21 de desembre del 2018

QUÈ HE APRÈS SOBRE EL PARLAMENT?

Daniel Endrino
Alumne de 3r d'ESO B

Per començar, hem après molts factors sobre el Parlament de Catalunya, com per exemple què és i la seva funció. El Parlament és l’òrgan legislatiu (el que té la capacitat de fer i aprovar les lleis per a tots els membres de la comunitat) de Catalunya. La seva funció és REPRESENTAR la comunitat de Catalunya.

Vam anar-hi perquè és una de les institucions més importants de Catalunya i el joves han de ser-ne conscients, ja que en un futur pròxim hauran de votar. Ens van explicar informació de tota mena: des de la història del Parlament fins a temes actuals.

El Parlament de Catalunya va ser construït com a arsenal d’armes, però, després d’un temps, es va convertir en un Palau Reial, dedicat als reis d’Espanya. La Guerra Civil espanyola significà un altre cop la fi del Parlament. A la fosca etapa que hi va haver entre el 1939 i el 1975 el Parlament només estava viu dins dels desitjos dels catalans, ja que la dictadura de Francisco Franco Bahamonde, més conegut com a Franco, el va convertir en el Museu d’Art Modern. Després, als anys 80, finalment es va proclamar aquest edifici com a Parlament de Catalunya.

Ens van ensenyar diferents parts del Parlament, com per exemple l’hemicicle (on vam estar-hi quasi tota l’estona), que és el lloc on es reuneixen els diputats de cada partit polític i presenten les seves idees, o les dues sales dels Passos Perduts, on els polítics intenten aclarir i solucionar els problemes que sorgeixen als debats, sense premsa ni pressió pública.

A més a més, hem après que els escons són els llocs on es seuen els diputats, i que cada escó (la seva interfície) està molt informatitzat. Si dius alguna cosa, es quedarà gravada i si dones suport a alguna idea o fas una iniciativa i després, en el futur, no ho fas, es podria dur a terme la teva iniciativa que ja havies dit fa uns anys. "S’està fent història, però de manera instantània", vaig pensar.

Per finalitzar, també ens van dir el perquè dels coneguts bàndols: la dreta i l’esquerra. La història d’aquests bàndols és que a un Parlament de França, fa molts anys, es van separar per primera vegada els que donen suport als "treballadors" (a l’esquerra) i els que donen suport als "empresaris" (a la dreta). Des d’aquell moment, ha passat de generació en generació fins a la nostra.

M'ha agradat formar part d’aquest espai, encara que només hagi estat per una estona. En breu em tocarà triar a les persones que seuran en aquells escons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada