26 de març del 2010

IL·LUMINA'T AMB EL 965

Roger Hoyos. Tecnologia

No ni ha millor llum que la natural del dia, però no sempre en podem gaudir. Mentrestant, el mercat de la il·luminació casolana està dominat per les ineficients bombetes incandescents (que es deixaran de comercialitzar a tota la Unió Europea el 2012). Només heu de comptar quantes incandescents, halògenes o similars teniu a casa vostra o al lloc de treball.

Una part d'aquesta realitat és que pensem que les bombetes incandescents donen llums més càlides i agradables. Tanmateix, hi ha formes d'il·luminació que estalvien de 4 a 5 cops la despesa total en il·luminació i que s'acosten a la qualitat de la llum natural.

Les bombetes fluorescents compactes (BFC, les que coneixem com a "de baix consum") vénen codificades amb un identificatiu que potser us ha passat desapercebut. Les codificades com a 840 i 940 fan una llum blanca, mentre que les 830 i 930 fan una llum més càlida. Comprovar la reproducció dels colors i la temperatura de color que dóna el fabricant ens ajuda a escollir l'ambientació estalviant a cada estança de la llar. Fins i tot hi ha bombetes amb el codi 965 que és el més semblant a la llum natural. Per altra banda n'hi ha de dissenyades per utilitzar amb tot tipus de làmpades, amb rosca prima i rosca convencional, i d'altres de recobertes d'una protecció plàstica que impedeix que es trenquin si cauen.

Les BFC de màxima eficiència (les de classe A) poden durar fins a 15.000 hores i contenen menys d'1,4 mg de mercuri. A més, n'hi ha que tenen el sistema d'encesa pràcticament de màxima intensitat llumínica i apta per a espais que precisen aquesta característica.

Al mercat comença a haver-hi solucions tecnològiques encara de més baix consum basades en els díodes emissors de llum (LED), tecnologia que es considera el futrur de la il·luminació. Els LEDS d'alta potència (d'1 a 3 W) donen una llum de gran qualitat, duren també fins a 15.000 hores, i poden donar una àmplia gamma de colors. Els comencem a veure en aplicacions decoratives i a la senyalització lluminosa urbana, però cada cop hi ha més lluminàries domèstiques equipades amb LEDS, que poden ser idònes com a llums de treball o auxiliars.

Extret de Petites idees per garantir un gran futur. Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada