13 de setembre del 2013

TITANI, EL MATERIAL DEL SEGLE XXI


Camilo Bedoya Andrade
Eloy Delgado Esteban
1r Batxillerat

El titani és un element químic d’aspecte platejat pertanyent al grup dels metalls de transició, molt abundant a la natura, el seu estat natural és el sòlid i és característic per la seva duresa, lleugeresa, els seus punts d’ebullició i fusió elevats, és un bon conductor de la calor i de l’electricitat, i no és tòxic.

És un metall que s’utilitza molt, els pals de golf, els pírcings, i fins i tot el pigment blanc dels dentífrics contenen titani. Comparat amb l’acer, aliatge amb el qual competeix en aplicacions tècniques, és molt més lleuger. S’utilitza per produir complements molt resistents, utilitzats en indústries aeroespacials, aeronàutiques, militars, automobilístiques, mèdiques…

L’ús del titani ha representat un gran avenç en la fabricació de bicicletes. L’elevada resistència, la baixa densitat, l’excel·lent resistència a la corrosió fan que un quadre de bicicleta sigui extremadament fort i resistent al pas del temps, i increïblement lleuger. A més, a diferència dels quadres d’alumini, de carboni o d’acer, el titani és molt resistent als cops, ja que aquest metall no és fissura. Un altre avantatge respecte als seus competidors, és que el titani és molt més resistent a la corrosió, això fa que el titani tingui la millor relació resistència- rigidesa- pes.

El tub tradicional d’aliatge de titani d’alta resistència, és el mateix que s’utilitza a les aplicacions aeroespacials més avançades. Els tubs estan elaborats sense costures per poder ser soldats amb altres tubs per formar el quadre de la bicicleta. Aquests tubs es treballen en fred per donar una resistència addicional al material. Tot això permet crear un quadre extremadament lleuger i fort, fent que la seva geometria sigui dissenyada per treballar de la forma més correcta i perfecta.

El titani és un dels metalls més respectuosos amb el medi ambient, els residus resultants dels processos de fabricació són totalment reciclables.

El titani no és pas una moda. Un quadre fet en titani és com una joia, perquè els elevats costos de producció i soldadura el fan únic al seu entorn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada