14 de març del 2013

PER QUÈ A LES VACUNES SE LES ANOMENA VACUNES?

Dídac Prados, Dani Miranda
1B Batxillerat

Què és una vacuna?
Una vacuna és un preparat químic o orgànic destinat a estimular les defenses naturals de l’organisme (sistema immune). Normalment una vacuna evita o redueix els efectes d’una infecció determinada. El mètode per prevenir aquestes infeccions s’anomena vacunació, una tècnica preventiva que s’aplica a la població que podria patir la malaltia perquè no la pateixi. Gràcies a aquest procediment les persones queden protegides d'aquestes infeccions durant un llarg període de temps.

Qui va descobrir la vacuna?
Edward Jenner (17 de maig de 1749 – 26 de gener de 1823) va ser un investigador, metge i poeta anglès que va descobrir la vacuna antiveròlica el 1771 per combatre la verola, una malaltia que s’havia convertit en una epidèmia per tots els continents.
Científics de l’època, metges i associacions mèdiques s’oposaven al tractament de Jenner amb l’argument que aquells que utilitzessin aquest tractament esdevindrien vaques. Jenner, però, confiat amb el seu descobriment va aplicar la seva vacuna en el seu propi fill de 5 anys; però el mètode va fracassar.

Llavors, per què a les vacunes se les anomena vacunes?
El 1771, com ja s’ha mencionat abans, Edward Jenner va descobrir les vacunes a partir d’uns experiments que realitzava amb els gèrmens de la verola que atacaven les vaques. Simplement, d’allà prové el nom de vacunes, de la paraula vacca del llatí, i aquest descobriment va ser un gran canvi en la salut que ha permès prevenir moltes malalties, evitar grans epidèmies i salvar moltes vides.

Retorn a l'índex

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada