22 de desembre del 2016

VISITA AL BANC D'ESPANYA I A L'INSTITUT D'ESTADÍSTICA

Ariadna García
Laura Moncada
1r Batxillerat

El dia 15 de novembre vam fer una visita al Banc d’Espanya que està a Plaça Catalunya, Barcelona. Desprès, com que sobrava temps vam anar a l'Institut Nacional d’Estadística que es troba a la Via Laietana, Barcelona. Les professores acompanyants van ser l’Àngels Serrano (professora d’Economia i d’Economia d’Empresa) i la Paqui Sánchez (professora d'Història).

El banc central participa en la definició i execució de la política monetària, com a membre del Eurosistema. Tenen una supervisió del sistema bancari, és a dir, que vigilen la solvència de les entitats i l’estabilitat del sistema financer com membre del MUS(Mecanisme Únic de Supervisió). Control del compliment de la normativa.

Aquest té unes funcions com a banc central d’Espanya. Primer, defineix i executa la política monetària. Segon, promou el bon funcionament del sistema de pagaments a la zona euro. Tercer, emet i posa en circulació els bitllets de curs legal. Quart, posseeix i gestiona els recursos oficials de divises dels estats membres. I, per últim, realitza operacions de canvi de divises.

També té funcions com a Banc Central Nacional. Primer, posa en circulació la moneda metàl·lica. Segon, posseeix i gestiona les reserves de divises i metalls preciosos. Tercer, deixa serveis de tresoreria i agent financer del deute públic. Quart, assessora el govern en temes financers. Quint, realitza informes i estudis sobre temes financers i econòmics. I per últim, elabora i publica estadístiques relacionades amb les seves funcions.

Per a més informació sobre el Banc d’Espanya es pot accedir a les pàgines següents:


Desprès d’anar al banc hi vam anar a l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquesta institució és un organisme autònom d’Espanya, encarregat de la coordinació general dels serveis estadístics de l’Administració General de l’Estat.

Entre els treballs que realitza, destaquen les estadístiques sobre la demografia, economia, i la societat espanyola. Per exemple: Els incendis forestals a Espanya, consum mig d’aigua de les famílies, població estrangera, divorcis i separacions, taxa de variació en volum del PIB (Producte Interior Brut), etc. A través de la pàgina web oficial es poden seguir totes les actualitzacions dels diferents camps d'estudi.

Ens van parlar del diferents tipus de gràfics: gràfics de línies, mapes temàtics, gràfics de barres i gràfics de sectors. També ens van parlar de la pàgina web educativa de l' INE, que es diu “EXPLICA”. Es una pàgina web desenvolupada per l' INE amb l’objectiu d'incrementar la cultura estadística en la societat i afavorir així el bon ús de la informació estadística.

Unes dades i curiositats a destacar és el cas que ens van parlar de que en naixements hi ha més homes que dones, però elles guanyen terreny a l’esperança de vida. També, tots el immigrants i nacionals que es troben a Sant Adrià del Besòs. I la visualització de vídeos i altres estratègies perquè es mantingués el clima d’atenció.

Per a més informació sobre aquesta institució es pot accedir a les següents pàgines webs:

Més o menys això es el que ens van explicar en les dues institucions. En la meva opinió personal, el Banc d’Espanya va ser menys dinàmic potser per això vaig trobar menys interès, encara que, els termes i explicacions eren totalment correctes i segurament més entenedores per persones amb més experiència en l’economia. En canvi l’INE el vaig trobar molt més interessant, ja que estava més adaptat per a nosaltres i van fer activitats molt interessants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada