28 de juny del 2019

ARTICLE D'OPINIÓ: 'LA SUPOSADA MODIFICACIÓ GENÈTICA D'UNES BESSONES'

Aitor Martí
Alumne de 1r de Batxillerat Humanístic

He Jiankui, el científic xinès, assegura haver dut a terme la primera manipulació genètica de l'ésser humà. En la seva intervenció, explica que la seva única intenció era impedir que els bebès modificats genèticament, dues bessones anomenades Nona i Lulu, contraguessin el virus del VIH que porta el seu pare. Per a això, utilitza una tecnologia denominada CRISPR-cas9.

En primer lloc, aquesta tècnica sobrepassa els límits morals i ètics, però es pot arribar a acceptar per la vida d'aquells que no poden triar i pateixen aquestes malalties. Ara bé, el que és inacceptable és que aquesta tècnica pugui portar conseqüències inimaginables. Encara que no se sap molt bé, a partir d'ara es pot pretendre aplicar per l'edició de gens amb finalitats no clíniques, sinó de "millorament" de l'espècie humana. També la creació d'armes biològiques, nens sense control, tot això pot ser molt perillós. La modificació genètica en embrions humans va contra la dignitat humana i contravé els principis establerts en l'anomenat Conveni d'Oviedo de la UNESCO de 1997. Per les pròpies finalitats de les recerques, no té sentit utilitzar embrions humans per conèixer millor els mecanismes d'acció dels gens. Tots els mamífers tenen un desenvolupament embrionari similar.

En segon lloc, perquè la destrucció d'embrions suposa la destrucció de vides humanes.

En tercer lloc, per la pròpia inseguretat de la tecnologia CRISPR-cas9, ja que no és prou precisa com per a llançar-se al seu ús indiscriminat en l'edició de gens humans i menys encara en els embrions.

En quart lloc, perquè va en contra d'un mínim d'ètica científica. En molts casos no es tracta d'utilitzar la modificació genètica per a benefici de l'embrió, ni tan sols es pretén conservar la seva vida.

Finalment, l'edició de gens en embrions obre el camí cap al mal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada