19 de desembre del 2013

HISTÒRIA DE LA TAULA PERIÒDICA

Judith Villalobos
Oscar Melendo
Gorka Martínez 
1r Batxillerat

Fa molts anys, els homes pensaven que tots els elements provenien del foc, de la terra i de l’aigua. Al cap del temps i gràcies a les tècniques d'experimentació, ens vam adonar que la matèria és en realitat més complexa del que pensem. Aquesta complexitat, va estimular la curiositat que sempre ha tingut l’home i es va començar a investigar i a intentar classificar els elements descoberts. Tal i com expliquem més endavant, la primera manera, va ser la de classificar-los per masses atòmiques (nombre de protons d’un àtom) però, com tot en aquesta vida, el criteri de classificació va anar evolucionant fins arribar a la taula periòdica que tenim avui.

-Döbereiner:
Va ser un químic alemany que va fer un dels primers intents de classificació dels elements en 1817. Es va basar en la coincidència de les masses atòmiques entre els elements, després es va adonar que els elements que tenien masses atòmiques similars tenien característiques semblants i els va afegir dins un grup, al que va anomenar “triades”. Un exemple de triada és el brom, el clor i el iode.
 

-Newlands i Chancourtois:
Chancourtois va ser un geòleg francès que va posar en evidència una certa periodicitat entre els elements de la taula. En 1864 Chancourtois i Newlands, químic anglès, anuncien la Llei de les octaves: les propietats es repeteixen cada vuit elements. Però aquesta llei no pot aplicar-se als elements més enllà del Calci.
 

-Meyer:
Va ser un químic alemany que, al 1869, es va fixar en el volum atòmic. Els elements similars tenen un volum atòmic semblant en relació amb els altres elements del mateix grup. Els metalls alcalins tenen per exemple un volum atòmic gran.


-Mendeleïev:
Va ser un químic rus que va presentar una primera versió de la seva taula periòdica en 1869. Aquesta taula va ser la primera presentació coherent de les semblances dels elements. Es va adonar que en classificant els elements segons les seves masses atòmiques apareixien certes propietats de manera periòdica. La primera taula contenia 63 elements.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada