21 de desembre del 2009

UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES?

Daniel García Fuentes. 2n de Batxillerat

Els gestos i els signes, són un mètode de comunicació molt emprat en les situacions quotidianes com ara, una conversa o fins i tot quan anem a agafar un taxi. Aquest tipus de comunicació com qualsevol altre, pot donar lloc a la confusió o a una mala interpretació del missatge per part del receptor. Aquests malentesos, es poden donar en qualsevol lloc i amb qualsevol persona. Per exemple, a mi m’ha passat que anava pel carrer parlant amb els amics i he imitat un gest que m’havia fet un conductor d’autobusos (ell estava enfadat perquè li havia cridat l’atenció, ja que estava envaint el carril bici) i justament en aquell moment, el conductor d’un cotxe que passava pel costat, s’ha pensat que aquell gest li ho feia a ell, i tot enfadat, ha parat el cotxe i ens ha cridat.


En aquest cas, per molt que jo m’hagi justificat argumentant que aquells gestos eren producte d’un relat dirigit als meus amics i que per res del món aquell gest era dirigit cap a ell, la informació que li havia proporcionat la imatge a aquell home va ser molt més forta, molt més important, que els milers d’arguments que li pogués donar jo.

Aquest n’és tan sol un dels molts malentesos que poden donar-se amb els signes o gestos. D’altra banda, no hem de confondre aquest mètode de comunicació amb un llenguatge especialitzat com és el llenguatge dels signes per a les persones amb sordmudesa. Aquest llenguatge, es caracteritza per la no utilització de paraules en l’expressió. Aquesta comunicació es basa en un registre de signes, cada un amb un significat diferent, que permet la comunicació d’aquestes persones que pateixen la sordmudesa.

A més dels signes o del gestos, existeixen molts mètodes de comunicació com ara, l’art. L’art és una forma de comunicació que, a través de la música, la pintura, l’escultura, etc..., permet transmetre algun valor o significat d’alguna cosa a la persona que l’observa o el percep. Les imatges també permeten la transmissió d’algun significat, intencionat, per part de l’autor.

Aquestes imatges, moltes vegades, són producte de les nostres vivències, és a dir, són imatges que generem nosaltres a través dels sentits i que nosaltres interpretem. Haureu sentit moltes vegades l’expressió de “Una imatge val més que mil paraules”, aquesta expressió vol recolzar la tesi que diu que qualsevol fet que nosaltres veiem, serà cert, encara que es pugui mal  interpretar. Per exemple, si tu vas pel carrer i veus a ta mare llençant la brossa al contenidor, és totalment innegable que ella ho està fent, per molts arguments que ella et doni en contra d’aquest fet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada