22 de desembre del 2015

"BONIC MIRADOR DES DEL QUAL OFEREIXEN BELL COP DE VISTA LES PLATGES VEÏNES"

Roger Hoyos
Professor de Tecnologia

La nostra companya Isabel Pérez, professora de Ciències, s'ha jubilat. De sempre ha fet voluntariat i ara disposa de més temps per dedicar-s'hi. Una de les seves activitats consisteix en la digitalització del fons bibliogràfic de l'Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona. Fent aquesta tasca, s'ha trobat amb una joia que ha volgut compartir amb mi. Ara sóc jo qui la vol compartir amb tots els lectors de Biscuter.

"Bonic mirador des del qual ofereixen bell cop de vista les platges veïnes". D'aquesta manera descrivia "R.M.", el cronista de la "Secció d'excursions" de l'Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona, la visita cultural que van realitzar a la tèrmica de Energía Eléctrica de Cataluña de Sant Adrià el 18 de desembre de 1921. No us perdeu el relat d'aquest document històric que demostra, un cop més, el valor cultural i l'interès que despertava la indústria eléctrica adrianenca.

Les "grans tuberies" sobre un "pont de ciment armat" que han resistit l'envit de més de cent temporals de llevant, no han pogut superar la insensibilitat dels seus propietaris i la deixadesa dels gestors de la cosa pública. Des d'aquest agost de 2015, les grues estan destruint aquest patrimoni històric. Vegeu la fotografia de l'estat de l'enderroc el dia 26.

Tot seguit us ofereixo la transcripció del document aparegut a la pàgina 93 del "Noticiari mensual de la Secció d'Excursions de l'Ateneu Popular de Barcelona" en l'edició del número 82 de febrer de 1922.

VISITA A L'ENERGIA ELECTRICA DE CATALUNYA
No més en faltava un per a fer els trenta en la colla que'ns reunírem per a visitar la Central Eléctrica del Besòs el 18 de desembre.

Amb el tramvia de Badalona anàrem fins a St. Adrià i caminant un rato per entre camps arribàrem a la Central per allà les 11.

Rebuts molt atentment ens dividírem en dos grups tenint, durant la visita, un acompanyant cada colla.

Lo que primer vegérem foren les grans tuberies que, instal·lades sobre d'un pont de ciment armat, prenen l'aigua del mar per a conduir-la als condensadors. Dit pont, que s'estén uns 200 metres mar endins, acaba amb un bonic mirador des del qual ofereixen un bell cop de vista les platges veïnes.
Després ens mostraren les màquines amb les quals es trinxa i condueix el carbó des dels vagons fins els forns que són carregats automàticament.

Visitàrem els motors-ventiladors que produeixen el corrent d'aire indispensable per al tiratge de les quatre xemeneies.

Passàrem al departament dels forns, explicant-nos detalladament la manera d'encendre'ls, carregar-los, etc. Des d'aquí anàrem a la sala de dutxes, rentadors i menjadors, higiènicament instal·lats per a l'ús dels obrers.

En diverses cambres hi vegérem els transformadors, les grans calderes i moltes altres menes de màquines, de tot lo qual ens donaren completes explicacions.

En un altre pis visitàrem les dinamos i quadros de distribució de Forces i, donant per finida allí la visita, baixàrem al jardí on ja ens esperava l'altra colla que, com nosaltres, venia de recórrer les diferents dependències de la Central.

Després de remerciar als nostres acompanyants, enprenguérem el retorn a Barcelona, on arribàvem ben aprop de les dues stisfets d'aquell matí aprofitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada