Ángels Serrano
Professora d' Economia
Professora d' Economia
El divendres 16 de gener de 2009, els alumnes de primer i segon de batxillerat de la modalitat de ciències socials van fer una sortida acadèmica: visita a la Borsa de valors de Barcelona.
Van sortir de l’institut a les nou del matí . Quan van arribar a la borsa, al Passeig de Gràcia, van esperar fins a les deu que ens va rebre la Carolina Díaz, encarregada de guiar-nos en la visita.
La Carolina, primer va explicar que és la borsa i la seva història. A Espanya hi ha quatre borses, la primera en crear-se és la de Madrid entre 1808-1831, la segona és la de Bilbao al 1890, la tercera és la que varem anar a visitar, la de Barcelona creada al 1915 i la quarta la de València creada al 1980.
Quan entres a la borsa es pot veure un panel, Parquet Electrònic, que ocupa tota la paret central proporcionant un munt d’informació del mercat espanyol als inversos, valor de tancament dels índexs espanyols el dia anterior, la seva evolució del dia, i també proporciona informació dels principals índex internacionals (Dow Jones de Estats Units, Nikkei 225 de Japó, CAC40, DAX,etc...). Aquest Parquet és un fet diferencial i emblemàtic de la Borsa de Barcelona.
Van treballar els principals índex bursatils espanyols: el famós Ibex 35 (és una mitjana ponderanda dels valors de les 35 empreses espanyoles més importants, com Endesa, Banesto, etc...) i el MID50 (engloba el valor de les 50 següents empreses espanyoles més importants).
Els colors predominants a la borsa tenen un significat concret: el verd (els valors estan pujant), el vermell (els valors estan baixant) i el groc (valors permaneixen sense alteracions).
El lloc des d’on ens feia aquesta explicació es deia el “corro”. El “corro” es troba al principi de l’accés al Parquet Electrònic, i des d’aquí es realitza el mercat de corros o també anomenat de “a viva veu” de 8:30 a 8:50 hores. Vol dir que en aquest curt temps els accionistes poden vendre accions allà mateix a “viva veu”, es fa per recordar l’àntic procés en què les accions es compraven i venien cridant; tots tenim a la ment aquest record ja sigui per haber-lo viscu o haber-lo vist a alguna pel•lícula.
A continuació van continuar la visita per la resta del recinte on podien veure més de 600 monitors que proporcionen informació en temps real de tots els mercats, nacionals i internacionals.
Aquests monitors petits faciliten el seguiment detallat de cadascuna de les empreses del SIBE: preu de les accions, posicions de la demanda i oferta, màxims i mínims de la jornada, volums de contractació, variacions de preus, últimes negociacions,etc...
Els alumnes van fer una pràctica: escollir entre una de les que formen el IBEX35, per tant, una d’important, i seguir la seva evolució durant el matí. Amb aquest exemple els alumnes van poder aplicar els seus coneixements apressos a les classes d’economia quan van estudiar el tema del funcionament del mercat. I és evident que la borsa també és un mercat on opera la llei de l’oferta i la demanda del lliure mercat, on el producte que s’intercanvia són les accions, l’oferta són les accions que alguns accionistes volen vendre pel motius que siguin (obtenir liquidesa, obtenir una plusvàlua, etc....) i la demanda són inversors que disposen d’estalvis.
Amb aquest exemple, tal com diu la teoria de la demanda i l’oferta, els oferents volien vendre les seves accions al preu més alt possible i pel contrari la demanda volia compra accions al preu més vaig possible; doncs bé quan el preu de l’oferta i la demanda va coincidir es va produir la compravenda d’unes quantes accions.
A la sala de contractació es pot seguir l’evolució del mercat mitjançant pantalles retroprojectades. Es disposa de telèfons interiors per la canalització de les ordres als operadors i de terminals en temps real pel seguiment individualitzat del mercat.
També es disposa de servei de cafeteria i restaurant, i evidemmet dintre també es disposa de 21 monitors amb informació permanent dels mercat en temps real.
Gràcies a aquesta sortida, a tothom li ha quedat clar el significat de tot el que passa a la borsa: quan els índexs borsàtils pugen o baixen, quina diferència hi ha entre els brokers i els dealers, què és el Ibex 35, etc...
Després vam passejar pel Barri àntic, per contemplar els monuments i part de la història de Barcelona.
A tots ens va semblar que la sortida va ser entretinguda, ens ho varem passar molt bé al mateix temps que varem aprendre molt sobre economia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada