22 de desembre del 2017

VISITA A LA SUCURSAL DEL BANC D'ESPANYA

Cesc Soriano i Maribel Sánchez
Alumnes de 1r de Batxillerat d’Economia i Empresa

El dijous 16 de novembre els alumnes d'Economia i Empresa de 1r de Batxillerat, acompanyats de les professores Yolanda Navarro i Àngels Serrano, vam tenir l'oportunitat de visitar la sucursal del Banc d'Espanya a Barcelona per rebre una xerrada relacionada amb l'economia i el mateix banc.

Vam arribar i ens van conduir a la sala on tindria lloc la xerrada. Allà vam rebre una bossa amb regals i documents i vam seure per a començar la xerrada que el director del banc i un dels seus empleats ens van preparar. L'explicació va començar amb la introducció de conceptes com l'origen dels diners i l'estabilitat dels preus.

Primer de tot ens van mostrar l'origen dels diners, que van sorgir de la necessitat de substituir el sistema d'intercanvis. A continuació, l'empleat del banc ens va parlar sobre la importància de l'estabilitat de preus. Ens van explicar que l'IPC (índex del preu de consum) podia pujar però sempre menys d'un 2%, i que tant una gran inflació (pujada de preus ) com una deflació (baixada de preus) eren amenaces per a l'economia. Per tal d'evitar aquests fenòmens negatius s'han creat mecanismes de control de l'IPC, que es basen en la fabricació/destrucció de bitllets i en la modificació dels interessos. D'aquesta feina s'encarrega el banc central europeu (BCE), que en unes reunions quinzenals decideix les accions que s'han de dur a terme. En aquestes reunions es troben els representants del BCE i els bancs nacionals dels països europeus que formen l'eurosistema. Entre les funcions comunes més importants dels bancs de l'eurosistema trobem la de fer la política monetària, promoure el bon funcionament del sistema de pagament de la zona euro, produir bitllets legals i gestionar les reserves de divises i operacions d'intercanvi.

El Banc d'Espanya, però, a part de les funcions comunes amb els bancs centrals s'encarrega de moltes altres feines. Per exemple, s'encarrega de posar en circulació les monedes metàl·liques, posseeix i gestiona la reserva de metalls preciosos, assessora el govern, realitza estudis i informes financers a més d'elaborar i publicar estadístiques econòmiques i actua com a tresorer guardant els diners de les institucions bancàries i de les administracions públiques.També ens va explicar una de les funcions més importants del Banc d'Espanya: la de controlar el cicle de vida d'un bitllet.

La producció de diners a cada país es decideix anualment. El bitllet és creat per la fàbrica de Moneda y Timbre i és recollit per les empreses especialistes en transport de diners. Els bitllets es porten al Banc Central d'Espanya i aquest els dona a les entitats bancàries, que els posen en circulació. Un cop els bitllets tornen al Banc d'Espanya, es comprova si estan deteriorats o no i, en cas que si que ho estiguin, es canvien.

Per últim, ens van explicar mètodes per saber si un bitllet és legítim o no. Mitjançant el mètode "toqui, miri, giri", basat en la inspecció de les parts del bitllet, ens van mostrar com, per exemple, el retrat que es troba als bitllets ha de ser translúcid per ser legal. En cas que ens trobem amb un bitllet fals aquest no té cap valor, per tant perdríem l'import.

Els alumnes assistents estem d'acord en el fet que tot i que va ser una xerrada força extensa, el seu contingut va ser molt interessant i educatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada