31 d’agost del 2014

CREIXEMENT IL·LIMITAT EN UN MÓN LIMITAT

Judith Martínez Naharro
Mònica Pérez Rodríguez
Laia Céspedes Caprile
Saray Acedo Delgado
1r Batxillerat

Una persona del segle XXI consumeix, com a mitjana, tanta energia com cinquanta dels nostres antecessors del Neolític. L’impacte sobre el planeta que suposa la nostra manera de viure actual no és sostenible. L’indicador que s’utilitza avui dia per mesurar aquest impacte s’anomena petjada ecològica. Aquest calcula la superfície de sòl necessària per a produir els recursos que consumeix un ciutadà i també la que es necessita per absorbir i destoxificar els residus que genera.

La petjada ecològica mitjana es calcula dividint el terreny productiu de la Terra entre els seus habitants. Segons això ens correspondria 1’7ha (hectàrees) però en consumim com a mitjana 2’8ha.

A classe vam resoldre uns test amb l’objectiu de calcular les hectàrees que consumim per tal de satisfer les nostres necessitats. En fer-ho, ens vam adonar que la majoria de nosaltres superàvem de manera exagerada la quantitat d’hectàrees mitjanes per a que aquest consum fós sostenible. La mitjana que vam obtenir en fer aquests càlculs va ser, aproximadament, de 6’3ha, és a dir, amb un dèficit de 4’6ha.

El test que vam realitzar constava d’unes 30 preguntes, les quals estaven relacionades amb aspectes de la vida quotidiana. Per exemple: medi de transport més utilitzat, tipus d’aliments que comprem, metres quadrats de l’habitatge i persones que hi habiten, quantitat d’electrodomèstics, ús de l’aigua que fem, freqüència amb la que reciclem, etc.

Les conseqüències d’aquesta sobreexplotació del planeta són vàries. Per exemple, tot i haver-hi recursos suficients per a tots els habitants actuals, la repartició d’aquests és immensament desproporcionada. Mentre que uns fan ús d’ells descontroladament, d’altres moren per no poder accedir-hi.

El consum d’aigua per habitant i any estaria situat al voltant dels 1000m3 per any. Amb els recursos d’aigua dolça disponibles es podria mantenir una població de 10 a 16 mil milions. Actualment som al voltant de 7.500 milions d’habitants, i segons les dades de les Nacions Unides, 1.000 milions de persones no tenen accés a sistemes d’aigua potable.

D’altra banda, els humans necessitem una quantitat mitjana d’unes 2.000 kcal/dia per mantenir-nos. Calen 200m3 de cereals a l’any per cobrir aquestes necessitats. Amb la producció actual hi ha suficient menjar per alimentar tota la població mundial amb 2kg d’aliments per cap i dia. Tot i així, avui en dia hi ha aproximadament 1.000 milions de persones desnodrides al món, això significa que almenys una de cada set no té aliments suficients per dur una vida saludable.

“La fam i la desnutrició són considerades a nivell mundial el principal risc de la salut, més que la SIDA, la malària i la tuberculosi juntes.”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada