30 de juny del 2016

A PROPÒSIT DEL CONCURS DE CAL·LIGRAMES I POESIA VISUAL


Carmen Andújar
Professora d'Educació Visual i Plàstica



https://goo.gl/photos/9TzBjzxqLQq3VAr16
Un cal·ligrama és un text, de vegades una sola frase o paraula, generalment poètic en què s’utilitza la disposició de les paraules o cal·ligrafia per tal de representar el contingut del poema. Les paraules dibuixen un personatge, un animal, etc.

El poeta avantguardista francès Guillaume Apollinaire, un important creador, els va posar de moda a principis del segle XX.

També podem trobar molts exemples de cal·ligrames en cultures de l’antiguitat com la hindú, l’àrab o l’hel·lenística i en la literatura europea des del segle XVII

La festa de Sant Jordi és la festa de les lletres, i que millor manera de confluir les arts amb la literatura, que amb la creació de cal·ligrames, en aquests cas, com es commemora els quatre-cents anys de la mort de Miguel de Cervantes, des del departaments d’arts em pensant en dedicar-li un petit homenatge al seu llibre més internacional, EL QUIXOT, traduït a més de setanta-dos idiomes. Dedicant-li uns cal·ligrames, els alumnes de primer i segon de l’Eso, amb textos del mateix Quixot. En tots ells, han intentar fusionar text i imatge sota el mateix paraigües. Aquí us presentem els guanyadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada