29 de juny del 2018

NOMÉS UN CURS... I TANTES COSES!!!

Cèsar Caparrós
Director

Un curs escolar, menys de 200 dies lectius i, tantes i tantes coses.

Aquest curs 2017/2018 era una altra prova de foc per l'Institut Manuel Vázquez Montalbán. Hi havia molt professorat nou i, malgrat les tensions que això podia provocar (i ha provocat), hem pogut engegar nous projectes, continuar-ne d’altres i fer moltes activitats. Ara farem una mica de memòria abans de l’arribada de la calor de l’estiu.

Alguns dels projectes ampliats o engegats aquest 2017/2018 han estat:
  • Projecte de lectura a les aules (perquè l’alumnat gaudís de 30 minuts de lectura dins de l´horari lectiu) i plafons promocionals de la lectura en diferents espais del centre.
  • Projecte First Literary Dates on, a partir d’un treball molt ric amb l’Institut del Teatre de Barcelona, hem potenciat la lectura entre tot l’alumnat del nostre centre.
  • Grup de Coeducació a l’institut, amb l’objectiu de proporcionar a l’alumnat, al professorat i a tota la comunitat educativa, estratègies que poden modificar les relacions de poder, d’abús i de limitacions estereotipades per a cada gènere.
  • Grup nou de Mediació i Participació, on gràcies al treball d’una educadora social (contractada per l’Ajuntament per a tot el marge esquerre del riu), ha permès treballar els conflictes des d’una vessant positiva i constructiva a més de fomentar la implicació de l’alumnat en el funcionament del centre.
  • Visita de l’escriptor Lorenzo Silva (Premi Planeta al 2012) dins del programa Encuentros Literarios del Ministerio de Cultura y Deporte.
  • Preparació i certificació dels nivells B1 i B2 d’anglès i A2 i B1 de francès per a alumnat del MVM en col·laboració amb l’EOI de Badalona.
  • I, ja a final de curs, el Projecte Mobilitat ERASMUS + al Batxillerat. Aquest projecte ja el realitzàvem als Cicles Formatius però hem aconseguit, gràcies a l’esforç del professorat, que aquest estiu set alumnes del nostre centre passin una setmana a una localitat propera a Roma (amb totes les despeses pagades per la Unió Europea) per, entre moltes altres coses, millorar el seu nivell d’anglès.
A més del gust de fer realitat totes aquestes accions, vull destacar que algunes d’elles han tingut repercussió a la premsa i a la televisió. Podem destacar l’interès pel projecte Passa’m Memòria amb l’aparició a un article a “El Diari de l’Educació” i a un reportatge del programa Badalona tres60º (minut 57:08). Així mateix, “El Periódico”, el “Diari de l’Educació” i la Cadena Ser al programa “La Ventana” es van fer ressò del projecte First Literary Dates.

A més a més, el projecte de Servei Comunitari (on participen més de vuit entitats socials i administracions de Sant Adrià i Santa Coloma), concretament el projecte d’Aprenentatge-Servei que fem amb les escoles de primària i amb l’entitat Avismón (que dona suport als avis que viuen sols) va aparèixer ressenyat a un article a “El Periódico

Però, l’Institut Manuel Vázquez Montalbán és capaç d’això i molt més. A banda de tots els projectes explicats, hem realitzat exposicions, tallers, xerrades, sortides..., i moltes i moltes activitats d’ensenyament aprenentatge que, gràcies al treball diari i constant del professorat, han permès al nostre alumnat aconseguir uns bons resultats acadèmics (gràcies a tots i a totes!!!).

I, si mirem al futur, podem dir que la màgia del nostre institut no s’atura aquí. El nostre professorat s’ha animat a engegar dos nous projectes de cara al curs 18/19.

Un d’aquests projectes és el de Tecnologies Digitals per a l’Aprenentatge on, un grup de professionals pensarà i dissenyarà propostes per millorar les competències del nostre alumnat a partir de l´ús de les noves tecnologies.

I per últim, parlant de projectes, vull destacar la creació del GEP (Generació Plurilingüe). En aquest projecte, crearem un grup impulsor d’uns sis professionals que rebran i faran una formació per impartir matèries (no lingüístiques) en llengua anglesa per acabar millorant el nivell d’anglès del nostre alumnat.

Però, cal dir-ho, no tot són bones notícies. El curs 18/19 hi haurà, com cada any, alguns professionals que acabaran la seva carrera professional o bé la continuaran en altres llocs. Estem parlant, entre d’altres, de Roger Hoyos (que acabarà el curs i la seva carrera de professor editant i publicant aquesta revista), de Robert Calatayud (que anirà a fer de secretari a un altre centre) i de Lina Camprubí (que anirà a promoure els Projectes de Mobilitat al Departament d’Ensenyament).

A ells tres, a tots els professionals que no podran continuar l’any vinent i a tot l’alumnat que acabarà l’escolarització al nostre centre, recordeu que teniu aquí la vostra família, la família del MVM.

Molta i molta sort per tots ells i per a tots els que, si no passa res estrany, seguirem treballant per fer créixer el Manuel Vázquez Montalbán el curs 18/19.

Gràcies a tots i a totes per la feina feta!

Bon estiu i... Ens retrobem al setembre!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada