19 de desembre del 2013

APROFITAMENT TÈRMIC DE L'ENERGIA SOLAR

Ismael Estévez
1r Batxillerat

A l’actualitat l’aprofitament de l’energia solar consisteix basicament en utilitzar l’energia del Sol per escalfar aigua. Aigua que es destinarà al consum domèstic, ja sigui per dutxar-nos, per cuinar, per escalfar-nos, etc. També s’utilitza per a la producció d’energia mecànica, i a partir d’ella obtenir energia elèctrica.

Sistema solar tèrmic i components

La base d’aquest projecte són els captadors solars, aquests s’encarreguen de recollir l’energia radiada del sol i transformar-la en energia tèrmica. Aquests dispositius es classifiquen en tres grups: captadors de baixa, mitjana i alta temperatura

-Captadors de baixa temperatura: bàsicament s’utilitzen per escalfar aigua, ja sigui de la dutxa o de la piscina. També s'utilitza per assecar productes agrícoles mitjançant l'escalfament d'aire i per destil·lar aigua en comunitats rurals. Els més importants són els captadors solars plans que es divideixen en dos grups:


  • Captador pla protegit, amb un vidre que limita les pèrdues de calor.
  • Captador pla no protegit, sistema més econòmic i de baix rendiment, utilitzat essencialment per a climatització de piscines.


-Captador de mitjana temperatura: s’utilitza per destil·lar aigua on no és potable, per assecar fusta i aliments. Aquest captador s’utilitza, també, per a les cuines solars.
Forn solar
-Captadors solars d’alta temperatura: és el grup més variat de captadors i més utilitat:

1.Concentrador solar: el fluid s'escalfa a alta temperatura mitjançant miralls parabòlics.

Captador solar amb disseny parabòlic.

2.Miralls plans o lents Fresnel lineals, amb idèntica funció que els concentradors solars lineals.

3.Miralls d’una central tèrmica solar, que reflecteixen la radiació solar i la concentren en un únic punt situat en una torre, on es genera vapor d'aigua per produir electricitat.

4.Miralls en un forn solar, variant on s'utilitzen miralls plans i posteriorment miralls parabòlics per obtenir molt altes temperatures.

El forn solar situat en Odeillo als Pirineus Orientals Francesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada