31 d’agost del 2014

EL PETROLI: UN CONFLICTE

Laura Izquierdo
Sara Cutillas
1r Batxillerat

Des de l'últim terç del segle XIX , el petroli, un oli mineral inflamable, és l'energia primària més important del món. El petroli ha estat motiu de moltes disputes recents entre països. La més significativa podríem dir que és la que va provocar la guerra d’Iraq, tot i que va ser emmascarada per part dels països atacants (EEUU, Anglaterra i Espanya) amb el pretext que a l’Iraq estaven construint armes de destrucció massiva.

Aràbia Saudita, és una zona molt rica en petroli, ja que és l'única capaç de produir fins a 12 milions de barrils diaris i les seves reserves tripliquen les iraquianes de 3,8 milions de barrils per dia, producció que tot i ser molt alta només representa una petita part del consum diari mundial de 120 milions de barrils al dia. Els saudites poden, per si sols, disparar o enfonsar els preus del mercat petrolier. Així doncs, moltes potències en són dependents. Dependència, que ja havia estat motiu més que suficient perquè l'expresident Bush intervingués ràpidament en defensa dels seus aliats i socis , Kuwait i Aràbia Saudita , quan aquests van ser envaïts per l'Iraq el 1991. D’aquí, el desencadenament de la guerra que s'inicia quan els Estats Units va organitzar una coalició multinacional per a la invasió de l'Iraq, estant composta per unitats de les forces armades dels propis Estats Units, el Regne Unit i contingents menors d'Espanya, Austràlia, Dinamarca, Polònia i altres països.

Un altre cas rellevant de tensió entre països a causa del petroli és el de la península de Crimea amb Ucraïna. Recentment, s’ha produït una revolta per part d’una majoria ucraïnesa que manifesta el seu desig per incloure’s a Europa i deixar de banda Rússia. Però Crimea, que se situa al sud d’Ucraïna vol continuar establint lligams amb Rússia. De fet, ja ha fet un referèndum i s’ha declarat un territori pertanyent a Rússia, esdeveniment que ha suposat el motiu de tensió.

La celebració d’aquest referèndum no és legitimada per part dels estats europeus i els EEUU però per contra, veuen limitada la seva actuació en aquest assumpte per la dependència energètica que tenen establida amb Rússia. És per això que, la Unió Europea troba preocupant les altes taxes de dependència energètica d’Europa en especial del gas, i per això es compromet a reduir-les i a diversificar els seus proveïdors.

Pràcticament totes les activitats econòmiques, a tot el món, se sustenten en el petroli com a font energètica, representant al voltant del 40% de les necessitats energètiques mundials . Aquesta gran dependència del petroli ens pot portar grans problemes a llarg termini perquè al cap i a la fi és una font energètica no renovable que tard o d’hora s’esgotarà. De fet, tal i com pronostica la teoria del pic de Hubbert, tot i que encara no hem arribat al límit de la producció petrolífera mundial, el problema està en què la demanda continua augmentant més ràpidament que l’oferta, la qual cosa és una senyal que el pic està a prop. De fet, es preveu que durant els últims 35 anys es trobaran dipòsits que poden satisfer la demanda actual en tal sols dos anys. Una dada realment alarmant. És per això, que hauríem de buscar altres alternatives: les energies renovables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada