21 de desembre del 2018

A 4t D'ESO, OPINEM!

Aina Mulet
Professora de Llengua catalana i literatura

Darrerament a 4t d'ESO B, a Català, hem treballat el text d'opinió. Després d'analitzar els diferents tipus d'arguments de què ens podem servir per justificar la nostra tesi, hem arribat a la conclusió que un dels més efectius és l'anomenat argument d'autoritat, és a dir, aquell fonamentat en les dades que proporciona una veu (una persona, una entitat, un estudi...) amb un prestigi reconegut per parlar sobre la matèria. A continuació, podeu llegir dos textos en què la Marlene Flor i la Sabina Flores opinen sobre el transport públic i els zoològics tot aportant raonaments d'autoritat.


Escrit de la Marlene Flor:

Transport públic, una millor alternativa

El transport públic és una excel·lent elecció per al desplaçament en les grans ciutats i també en llargs trajectes. Per això, aquesta és l'opció més còmoda, econòmica, accessible i ecològica per al trasllat.

En primer lloc, ajuda al medi ambient. Un sol autobús evita la contaminació de 50 cotxes, en concret, l'ús del transport públic evita l'emissió de cinc milions de tones de gasos contaminants a l'atmosfera a l'any, això segons l'Associació d'Empreses Gestores de Transports Col·lectius Urbans (ATUC).

En segon lloc, és un mitjà summament segur. La probabilitat de patir un accident mentre viatgem en metro o autobús és menor que si ho fem en transport privat. I desplaçar-nos en avió o vaixell és la manera menys perillosa d'anar d'un lloc a un altre.

En tercer lloc, és bo per a la teva salut. Segons un estudi del Centre Moriguchi de Salut d'Osaka (Japó), les persones que empren transport públic per anar a treballar tenen un risc més petit de patir diabetis, sobrepès i hipertensió.

En quart lloc i per finalitzar, estalvies diners i temps. La compra d'un cotxe suposa, a més del cost d'adquisició, una despesa en el manteniment, una assegurança, aparcament i combustible del vehicle. Hem d'admetre que, respecte a la privacitat, el cotxe és una alternativa més independent i individualista, però el transport públic permet optimitzar el nostre temps realitzant alguna altra activitat de camí a casa o, de vegades, fins i tot ens possibilita creuar una mirada de complicitat amb alguna persona.

En resum, el transport col·lectiu és la manera més pràctica, econòmica i ecològica de desplaçament perquè ajuda al medi ambient, és segur, bo per a la teva salut i estalvies diners i temps. En definitiva, hem d'utilitzar el transport públic: la teva salut t'ho agraeix i tots hi guanyem. 


Escrit de la Sabina Flores:

Zoològic o presó?

Tots, o quasi tots, hem anat al zoo algun cop de petits. Aquell lloc on hi ha animals de tot tipus ficats a les seves instal·lacions per poder observar-los. Als nens els agrada mirar-los, però els agrada als animals estar-hi? Jo crec que no, i ara exposaré les meves raons.

En primer lloc, experts com el Dr. Mel Richardson (especialista en comportament d'animals en captiveri  i veterinari) afirmen que les gàbies en què habiten no són adequades per a les seves necessitats. Els animals pateixen estrès psicològic a causa de les seves condicions.

En segon lloc, els recintes no asseguren la seguretat de les persones en cas d'una possible fugida d'un animal. No són pocs els casos en què bèsties i persones han resultat ferides als zoos. El 2007 una tigressa siberiana va escapar-se d'un recinte de baixa qualitat al zoològic de San Francisco. Van matar-la a trets després que aquesta fes perdre la vida a una persona i en ferís a altres.

Per acabar, molts dels animals que veiem als zoos han sigut capturats, extrets del seu entorn natural per poder exhibir-los davant de milers de persones que a vegades ni són conscients de com són les seves vides. Això els pot provocar traumes i malmetre la seva salut. Els nens creuen veure animals feliços, però realment veuen el seu patiment.

En conclusió, el fet de tenir animals salvatges en captivitat només genera estrès i patiment a les bèsties i pot provocar accidents greus. Per això, considero que els zoològics s'haurien de tancar.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada