30 de març del 2012

TRANSICIÓ, ADOLESCENTS I MEMÒRIA

Antonio Carrasco
Membre de l'AMPA
Coordinador de la xerrada



Durant el segon trimestre, una vegada mès, l´Ampa del nostre INS ha complert amb el seu compromís. La xerrada dintre del marc d´activitats “PASSO DE LA HISTÒRIA…?” , va ser guiada per l´escritora Judit Pujadó i la seva novel·la “LES EDATS PERDUDES” (finalista premi llibreter 2009). Tambè és autora de les novel·les “El límit de Roche” i “Dones absents”, co-autora de “Planeta ESO” i “Trenta quaranta, l´edat amarganta”. A més de ser llicenciada en història, ha fet de documentalista per a TV3 (documental “La ciutat foradada“ sobre els refugis anti-aeris a Barcelona), professora d'ESO i Batxillerat, i col·labora com a columnista i fotògrafa a diaris com La Vanguardia i El diari de Girona . El seu últim projecte profesional ha estat fundar una editorial, EDICIONS SIDILLÀ, que aquest passat febrer ha tret al mercat el seu quart llibre “ ELS POBLES PERDUTS”, del que “El Camp de la Bota” forma part en el relat signat pel Jordi Villalta ( responsable del MhiC i el Refugi de la placeta Macià) Fent-nos primícia, ja que una setmana més tard es presentà a l'espai Brossa de Barcelona i el proper 17 d´abril a les 17:30 h serà presentat al MhiC. L´exit d'assistència (prop de 60 persones), degut a la col·laboració del Departament de Llengua, amb na Eloïsa Fernandez com a cap, per aquesta xerrada va permetre una dinàmica molt activa i distesa, en la que l'escriptora va sentir-se molt còmoda segons la seva pròpia valoració.

“EL FÀCIL ÉS PASSAR DE LA HISTÒRIA, PERÓ LA HISTÒRIA, MAI PASSA DE NOSALTRES. SOM EL RESULTAT DE MOLTES GUERRES, FAMS, EPIDÈMIES... ESTEM AQUÍ PER SOBREVIURE, PER TANT LA HISTÓRIA ÉS UN VALOR QUE HAURIEM DE FER NOSTRE, PER SENTIR-NOS MES FORTS...CONÈIXER-LA ÉS UN DRET…”


“ALS HISTORIADORS ENS AGRADARIA MOLT QUE DESCONFIEU DE LA GENT QUE CONVIDA A OBLIDAR. UN GOVERN O INSTITUCIÓ QUE CONVIDA A OBLIDAR, NO ENS VOL CAP BÉ, ES A DIR, LA HISTÒRIA ÉS UN DRET I L´HAURIEM DE REIVINDICAR…”

JUDIT PUJADÓ
BIBLIOTECA IES MVM 8-3-2012

Amb aquesta declaración de principis va començar. Després, la Judit ens va fer un recorregut sobre els diferents temps, edats i espais que el lector va descobrint full a full. L´Espanya de la trancisió, els anys 80, el cop d´estat 23-F, sota la mirada de la Nora com a protagonista i com adolescent mentre viu amb l´avia a un barri periféric. La ciutat avasallada pels plans urbanistics durant els 90, sota la mirada atenta dels especuladors sense tenir en compte les vivències acumulades generació rere generació de les persones que hi viuen a un barri. Sota el cedàs d´una Nora jove i rescatada per l´avia d´unes circunstàncies que la podien haver dut a equivocar-se i perdre´s. Una fugida desesperada cap a un entorn rural, cap a l´Empordà, abandonant el passat i començant a arrelar a un lloc on les vivències de les seves gents la duen a ser espectadora convidada i viure uns episodis que faràn trontollar les delicades bases amb les que s´ha construït una societat que, en plena democràcia encara no ha sabut cicatritzar les ferides ofertes durant la guerra civil ja a la actualitat. Tot sospesant, el bè i el mal que poden fer els silencis o les mitges veritats.

Fet aixó i abans de començar a contestar els dubtes dels joves de 3ESO que van llegir la novel·la com a part de les seves tasques , la Judit es va adreçar a ells dient-los:

“AMB LA QUANTITAT DE IMPUTS QUE TENIM AVUI DIA, QUE SI FACEBOOKS, TWITERS, ETC, AGRAEIXO L´ESFORÇ DE LLEGIR UN LLIBRE.”

Per tal d'animar a la partcipació, des de l´AMPA, vam apotar el nostre granet de sorra amb la projecció d´un clip d´imatges ón es feia una petita comparació entre les actuals generacions i la del 80 que podeu veure tot seguit. Fets i productes de les dues èpoques sembla que no són tant difernts. El moment àlgid va arribar amb les fotos cedides per pares i alumnes on tothom apareix en les edats compreses als cursos de ESO i Batxillerat, tot provocant el riure en reconèixer als adults i llurs pintes en aquells anys! GRÀCIES A TOTS AQUELLS QUE VAREU PARTICIPAR ENVIANT LES VOSTRES FOTOS!…I NO PATIU, LES VOSTRES IDENTITATS ESTAN BEN CUSTODIADES!



En acabar la projecció, l´ambient de proximitat entre joves i grans es va distendre, permetent una participació molt activa. A més de resoldre dubtes dels lectors sobre la novel·la, vam fer un petit repàs per les nostres històries personals davant els fets importants d´aquests anys, les similituts i diferències entre les dues generacions a nivell social i d´estudis. Tambè van parlar de sota quin prisma hi veien les situacions de retallades a l´ensenyament els nostres joves i la seva implicació. Una de les conclusions a les que es va arribar davant del fet que una de les diferències, entre totes dues generacions per reaccionar a aquests fets, va ser que en tant que la generació de transició venia d´un recorregut llarg de dictadura, la llavor per a lluitar pels nostres drets estava molt madura i que els nostres joves encara estan just començant a patir. Provablement en poc temps assistirem a un canvi en quant a l´apatia d´altres generacions, ja que ells es veuran directamente afectats tant o més que els adults.

Abans de concluïr l´acte, l´AMPA va agraïr a la Judit Pujadó, el fet d´ajudar-nos de manera altruÏsta en aquest projecte, permetent la compra de la novel·la a un preu especial pels postres alumnes, a mès de donar-nos 60 exemplars de novel·les ja descatalogades seves, els beneficis de la venda quedaran a la nostra associació per tal d´ajudar en aquelles activitats que vagin adreçades al nostre alumnat.

Agraïm tambè la presència de l'Adriana Vilardell (va ser ella qui va obrir el cicle) a aquesta xerrada, i felicitar-la per trobar-se de nou fent feina, descobrint nous tresors per a la nostra història.

MOLTES GRÀCIES A TOTS AQUELLS QUE HEU FET POSSIBLE AQUEST ESDEVENIMENT, QUE HA ACONSSEGUIT JUNTAR GENERACIONS EN UN MATEIX ESPAI DE DEBAT.

GRÀCIES JUDIT, PER LA TEVA IMPLICACIÓ I PER HAVER-NOS CAPGIRAT UNA MICA LA RUTINA, AMB EL TEU AIRE FRESC DE TRAMUNTANA DES DE L´EMPORDÀ.

1 comentari: