14 de març del 2013

HIPATIA LA PRIMERA MATEMÀTICA

Nerea Sánchez i Anaïs Olaya
1 Batxillerat A

Hipatia, filla de l’astronom filòsof Teó, va nèixer a Alexandria, Egipte, al voltant de l’any 360 i fou filòsofa i mestra neoplatònica ja que estava influenciada pels corrents de pensament de Plató .

Entre les seves realitzacions cal destacar la col·laboració amb el seu pare en una nova edició dels Elements d’Euclídes,va escriure comentaris sobre l'Aritmètica de Diofant, l’Almagest de Ptolomeu i les Cròniques d'Apol·loni.

Els cristians van cremar i destruir tots els temples i centres grecs, van perseguir a tots els acadèmics del Museu , on ella començà a estudiar i més tard donà classes de diverses matèries.

Hipàtia es negà a convertir-se al cristianisme i començaren una sèrie de persecucions contra ella i els que seguien els seus ideals i teories. No se sap amb certesa si Cyrili fou el causant del seu assasinat però si que va crear un ambient de desconfiança al seu voltant i després d’un seguit d’acusacions, Hipàtia va ser torturada i cremada. Orestes en saber-ho denuncià els fets i va fer investigar el cas , però per falta de testimonis no es culpà a ningú.

Hipàtia va destacar primordialment en els camps de l’astronomia i les matemàtiques i va aportar grans teories fins aleshores desconegudes.

Malauradament un gran nombre de les seves obres es van perdre durant la destrucció de la gran biblioteca d’Alexandria. La seva aportació més destacada va ser en àlgebra, però també va escriure el llibre sobre el tractat de les Geometries de Cròniques d’Apol·loni, va renovar la taula astronòmica de Claudi Tolomeu. Amb el seu interès per la mecànica va crear diversos instruments astronòmics. Va desenvolupar un instrument per la destil·lació de l’aigua i va inventar l’aeròmetre.

Retorn a l'índex

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada