19 de desembre del 2013

L'ALZHEIMER

Núria Serrano
Cristina Meseguer
1r Batxillerat

Què és?:
L'Alzheimer és una malaltia cerebral que causa problemes amb la memòria, la forma de pensar i el caràcter o manera d'actuar. És irreversible i progressiva.

Quina és la seva evolució?:
L'Alzheimer empitjora amb el pas del temps. La seva evolució és molt variable. Mentre que en uns casos és molt ràpida (menys d'un any), en altres el deteriorament de les funcions intel·lectuals es perllonga més de 15 anys. Els pacients viuen, de mitjana, aproximadament vuit anys després del diagnòstic.

Quins són els seus símptomes?:
-Canvis de memòria que dificulten la vida quotidiana.

-Dificultat a l'hora de planificar o resoldre problemes.

-Dificultats per exercir tasques habituals a la casa, a la feina o en el temps lliure.

-Desorientació de temps o lloc.

-Dificultat per comprendre imatges visuals.

-Nous problemes amb l'ús de paraules en la parla o l'escrit.

-Col·locació d'objectes fora de lloc i falta d'habilitat.

-Disminució o falta del bon judici.

-Pèrdua d'iniciativa per prendre part en el treball o en les activitats socials.

-Canvis en l'humor o en la personalitat.



A quina edat afecta més?
La majoria de persones afectades per aquesta malaltia comencen a presentar alguns símptomes després dels 60 anys.

Quins són els seus mètodes de prevenció?:
-Tractaments farmacològics: medicaments antiinflamatoris no esteroides, antioxidants i teràpia de substitució d'estrògens.

-Exercicis físics i dieta: l'exercici físic pot beneficiar les cèl·lules del cervell gràcies a l'augment del flux d'oxigen que es produeix en realitzar-lo.

-Connexions socials i activitats Intel·lectuals: mantenir forts vincles socials i una vida mentalment activa pot reduir el risc de patir d'Alzheimer.

-Tractaments alternatius: cada vegada és més freqüent l'ús d'herbes medicinals, vitamines i altres suplements dietètics per potenciar la memòria o tractaments per a retardar o prevenir la malaltia de l'Alzheimer .

Quins són els tractaments quan la malaltia ja està avançada?:
-Medicaments per a la pèrdua de memòria: hi ha 5 medicaments aprovats per la FDA (Food and Drug Administration) que pal·lien la pèrdua i la confusió de la memòria, els problemes amb el pensament i el raonament derivats de la malaltia.

-Tractaments per al comportament: un dels canvis més comuns deguts a l'Alzheimer és el comportament del malalt. Això es dóna pel deteriorament progressiu de les cèl·lules cerebrals.

-Tractaments per als canvis del son: sovint, nombrosos malalts d'Alzheimer tenen problemes relacionats amb el son: problemes per dormir o amb canvis en el seu horari. Quan això sorgeix sempre se sol acudir en primer lloc a tractaments no farmacològics per afrontar aquests problemes.

Què pot afavorir l'aparició de l'Alzheimer?
-Les persones que han patit d’atacs de cor i/o de traumatismes cranials tenen un risc major de patir d’Alzheimer, per tant és important que es facin les proves per a veure si ho pateixen.

Retorn al sumari

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada