28 de juny del 2011

SEMINARI PEDAGÒGIC EN LA CASA DE LA CONFERÈNCIA DE WANNSEE

Elvira Fernández
Professora de Ciències Socials


Del 29 de maig al 4 de juny he tingut el privilegi de participar en un seminari a Berlín per a professorat i tècnics d’espais memorials de Catalunya. Aquest seminari forma part del projecte europeu La deportació als camps nazis: història i memòria.

La seu del seminari era la Casa de la Conferència de Wannsee, un memorial i centre educatiu situat prop de Berlín. Un espai ideal per reflexionar sobre la història i la memòria. Es tracta d’un palau preciós ubicat davant un llac, un lloc paradisíac on es va prendre una de les decisions més terribles de la història europea. Aquesta casa va ser utilitzada pels nazis entre 1941 i 1945 com a residència d’hostes, com a espai de lleure i com a centre de conferències de les SS. El 20 de gener de 1942 quinze alts representants de les SS, del partit nazi i de diferents ministeris es van reunir per debatre la solució final per als jueus. Actualment hi ha una exposició sobre la Conferència i el genocidi dels jueus europeus i espai per realitzar cursos, seminaris, trobades, ... amb un públic molt ampli, en el que destaquen el professorat i els joves.

Durant l’estada a Berlín hem treballat molt. Hem debatut i pensat activitats per treballar l’Holocaust amb nens/es i nois/noies; hem reflexionat i debatut sobre com s’enfronten els pobles al seu passat; hem visitat diversos espais memorials i hem vist les possibilitats didàctiques que tenien. No es tractava només d’aprendre història, sinó també de reflexionar sobre les metodologies més adequades per treballar el passat.

Dels espais memorials que hem visitat destaco el Monument als jueus d’Europa assassinats, el camp de concentració de Sachenhausen; la Fundació Topografia del Terror, el Memorial del Mur, ... Quanta feina han fet a Alemanya sobre el passat històric! Però no ha estat un camí fàcil. Aquí, a casa nostra, hem fet menys feina i encara ens queda un llarg camí, però valoro molt tot el que s’ha fet en els últims anys. El treball realitzat pel Memorial Democràtic ha estat molt important, confio que no s’aturi en aquests temps de retallades econòmiques.

Ha estat una experiència molt rica i una excel•lent activitat de formació. Quan acabi la voràgine de fi de curs, em caldrà ordenar pensaments i veure com puc aplicar tot el que he après a les meves classes d’història.


.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada