15 d’abril del 2011

VISITA AL MONESTIR DE SANTES CREUS I A MONTBLANC

Elvira Fernández
Professora de Geografia i Història.


L’alumnat de 2n d’ESO va visitar, a mitjans, de febrer el monestir cistercenc de Santes Creus, situat a la comarca de l’Alt Camp, dins del municipi d’Aiguamúrcia. Es tractava d’una activitat de la matèria de Ciències Socials.

Vam visitar algunes de les dependències del monestir escoltant les explicacions de les monitores i fent fotografies. Ens van agradar molt els claustres, la sala capitular, l’església amb les tombes reials, el dormitori dels monjos, ...

En tornar a l’institut ens quedava un dubte: per què es diu Santes Creus? Les monitores no ens ho havien explicat. Tampoc els nois i les noies de 2n d’ESO ho van preguntar. Alguns/es van buscar la resposta en enciclopèdies, altres encara no han trobat la resposta a hores d’ara. Per a ells/es aquí una possible explicació:

El nom d’aquest conjunt monàstic, segons la llegenda, es deu a petites resplendors nocturnes que de nit poblaven el paratge, probablement com a conseqüència de reflexos fosfòrics. Els pastors medievals, atemorits, creien que eren ànimes en pena i s’apressaven a clavar una petita creu de fusta en el lloc on recordaven la minsa flama de la nit anterior.


En acabar la visita al monestir van sortir cap a Montblanc, on vam dinar i visitar la ciutat. Malgrat el fred, vam poder visitar la plaça del Mercadal, l’església de Santa Maria, el call, el portal de Sant Jordi, ...

El professorat acompanyant – Eloïsa, Jordi i Elvira- vam quedar encantats amb els nois i les noies de 2n d’ESO. Es van comportar molt bé durant tot el dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada