29 de juny del 2016

UN "PETIT RESUM", PER AL·LUSIONS...


Loli Pérez
Professora de Ciències Socials, 4rt ESO.

Dedicat als alumnes de 4rt d'ESO

El temps passa ràpid per a tots, massa ràpid. Sembla que va ser ahir quan ens vam conèixer. Alguns fèieu cara d'espantats,tot era nou per a vosaltres. En aquell moment el que no sabíeu era que també ho era per a mi.

Jo començava una nova etapa: no coneixia el centre, no coneixia els companys. En definitiva estava a l'expectativa,igual que vosaltres.

L'inici d'un curs sempre comporta presses i mil coses a fer. Com a totes les feines, d'aquests aspectes només poden parlar aquells que s'hi dediquen.

Vosaltres vau tenir l'honor de ser la primera promoció de l'institut amb una ràtio molt alta,al voltant de trenta alumnes per aula!

De seguida ens vam entendre i vam començar el nostre viatge. En aquest cas un viatge carregat de Ciències Socials.

Recordo que vam començar 1r d'ESO descobrint les gran expedicions pels pols Nord i Sud. A molts de vosaltres us sonarà un tal Roald Amundsen i aquell altre explorador, Robert Falcon, a qui la falta de previsió va fer portar la seva expedició al desastre. D'aquí vam donar el salt al relleu europeu i a la navegació dels grans rius, i tot i que les vacances en aquell moment ja s'havien acabat, molts vau tornar a fer la maleta per tal de fotografiar paisatges mediterranis,oceànics,continentals...això sí, prèviament us vau organitzar per esbrinar quina seria la previsió meteorològica i ajustar al màxim el tipus de roba que us convenia segons el clima de cada lloc.

Un clima, que com ja sabeu pot consolidar-se o no segons diferents factors i tenint en compte el temps meteorològic d'un període determinat d'anys. Com els anys en que la nostra amiga Selam vivia a la regió d'Afar, a l'Àfrica, i la pobre va morir ofegada en una terra a on avui pagarien per tenir aigua.

L'aigua, element que van triar els habitants de les primeres civilitzacions fluvials per començar a donar forma a l'entramat de cultures que ha esdevingut la nostra civilització occidental i que també vam poder visitar, sempre, agafant d'ells, aquells conceptes clau que ens permetien fer una divisió de tots els continguts apresos en quatre grans blocs: política,societat,economia i cultura.

Quin viatge aquell de primer, encara guardo alguna postal!

El curs següent, 2n d'ESO, vau experimentar, amb la col·laboració dels vostres familiars, les vivències d'aquelles persones que a la recerca de noves oportunitats canvien el seu lloc de naixement per un altre, poble, ciutat i/o país. En Sergi Vallès us va felicitar per aquesta feina i també a classe vau aconseguir escenificar tota una piràmide medieval amb el seu rei i els seus vassalls.

En arribar a 3R d'ESO el recorregut va ser pel mateix St. Adrià, pels seus carrers i barris descobrint el creixement del seu entramat urbà i investigant la seva participació en els diferents sectors econòmics influenciats tan directament per l'aplicació de la política territorial.

Les visites al Parlament de Catalunya i a l'ajuntament de St.Adrià ens van apropar a les dificultats reals de molts catalans. Alguns de vosaltres no vau ser capaços d'arribar a final de mes amb el pressupost pactat. Tranquils, ens diuen els polítics que tot està canviant i si no fos veritat, jo confio en aquells de vosaltres que, voluntàriament. d'opcions polítiques me n'heu parlat; us veig amb la capacitat de millorar aquesta realitat actual. Això sí, si us plau, feu-lo amb seny,estudi i treball, no em cremeu més colònies industrials!La violència no ens va portar a la sobirania popular malgrat estar present en molts dels esdeveniments tractats al llarg d'aquesta última etapa del nostre viatge,4rt d'ESO, i que heu pogut conèixer amb l'aproximació simulada als seus protagonistes.

Tal com m'heu fet arribar en diferents ocasions, sé del cert, que us agraden els meus «petits resums» i és per aquest motiu, i per al·lusions, que us he volgut fer un de final rememorant tot el que hem après i treballat, i també, per demanar-vos que no llanceu aquesta compilació de resums al mar. Algun dia, potser, no tan llunyà, fareu com jo, anar a buscar aquella feina ja feta per tal de completar i/o ampliar algun altre treball. I fa goig, creieu-me, de veritat, quan reculls el fruït d'allò pel qual t'has estat preparant. És el millor premi, í és per aquest motiu i per què sabeu que sou la meva promoció preferida, que us faig saber que us heu guanyat tots un CUM LAUDE en el meu cor per aguantar com uns «campions» algunes sessions maratonianes de dues hores fent Ciències Socials amb mi i haver sobreviscut!. I com que sé que molts us heu quedat amb ganes de més, us he penjat tot un repertori de feines viscudes al blog que ja visiteu normalment i del qual us deixo una imatge per tal que no l'oblideu!

Molt bé nois, un plaer, a partir d'ara ja sabeu « Alea jacta est»! 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada