23 de març del 2018

EL NOSTRE HORT I EL CALENDARI LUNAR

Faride Zulleyman
Educadora SIEI (antiga USEE)

Elias Josué Fúnez 3rB
Mohamed Ghafki 3rB
Andrés Román 3rB

Una de les activitats que els alumnes fan al SIEI (USEE) del nostre centre és un taller de jardineria. Aquest trimestre ens hem plantejat fer un petit experiment: comprovar si les fases de la lluna tenen relació amb el creixement de les plantes.

La saviesa popular transmesa de generació en generació té en compte les fases de la lluna a l'hora de planificar moltes tasques relacionades amb l'hort ja que es creu que la lluna té la seva influència en el comportament de les plantes.


LLUNA NOVA

Ideal per a la poda i la collita de plantes on s'aprofitin les arrels com els naps, les pastanagues... ja que es diu que la saba de la planta va cap a l'arrel en faltar la llum.

QUART CREIXENT

És la millor època per sembrar hortalisses on s'aprofiti la fulla com cols, enciams, espinacs, bledes... ja que es diu que la saba es torna a moure cap amunt en haver-hi cada nit una mica més de llum.

LLUNA PLENA (LLUNA VELLA)

L'època més adequada per a la collita de fruits i de plantes on s'aprofita la fulla... ja que es diu que la saba s'acumula en els tiges i les fulles en tenir molta llum nocturna.

QUART MINVANT

Torna a ser bona època per a la poda, per adobar, per a trasplantar i per a sembrar plantes de les què s'aprofita l'arrel... ja que la saba es va acumulant cap a l'arrel en haver-hi cada nit una mica menys de llum.

Vam triar 2 fases diferents (i contràries) de la lluna per fer la plantació: el quart minvant (10 de novembre) i el quart creixent (28 de novembre). Les plantes triades van ser: pèsols, cebes i enciam (fulla de roure).

A continuació, els alumnes expliquen quina va ser la seva experiència:

“Seguint la saviesa popular, vam plantejar-nos dues hipòtesis:
  • Si plantem en lluna creixent, les plantes d’arrel creixeran menys per sota i les de fulla es faran més altes. 
  • Si plantem en lluna minvant, les plantes d’arrel creixeran més per sota i les de fulla no es faran més altes. 
Per confirmar aquestes teories, hem seguit aquests passos:
  1. Vam netejar el bancal de males herbes. 
  2. Vam remoure la terra, la vam adobar i la vam regar. 
  3. En la lluna minvant, vam comprar planter de enciam fulla de roure, ceba i pèsols i els vam plantar a la part esquerra del bancal.
  4. Hem regat dues vegades per setmana. 
  5. En la lluna creixent, vam comprar el mateix tipus de planter i vam repetir l’operació al costat dret del bancal. 
  6. Hem regat dues vegades per setmana. 
  7. Després vam realitzar un quadre comparatiu i vam poder comprovar que: 
  • Les plantes de fulla sembrades en lluna minvant són menys altes, però les seves fulles són més abundants. Les plantes d’arrel creixen més sota terra i la seva tija és més curta. 
  • Les plantes de fulla sembrades en lluna creixent són més altes, però amb menys fulles. Les plantes d’arrel creixen menys sota terra, però la seva part de dalt (tija i fulles) és més alta. 
Segons les nostres observacions, podem concloure que les dues hipòtesis plantejades són certes.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada