13 de setembre del 2013

L'OR DE LES MEDUL·LES

Dani Miranda
1r Batxillerat

La zona de les Medul·les és un paisatge espanyol format a partir d’una explotació minera romana d’or, situada a la comarca del Bierzo (Castilla i León). Es considera la major mina d’or a cel obert de tot l’imperi Romà.

El que avui dia hi veiem són les restes de la terra que va ser remoguda pels esclaus de l’Imperi Romà a la recerca de l’or en las profunditats de les muntanyes.

Possiblement es van extraure més de 900.000 quilos d’or.
La tècnica utilitzada pels romans era l’anomenada Ruina montium. Aquesta consistia en utilitzar la força de l’aigua per remoure, d’un sol cop, amplies extensions de terreny.

A les Medul·les no hi ha aigua però els romans van ser capaços de portar-la des de les Muntanyes Aquilianes i del Mont Teleno, a més de 10 quilòmetres de distància.

Una curiositat és que quan es trobaven amb alguna roca difícil de treure, la ruixaven amb vinagre i li calaven foc perquè s’esquerdés i així, poder-la desfer millor.

L’or que s’extreia de les Medul·les es transportava a Roma a través de dues conegudes rutes:
· La Via de la Plata (cap a Merida, el Guadiana i pel mar cap a Roma).
· La Via Augusta (Astorga-Tarragona i per mar cap a Roma ).

Una altra de les dades curioses que ens deixa aquest lloc és que, era un jaciment tan summament valuós i important per a l’imperi Romà, que romania totalment il·localitzable. Fins i tot es va prohibir realitzar cap referència escrita sobre ell.
Les Medul·les estaven protegides per 20.000 soldats de diverses legions romanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada