31 d’agost del 2014

LA TERRA COM A SISTEMA

Tamara Domínguez
Maria Carrillo
Rocío Torrico
1r Batxillerat


La Terra és un sistema tancat en el qual els seus components segueixen sent els mateixos però canvien d’ubicació o situació. Això determina a l’aparició de cicles biogeoquímics a escala global (nitrogen, carboni, aigua).

Els éssers vius som importants en aquests cicles perquè, per exemple, les molècules d’aigua que ens formen, abans poden haver estat als núvols. Després també podrien formar part d’un torrent o un aqüífer (aigües subterrànies). Un altre exemple seria el carboni dels nostres teixits. Aquest hauria pogut estar a l’atmosfera o podria haver format part d’un dinosaure.

La influència humana sobre el medi ambient i el sistema Terra és cada vegada més extensa. L’erosió que provoquem es pot dividir en dos tipus: de construcció (ciutats, vies de comunicació com ara els transports...) i d’explotació (terres agrícoles, mines...). Segons alguns historiadors això afecta al sòl del nostre planeta i a causa de la sequera en el passat han hagut desplaçaments de població importants. Per això s’han trobat restes de pobles en el desert de Mesopotàmia.

L’impacte global ha provocat contaminació a causa de l’aparició de nous compostos perillosos i de la modificació d’alguns ja existents fins a augmentar la seva perillositat. L’alteració dels cicles és també una conseqüència que consisteix en els canvis de l’estat i la ubicació d’alguns elements i com a resultat han hagut modificacions del terreny (com ara la desertificació). I per últim ha provocat la sobreexplotació dels recursos minerals. Tot això ha tingut repercussions generals com ara l’escassetat dels serveis ecosistèmics (pobresa, pitjor qualitat de vida, etc...).

Tots aquests fets han desembocat en un canvi climàtic. Les seves conseqüències són: augment del nivell del mar, desaparició de zones de conreu, canvis en les precipitacions, canvis en la distribució en la vegetació i la fauna i per últim, expansió de les zones desèrtiques (desertització).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada