17 de desembre del 2019

PROJECTES DE FILOSOFIA

Yolanda Navarro
Professora de filosofia

Des del seminari de filosofia es duen a terme diferents projectes:

Tutories filosòfiques: diàleg filosòfic que s’estableix entre alumnat de l’ESO i batxillerat

L’alumnat de batxillerat prepara una pregunta per a cada sessió, i a partir d’aquesta s’estableix un diàleg entre tutor filosòfic i tutorand. Finalment, la riquesa intel·lectual de preguntes i respostes ha d’anar acompanyada per una imatge que plasmi l’eix teòric del diàleg.

Els requisits de cada sessió són: respecte per a les opinions diferents i un únic obligatori consens per a la imatge, la fotografia. És aquí on únicament s’han de posar d’acord les parelles filosòfiques, ja que la riquesa del diàleg, del pensament, el que realment el fa bell és l’amalgama de colors; és una mostra, alhora de la diversitat ètnica, cultural, humana.

Queda recollit en aquest bloc.



Intel·ligències múltiples: alternatives artístiques per a la presentació del treball setmanal de l’alumnat

Contemplant les diferents aptituds de l’alumnat, es facilita la possibilitat de treballar la matèria des de l’àmbit en què l’alumnat es troba més a gust. A més de les convencionals formes de treball de la matèria, com els esquemes o resums, s’ofereix:

- Aprofundir en l’àmbit de l’escriptura, com per exemple, amb la creació i exposició de poemes.

Poema d'Aitor Va

- També s’incorpora la fusió de l’escriptura amb l’era digital/telecomunicacions/xarxa social, i es pot plasmar en el tweet de l’alumnat el contingut filosòfic treballat a l’aula.


- O el recurs de la FotoFilosofia, pregunta filosòfica acompanyada d’una imatge que ajuda a plantejar-se tant la pregunta com la resposta. Presento a tall d’exemple, quatre de les 13 FotoFilosofies MVM guardonades en la XIII Mostra de Fotofilosofia:


La resta queden recollides en el blog creat expressament per a aquesta fusió interdisciplinar entre filosofia, art i tecnologia; fusió de pensament i creativitat: FotoFilo MVM

- Les cançons, siguin cantades, compostes o buscades amb relació al tema pertinent. Aquí en tenim una acompanyada d’escenificació, les alumnes són: Carolina, Laura i Salma del 1r batx B

- Els vídeos, creats i protagonitzats pel mateix alumnat, com per exemple aquest de l’Aicha i en Rubén

- I els dibuixos, convertint cada creació seva, cada il·lustració, cada disseny, en una autèntica obra d’art filosòfica.

Alguns dels treballs setmanals queden recollits en el blog que recull diverses dinàmiques d’aula, Filoblog MVM, tot i així a tall d’exemple:

Il·lustració de Laura Rodríguez

Creació de Carolina Fernández

Tecnologia i filosofia: aquest projecte neix com a projecte interdisciplinari, i des de l’àmbit digital es converteix en un projecte de centre, Welcome to MVM

La inclusió de l’alumnat és una fita importantíssima de cohesió social, de convivència en l’institut. Donat el desaventatge inicial de l’alumnat nouvingut, des d’aquest projecte s’apel·la la creació d’una App per a fer més lleuger, ràpid, agradable i efectiu el procés d’inclusió de l’alumnat no autòcton.

Aquest projecte es fonamenta alhora en valors com el RESPECTE A LA DIVERSITAT CULTURAL I LA IGUALTAT EN DIGNITAT I OPORTUNITATS O DRETS.

Per tot plegat, considerem que és un projecte que repercuteix l’alumnat nouvingut però també apel·la a tota la resta d’alumnat, implicant-se en l’acollida inicial com en la convivència futura.

Aquest projecte es dissenya a 3r d’ESO, des de tecnologia i l’optativa crea pensament, per a conèixer-te i conviure; i a batxillerat es dissenya tecnològicament i es fonamenta èticament des d’un treball de recerca.

A 4t d’ESO l’alumnat crea el seu propi blog filosòfic que va desenvolupant al llarg del curs. L’eix vertebral d’aquests blogs és el dilema moral, exercici que permet treballar totes les competències de la matèria i alhora practicar per a presentar-se en aquesta modalitat a l’Olimpíada filosòfica de Catalunya.

Mostra d’algun d’aquests: Blog de l'Anna , Blog de l'Ainhoa i Blog d'en Jorge .

Educació en valors de centre

Què és més grat, conviure entre ciutadans solidaris o coexistir entre éssers egoistes?

Si l'objectiu del ciutadà és el bé comú, caldria plantejar-se si el valor de la solidaritat hauria d'estar en alça. Podem fer entre tots un món millor?

Sigui quina sigui la nostra situació econòmica, és de ben segur que sempre hi haurà gent que està en condicions encara pitjors.

Aquest projecte solidari intenta que l'alumnat posi en pràctica els valors morals de l'empatia i la solidaritat, però també és un projecte que provoca reflexió política respecte al rol del ciutadà: el canvi és possible sempre que tinguem ciutadans, éssers humans actius en l'organització social. Convida, per tant, a trobar-se amb un mateix, a la reflexió per a poder sortir cap als altres, a l'acció.

Aquesta reflexió es fa en cadascuna de les matèries de filosofia, ja sigui a filosofia de 4t, 1r de batxillerat o 2n de batxillerat, i a l'optativa de 3r "Crea pensament per a conèixer-te i conviure". Però també es fa, per segon any consecutiu, des del Projecte Solidari de Nadal. 


Aquest projecte planteja diverses maneres de participar en una acció que es fa a escala mundial des del 1982: el Dinar solidari de Nadal.

És un dinar dirigit a famílies o persones la situació econòmica de les quals no és favorable per a poder celebrar el Nadal.

Des de l'institut, s'ofereix la possibilitat que l'alumnat participi de la següent manera:

- L'alumnat de l'ESO, per classes i si ho volen, fan una aportació econòmica consensuada o lliure. Entre el conjunt dels membres d'una classe compren un detall per a un noi/noia o adolescent, perquè aquestes famílies puguin tenir un obsequi tot i patir una situació econòmicament insostenible.

- L'alumnat de batxillerat pot participar de dues maneres: aportant presents o bé oferint el seu temps, col·laborant en els preparatius d'un dels dinars de Nadal celebrat a Barcelona, concretament, en el barri del Raval.

Tot i que el dinar se celebra el 25 de desembre, l'alumnat de batxillerat coopera el dissabte anterior, en aquesta ocasió el dia 21, entre les 10 hores i les 13 hores, escombrant i fregant l'estança on es desenvolupa el dinar, preparant les decoracions de les taules, separant i embolicant els regals, reubicant les vitualles…

Cal fer extensiu que, de fet, ha estat l'alumnat de 2n de batxillerat qui l'any passat ja va col·laborar, qui ha engegat aquest curs el projecte i ha estat qui l'ha reclamat. Tota una mostra d'humanitat! Felicitats!!!! 

Us deixo una imatge d’aquest generós alumnat:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada