22 de desembre del 2017

COMPETIR O COOPERAR?

Àngels Serrano
Professora d'Economia

El dilluns 13 de novembre, els alumnes de 1r  i 2n de SMIX i ASIX i els alumnes d’Empresa de 1r de Batxillerat van gaudir de la xerrada impartida pel Sr. Pau Nadal de l’associació Economia Social Aracoop i soci de la cooperativa Doble Via, entitat dedicada a la dinamització sociocultural.

El Sr. Nadal va fer reflexionar als alumnes sobre la importància de tenir coneixements d’economia atès que, des que ens aixequem al matí fins que anem a dormir, estem en permanent contacte amb empreses que formen l’economia d’un país i, amb la globalització, a més a més, també amb les empreses d’altres països, del món sencer.

Va repassar conceptes com el PIB (valor monetari dels béns i serveis produïts en un país durant un temps determinat, normalment un any). Segons aquest concepte, un país és més ric quan té un PIB més gran. Però ens hauríem de preguntar si és un bon indicador del benestar de la societat, ja que aquest augmenta quan es produeix un accident, quan hi ha una guerra...  Els països que produeixen armes per a altres països que estan en guerra veuen augmentar el seu PIB (amb la compra-venda d’armes, amb la reconstrucció dels països, etc.). És a dir, les guerres són un negoci. Sembla contradictori.

A les universitats s’estudia l’economia mercantil capitalista que no té valors. En aquest tipus d’economia tot val i allò important és el capital (amb moltes desigualtats, amb feines mal pagades, amb dures condicions ...), en contraposició a l’economia social, cooperativa, amb valors, on les persones són importants, on la cura del medi ambient és important.

Moltes empreses s’estableixen a països com Romania, una decisió freda que sols mira pels beneficis de l'empresa i provoca atur als treballadors. Això entra en contradicció amb el principi de les cooperatives, on no són tan importants els beneficis i sí ho són les persones. No hi ha res que justifiqui que una persona cobri deu vegades més que una altra fent les mateixes funcions, com passa en l’economia capitalista.

A les regions on predominen les empreses cooperatives, la distribució de la renda és més equitativa. Això es pot observar al País Basc que, amb gran tradició de cooperatives, té la millor distribució de la riquesa per habitant de tota Europa.

El dilema és: què volem? Hem de decidir si volem una ECONOMIA AMB VALORS o una  ECONOMIA SENSE VALORS. Hem de tenir en compte el medi ambient a l’hora de produir? I la qualitat de vida dels treballadors? Hi ha d’haver guerres perquè s’activi l’economia?

L’economia l’hem de fer entre tots. És molt important tenir conceptes bàsics d’economia. Quan l’economia la fan sols els experts, malament...

Hem d’exigir que l’economia torni a tenir valors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada