30 de juny del 2016

SCRIBAMUS UT SCRIBEBANT ROMANI

Aurea Pérez
Professora de Llatí

El final de curs es presta per fer activitats una mica més lúdiques. Aquest any els alumnes de Llatí de 4t d'ESO i de 1r de Batxillerat han aprés a escriure sobre papir, utilitzant dos tipus de lletra antics: la Uncial i la Quadrata romana.

La Capital Quadrata és el tipus de lletra més típicament romà ja que s'utilitzava en les grans inscripcions dels monuments que podem trobar arreu. És un tipus de lletra on predominen les línies rectes sobre les corbades, ja que aquestes darreres són més difícils de realitzar sobre pedra, per exemple. Quan s'utilitza sobre papir o altre material tou, crea una escriptura molt elegant que s'utilitzava en manuscrits “de luxe” o en els títols de llibres i capítols.

Pel que fa a la Uncial, es tracta d'una lletra que va sorgir a partir del s IIId.C. i que es caracteritza per línies molt arrodonides amb un traç que s'aprima o s'amplia segons l'orientació del plomí. El seu aspecte, més “lleuger” que la Quadrata, va afavorir la seva popularitat i es va convertir en la lletra elegant de l'època final de l'Imperi Romà i començament de l'Edat Mitjana quan es va utilitzar especialment per a còpies de la Bíblia.

Utilitzant plomins plans i portaplomes, primer sobre paper (cal practicar una mica!) i després sobre papir, els alumnes van escriure algunes frases: dites famoses, algun vers... i també van intentar reproduir amb èxit algun dels grafitti que es poden trobar a les parets de les cases de Pompeia i Herculà. Alguns, fins i tot, es va atrevir a fer servir un càlam de canya o un pinzell, eines que costen més de dominar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada