13 de setembre del 2013

ELS TEIXITS INTEL·LIGENTS, EL VESTIT FA L'ASTRONAUTA falta imatge


Joanna González Van Der Laan
1r Batxillerat

S’anomenen teixits intel·ligents aquells teixits que poden reaccionar davant estímuls i condicions del medi tals com canvis mecànics, tèrmics, químics, elèctrics o fins i tot magnètics. Han estat dissenyats per a respondre a una situació específica d'una manera totalment determinada.

Creació del teixits intel·ligents

Per a fabricar teixits intel·ligents la roba s'impregna d'una tinta de nanotubs de carboni, un fet que provoca que la peça es torni elèctricament conductora. D'aquesta manera, el tèxtil pot detectar diferents substàncies químiques presents en fluids corporals( com suor, orina...) i transformar-les en senyals elèctrics que poden ser monitoritzades.

Exemples dels teixits que permeten practicar professions

El vestit espacial, és essencial per poder practicar la professió d'astronauta, és un vestit tancat hermèticament, que inclou un dispositiu de respiració i que permet a l'ocupant moure’s lliure per l'espai. És la peça bàsica per a realitzar qualsevol activitat extravehicular i una mesura de seguretat per a la reentrada, doncs protegeix els éssers humans de la calor, el fred, les radiacions i la nul·la pressió atmosfèrica de l'espai.

Aquest vestit té diverses funcions, com la de fer d'escut contra la radiació ultraviolada, protegir contra petits meteorits, té sistema de comunicacions...

El vestit espacial està format per diverses peces que s'uneixen unes a les altres, de vegades les peces son intercanviables amb altres vestits: els camals, el tronc, els guants, el casc, la motxilla, i els tubs d’evacuació.

Està format per diverses capes de teixits: la capa exterior, la capa de kevlar (intermitja) amb la seva missió de protegir els teixits interiors d'esquinçaments i de la petita escombreria espacial que pogués produir talls, i per últim, la capa de cotó que fa que l'interior sigui més agradable.

Presenta, però, una sèrie d'inconvenients, com per exemple, és molt costós, incòmode, etc.

Altres vestits que permeten professions serien els escaladors, motoristes... a més s’estan provant teixits intel·ligents que permeten el diagnòstic d'una malaltia.

Invents que s'estan provant a Catalunya

Com serà la roba del futur? A Catalunya, empreses i universitats treballen juntes en la creació de nous productes. Alguns ja han arribat al mercat. És el cas d’un teixit fet amb fils de paper que es fabrica a Manlleu i que en el futur es podria incorporar al fusellatge dels avions per filtrar els rajos còsmics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada