels animals fòssils i va ser capaç de fer deduccions brillants sobre la forma d'un animal complet a partir d'uns pocs fòssils de fragments ossis.

Va observar que les roques antigues contenien fòssils de formes de vida més simples. Però no va interpretar aquestes evidències en el sentit que les formes més complexes haguessin sorgit de les formes més simples per una mena de progressió.

Cuvier considerava que les espècies havien estat creades de forma simultània per un acte sobrenatural i que, un cop creades , es van mantenir immutables. Això es coneix com “fixisme” i era predominant en els naturalistes de l'època.

Cuvier va resumir les seves idees en 1812, segons ell una sèrie de catàstrofes (moviments de la terra, inundacions) havien eliminat totalment algunes espècies i modelat la superfície terrestre. Després de cada catàstrofe (per ell la més recent era el diluvi) noves espècies ocupaven els llocs vacants.

Cuvier

Teoria Cuvier




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada