14 de març del 2013

MILEVA, LA MUSA D'EINSTEIN

Diana
Damaris
1r Batxillerat

Veritat que heu sentit a parlar d'Einstein? Doncs tenia una dona. Ella es deia Mileva Maric i va ser la seva primera esposa.

Va estudiar al Col·legi Reial de Zagreb, gràcies als seus extraordinaris coneixements; ja que en aquesta institució només es permetia estudiar als homes.

Posteriorment es va traslladar a Zuric, a l'Institut Politècnic, on va estudiar matemàtiques i física. Allà és on va conèixer a Einstein, amb el que es va casar. L’any 1905, quan tots dos estaven encara casats, Einstein va presentar la teoria de la relativitat. Amb ella Einstein aconseguia fer compatibles les lleis de la mecànica de Newton i les de l'electromagnetisme de Maxwell.

Però va ser realment Albert Einstein l'autor de la teoria de la relativitat? ¿O va ser ajudat per algú?

A dia d'avui s'investiga si Mileva Maric va tenir gran influència sobre aquesta teoria. Els defensors de Maric com autora o coautora d'aquesta teoria es basen en diversos punts: 
el primer són les difícils matemàtiques associades a la teoria de la relativitat, que van poder ser dissenyades per Mileva Maric, ja que ella era molt millor treballant amb les ciències exactes que el seu marit, temps enrere ella havia estat la professora de matemàtiques d’Einstein. 
el segon els descobriments més importants d'Einstein van ser donats a la llum quan estava casat amb Mileva, després d'això no hi va haver grans aportacions a la ciència per part d'Einstein .

Un altre fet significatiu és que quan Einstein va rebre el premi Nòbel per l'efecte fotoelèctric, el 1921, va donar tots els diners a la seva ex-dona, de la qual ja s'havia divorciat dos anys abans. És un fet estrany si no es manté la hipòtesi que ella era coautora (alguns historiadors consideren que només hi va donar com a part d'un acord de divorci perquè ella atengués a Eduard). A més, en algunes de les seves cartes, es parla de "la nostra teoria", el que sembla demostrar de nou la seva coautoria.

Retorn a l'índex

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada