14 de març del 2013

L'ULL BIÒNIC, L'ESPERANÇA DE TORNAR A VEURE

Marta Bravo,
Luis Goya,
Laura López
1r Batxillerat B

Què és un ull biònic? Per a què serveix? Quina finalitat té? Algunes d’aquestes preguntes són les que us deveu estar fent vosaltres, ja que el tema és molt interessant i poc conegut. 


Les persones que necessiten un ull biònic se someten a una cirurgia en la qual li implanten en el globus ocular l’ull biònic, que funciona en combinació amb un ordinador per transmetre les imatges al seu encèfal. 

És un ull artificial que ens permet recuperar la visió, després d’haver-la perduda , encara que mai s’arribi a recuperar el 100% de visió.

Parts d’un ull biònic:
Videocàmera: està situada en unes ulleres, la seva funció es enviar les imatges a un ordinador acoblat al cinturó.
Transmissor: envia el senyal de forma sense fil a un implant situat a l’ull.
Receptor: envia el senyal a la xarxa d’elèctrodes per estimular la retina.
Nervi òptic: transmet el senyal de la retina al cervell. 

Tot seguit us posem uns casos reals:

1) Dianne Ashworth, una dona australiana, invident a causa d'una malaltia hereditària que danya a la retina, ha tingut experiències de visió quan els metges li han implantat un ull biònic. El dispositiu, implantat a la part posterior de l'ull d'Ashworth, va ser estimulat amb un ordinador perquè produís imatges, segons els investigadors. Dianne va dir: "De sobte, vaig poder veure un petit flaix. Era increïble. Cada vegada que hi havia una estimulació, una forma diferent apareixia davant dels meus ulls".

2) Ann Lewis, de 79 anys, es va sotmetre a una operació en la qual li van col·locar un ull biònic. Ella va dir:
Ara puc veure de nou les siluetes dels arbres. Aquesta és l’última imatge que vaig veure amb els meus altres ulls, ara veig les branques que li sobresurten”. “ No veig igual que vosaltres, aquesta tecnologia encara està en procés.”

Retorn a l'índex

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada