31 d’agost del 2014

ELS NANOROBOTS

Loli Robellat
Marc Belmonte
1r Batxillerat

Els nanorobots són màquines molt petites fetes a base d'àtoms i molècules, la finalitat de la qual és fer treball específic en una dimensió molecular. Aquests poden estar controlats mitjançant un ordinador.

El concepte de nanotecnologia va sorgir per primera vegada gràcies a Richard Feynman, físic americà, però no va ser fins que Albert Hibbs, un ex estudiant seu, va proposar un ús clínic per les suposades màquines de Feynman. dient que "els nanorobots serien l'equivalent a menjar-se al doctor". Totes aquestes idees estan recollides en el llibre, “Hay mucho espacio en el fondo”.

COM ARRIBEM A CREAR UN NANOROBOT?
Per tal de crear un nanorobot, primer hem de saber quins materials hem d’utilitzar. Els materials que s’utilitzen para crear els nanorobots són el silici i l’oxigen, per que consten de les següents avantatges:
  • Enllaç bidireccional covalent molt fort, que proporciona estabilitat a la estructura de la màquina.
  • La facilitat per poder polimeritzar­se, el que fa que pugui formar estructures tridimensionals, les anomenades “armadures d’octet” que explicarem més endavant.
  • Alta resistència i estabilitat tèrmica, baix índex d’oxidació i abundància dels elements a la terra.
Ara, hem de saber com els fem funcionar, els nanorobots utilitzen ATP, la energia del nostre cos, per tal de moure’s. Els nanorobots conpten amb una molècula amb dos pols, una part és una hèlix per tal de moure’l i l’altre part conté un enzim per tal d’obtenir la energia que es troba dins de l’ATP.

Encara que aquesta tècnica és molt útil, hi ha nanorobots més específics que han de moure’s de diferent manera, aquestes són les “cames de ADN”. Consisteix en col∙locar dues cames de ADN en el nanorobot. La part distal consta de una proteïna que s’enganxa a les superfícies, mentre que la part superior de la cadena codifica una proteïna que actua com a interruptor “ON” de la cadena, el que fa que la part distal es mogui cap endavant. En aquest moviment, la part més propera fa un moviment de rotació, i en aquest moment codifica una proteïna que actua com a interruptor “OFF”, enviant la cama a la seva posició inicial. Aquest procés es repeteix a velocitats molt elevades, el que fa que el nanorobot es mogui a una velocitat de 30 nm per pas, el que son 0.0000000003 metres per pas.

FUTUR DELS NANOROBOTS
Es pensa que, en un futur, els nanorobots podran ser utilitzats per tal de curar diferents malalties, com pot ser, per exemple, el càncer. Una de les idees més ambicioses en l’àmbit de la nanorobotica es la “autoreplicació”, que permetria als nanorobots produir noves màquines iguals a elles per tal d’assolir diferents objectius, el concepte de nanorobots treballant conjuntament s’anomena “Niebla útil”.

COM FUNCIONA AQUEST CONJUNT DE NANOROBOTS?
La “niebla útil” consisteix en diferents nanorobots que s’ajunten per tal de formar un “Material intel∙ligent polimorfic”, que presentarien una estructura anomenada “armadura d'octet”.

CONTRES DELS NANOROBOTS
Existeix una teoria en contra de els nanorobots, l’anomenada “Plaga Gris”. Aquesta teoria es basa en la possibilitat d’autoreplicació dels nanorobots, els quals es sobre dupliquen, creant un material intel∙ligent polimorfic inestable, que pot destruir qualsevol matèria viva sobre la Terra.

Aquesta teoria es basa en la possibilitat de que els nanorobots es reprodueixin, però en cas de que es pugui fer en algun moment, es una teoria molt a tenir en compte.

APLICACIONS DELS NANOROBOTS
Una de les aplicacions dels nanorobots es troba en l'àmbit de la medicina, ja que per la seva mida petita són molt útils per entrar al cos humà amb més facilitat i realitzar treballs precisos com combatre cèl ∙ lules canceroses o reemplaçant neurones afectades quan es tenen malalties com el Parkinson o l'Alzheimer .

Aquests nanorobots i nanomàquines poden guarir el cos humà de diversos mals i malalties . Pel que aquesta aplicació se l'anomena comunament com nanomedicina i aquests nanorobots poden ser aplicats en :

• Curar malalties de la pell, aquests es podrien usar en cremes i compostos per a la pell ,per a que així puguin eliminar el greix excessiu , la pell morta o també per fer una neteja de porus .

• En implements per a la higiene de la boca com elixir bucal fins raspalls de dents. Aquests podrien contenir nanorobots que identifiquessin i combatessin les càries , tosca o la placa i partícules d'aliments podent així extreure'ls i expulsar de les dents .

• Nano dispositius mèdics que treballen en el sistema immunològic buscant i combatent virus i bacteris presents no desitjats .

Una altra aplicació dels nanorobots és eliminar agents contaminants a través d'atacs químics selectius i transformar-los en materials innocus pel medi ambient. És a dir, els nanorobots filtren l'aigua i la dessalinitzen, per exemple. o també ajuden a conservar els aliments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada