21 de desembre del 2018

POSADA EN MARXA

Cèsar Caparrós
Director

Els primer trimestre de qualsevol institut serveix per posar en marxa una gran maquinària.

La maquinària de l’@institutmvm està formada per més de 60 professionals (professorat, personal d’administració i serveis, neteja, manteniment i altres), més de 500 alumnes i moltes i moltes famílies.

Com podeu entendre, posar en marxa una maquinària així no és gens fàcil i la feina és ingent.

Una de les tasques més importants realitzades ha sigut acollir l’alumnat i les famílies noves al centre. Elles han de conèixer el nostre funcionament, les nostres prioritats i les nostres exigències (com a col·laboradors necessaris que som en l’educació dels joves). Cal dir que, aquest any, a més, l’institut està treballant amb gairebé 100 alumnes més distribuïts pels diversos cursos.

Aquest primer trimestre també ha servit per iniciar algun projecte nou i per consolidar-ne d’altres.

Dos dels projectes nous són el GEP – Generació plurilingüe i la First Lego League (FLL). Amb el GEP volem incentivar l’aprenentatge de les llengües estrangeres a través de diverses matèries (no lingüístiques); amb el FLL volem promoure la robòtica com a eina d’aprenentatge.

Altres projectes que ja portem temps desenvolupant i que ajuden a l’aprenentatge de les llengües estrangeres són les classes de preparació pel DELF – certificat en llengua francesa -, i pel nivell B1, B2 o C1 d’anglès, en col·laboració amb la EOI de Badalona.

Alguns dels altres projectes que hem continuat realitzant aquest primer trimestre són: la Mobilitat de l’alumnat de Batxillerat i Cicles (amb països d’Europa), el treball globalitzat dins la Xarxa de Competències Bàsiques (@xarxaCb), el foment de la lectura (amb la mitja hora diària de lectura individual) o el servei comunitari (per aprendre a la vegada que l’alumnat dona un servei a la comunitat).

Ens agradaria que poguéssiu conèixer més i millor totes i cadascuna de les iniciatives que, amb molt d’esforç i bona voluntat, tota la comunitat educativa de l’@institutmvm porta a terme.

Som conscients que les allaus d’informació són molt grans però us animem a seguir-nos en les nostres xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram).

Ara que s’apropen uns dies de celebració i descans, espero que tots i totes puguem renovar les nostres forces. Ens espera un intens i llarg segon trimestre. Confiem que tots i totes posarem de la nostra part per fer-ho productiu i enriquidor.

EL PROJECTE FIRST LEGO LEAGUE

Daniel Endrino
Alumne de 3r d'ESO B i membre del projecte First Lego League

Hola, amants de la robòtica!

Som els integrants de la Comissió de Comunicació i us farem cinc cèntims del projecte First Lego League que s’està duent a terme per primera vegada al nostre institut.

Durant les primeres sessions vam posar tot el nostre afany a muntar les diferents estructures mitjançant peces LEGO que, en un futur, necessitarem per complir adequadament els reptes que ens proposen els experts de la Lego League. Alhora, les nostres orientadores ens van anar explicant tot el que haurem de fer quan ens presentem al concurs: haurem de superar el major número de reptes al circuit del robot, haurem d’explicar el nostre problema científic i la seva solució i haurem de presentar els valors que hem adquirit participant en aquesta competició, i demostrar si els duem a terme fora de l’institut i no només dins d’aquest.

Vistes aquestes circumstàncies vam decidir que la millor manera de treballar seria dividint tots els LegoLeaguer@s en diferents comissions, per tal d’organitzar-nos i fixar un objectiu clar i específic. Vam formar tres comissions, on cadascuna té l’obligació de complir els objectius proposats :
  • COMISSIÓ DEL DESENVOLUPAMENT DEL ROBOT
  • COMISSIÓ DEL PROJECTE CIENTÍFIC
  • COMISSIÓ DE COMUNICACIÓ
Les funcions d’aquestes comissions són bastant intuïtives. La Comissió del Robot, d’una banda, ha de programar el robot per tal que superi, com hem mencionat anteriorment, el major número de reptes designats. Per fer-ho, els integrants d’aquesta comissió han d’agafar el taulell on es fa el circuit i anar programant el robot per tal de veure si és capaç de superar cada prova. D’altra banda, la Comissió del Projecte Científic ha de plantejar un problema científic. En aquesta ocasió, ja que la temàtica d’aquest any és sobre l’espai, la comissió ha de plantejar un problema relacionat amb aquest. A continuació, ha de proposar una solució a aquest problema mitjançant els passos del mètode científic. La tercera comissió, la Comissió de Comunicació, té l’encàrrec d’expandir la nostra participació a aquest projecte, buscar sponsors que ens representin i, bàsicament, donar veu a les persones del nostre treball i progrés. A més a més, aquesta comissió ha de presentar els valors obtinguts en aquesta competició. Pot fer-ho elaborant un cartell, fent un vídeo, fent una presentació de diapositives… etc. Ha de fer-ho de la manera més creativa posible. La Comissió de Comunicació fa una de les tasques més importants de la Lego League, sense menysprear les altres!

Actualment, continuem programant i millorant el nostre robot (ja hem aconseguit superar la nostra primera prova!), elaborant el projecte científic i intentant expandir-nos als medis. Si és del vostre interès, podeu seguir-nos al nostre compte d’Instagram (@insmvmlegoleague). A més a més, estem dissenyant una samarreta personalitzada que ens representi. Tots estem fent molt bona feina!

NI UNA MENYS

Comissió de Coeducació

Per commemorar el dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones i sensibilitzar l’alumnat sobre aquesta problemàtica social, la Comissió de Coeducació de l’institut va organitzar una sèrie d’accions tant al centre com al municipi de Sant Adrià.

Al llarg de la setmana del 19 al 23 de novembre, es van llegir i treballar a l’aula el Manifest unitari i textos relacionats amb la temàtica i s’elaborà un mural col·laboratiu en què la comunitat educativa va poder penjar les seves opinions, desitjos i reivindicacions. A més, amb la participació de l’Ajuntament i El Centre d’Informació i Orientació a la Dona de Sant Adrià (CIOD), es va crear un Racó de Gènere que, situat al vestíbul i gestionat pels alumnes de 3r d’ESO de l’optativa de Coeducació, oferia informació divulgativa i llibres sobre gènere, sexualitat i diversitat. I, fins i tot, uns quants estudiants ens regalaren un petit concert musical molt especial.

Però les activitats no acabaren aquí: la vigília del 25 de novembre es va celebrar el micro obert Dona’t un escenari a la Plaça Guillermo Vidaña de Sant Adrià, un acte conduït per la professora del MVM Txus Molina en què participaren dones artistes com ara Raquel Lúa, Lidia Uve i alumnes del nostre centre interpretant “Cant de lluita” del grup Roba estesa. Va ser una nit màgica!



EL RACÓ DE GÈNERE

Nerea Sánchez
Alumna de 3r d'ESO B

El 25 de novembre és el Dia internacional per a l’eliminació de la violència de gènere. Es fa per aturar la violència tant física com psicològica, especificament vers les dones.

Reivindiquem l’aplicació i el desenvolupament de polítiques de gènere, que siguin efectives i transversals, perquè d’una vegada i per sempre donin resposta a les exigències i demandes de les dones, que frenin qualsevol manifestació de violència contra les dones i que atenguin un principi bàsic: ENS VOLEM VIVES!!! 

A l’optativa de Coeducació, una de les coses que hem fet relacionada amb la violència de gènere ha sigut fer per primera vegada al centre escolar un espai per als joves, on s’hi poden trobar respostes a dubtes, preguntes… relacionades amb diversos temes com la sexualitat, la diversitat i el gènere.

El Racó de Gènere compta amb llibres físics, alguns dels quals sobre la violència de gènere, com per exemple Quiéreme Bien, que jo us recomanaria. Aquest llibre tracta d’una dona que va rebre maltractaments, tant físics com psicològics, per part de la seva parella. Aquest llibre és un relat fet per una dona que va ser víctima de la violència de gènere.

Al Racó de Gènere hi ha recomanacions de llibres, articles sobre el feminisme i la seva història, adhesius amb frases sobre la temàtica, cartells, etc. Però també història sobre l’assoliment dels drets universals de les dones, l’actualitat sobre conceptes com paritat i igualtat, prevenció i protocols a seguir en cas d’agressió sexual. No sabia que existien tantes coses!

Volem que el Racó sigui un espai per a tot l’alumnat del centre i, de moment, el seu inici va ser tot un èxit. Vam rebre moltes felicitacions i ànims i tots estàvem molt contents.

LA LITERATURA A LES XARXES

Rubén Cortés
Alumne de Literatura universal

Aquest any, a la classe de Literatura universal, vam pensar que seria interessant compartir les nostres idees i aprenentatges mitjançant les xarxes socials. És per això que va sorgir la idea de crear o bé un bloc o un compte a l'aplicació d'Instagram. Com que no ens posàvem d'acord en quina plataforma escollir, vam decidir fer les dues opcions.

Així, la professora utilitza el bloc per penjar tot allò que fem a classe: apunts, curiositats, vídeos, etc. Això també ens ajuda i ho tenim com a recurs a l'hora d'estudiar els exàmens. Per als alumnes és com un resum i una guia. Vosaltres, lectors, podeu trobar el bloc entrant a partir d'aquest enllaç.

L'Instagram el fem servir els alumnes com a compte literari. Formen part d'aquest nou alumnes i allí publiquem cada divendres què hem fet durant aquella setmana i així compartim amb altra gent tant aspectes literaris com les curiositats que envolten tot aquest món. Si voleu saber-ne més, podeu seguir-nos fent “click” en el següent enllaç.

Us animem a visitar ambdues pàgines i a aprendre coses noves d'una manera diferent!

SORTIDA A LA FIRA DE SANTA LLÚCIA

Katherine Carranza
Alumna de 2n d'ESO B

El divendres 14 de desembre els alumnes de l’aula d’acollida i els de la SIEI vam fer una sortida conjunta. Vam anar a Barcelona a visitar el barri Gòtic i la fira de Santa Llúcia.

Vam sortir de l’institut a les 9:30 hores i vam agafar el tren fins a la parada Catalunya. En arribar, vam anar de Plaça Catalunya a la Plaça Sant Jaume pel Portal de l’Àngel: vam veure molta gent i moltes botigues; després vam anar pels carrerons de darrera la Catedral, vam descobrir restes romanes i inclús un tros de muralla dins d’una botiga.

Quan vam arribar a la Plaça Sant Jaume, al mig de la plaça hi havia un pessebre on cada personatge era una cadira i vam aprofitar per seure-hi i esmorzar. Tot seguit vam anar a la Plaça de la Catedral on vam veure el Tió gegant i la fira de Santa Llúcia . Estava ple de parades que venien coses de Nadal: arbres, flors de pasqua, figuretes per al pessebre, pare Noels, ninots de neu i l’estrella del pessebre català (els caganers). Vam comprar, passejar i ens vam fer fotos.

Com teníem ganes de veure més coses vam entrar a la Catedral, a l’església i al claustre; vam gaudir de l’arquitectura, de la bellesa del claustre, vam veure les 13 oques... I per fer una comparació vam anar caminant a l’Església del Mar. Vam comparar les dues esglésies, ens van explicar la història de la construcció de l’Església del Mar i ho vam relacionar amb el llibre Serena que els alumnes de 3r d’ESO van llegir l’any passat i nosaltres (2n d’ESO) llegirem i treballarem aquest curs.

Cap a les dues vam agafar el metro i després el tramvia per tornar a l’institut, així vam agafar diferents mitjans de transport: tren, metro i tramvia. Va ser una sortida molt interessant i divertida, ens ho vam passar molt bé i vam aprendre moltes coses de Barcelona i de les tradicions del Nadal català.

Si cliqueu aquí, podreu veure les fotografies de l'excursió.

VIATGEM CRONOLÒGICAMENT AL LLARG DE LES EDATS DE LA HISTÒRIA

Jaqueline Molla
Professora de Socials

Aquest curs, a 1r d'ESO, hem començat a treballar en el petit projecte Des de l'aparició de l'Homo a les invasions bàrbares, passant per les grans civilitzacions, una activitat que permet als alumnes una primera presa de contacte amb els continguts curriculars d'Història de l'etapa inicial de la secundària.

La classe s'ha dividit en grups de 5 o 6 estudiants i, a cadascun d'ells, se li ha assignat una unitat didàctica que correspon a cada etapa de la Prehistòria i les grans civilitzacions de l'Edat Antiga. Abans de començar les diferents unitats, es proporciona als grups un text introductori dels continguts que es tractaran i els alumnes n'extreuen les paraules clau. Després, realitzen una creació artística en què apareguin aquestes paraules que la professora penjarà en un eix cronològic de la paret de l'aula.

D'aquesta manera, els joves disposen d'un recurs visual sobre cada període que la professora anirà ampliant amb les seves explicacions a mesura que avancin les classes. A més a més, al llarg del segon i del tercer trimestres, els diferents grups es prepararan exposicions orals sobre les unitats didàctiques en què desenvolupin els conceptes clau dels seus dibuixos.




UNA CHARLA QUE NO NOS DEJÓ INDIFERENTES

Kilian Sánchez, Carlos Sáez i Yared Salvador
Alumnes de 2n SMIX

El 4 de diciembre de 2018 vino el profesor de márqueting Jaume Josa a hacernos una charla sobre la creatividad, pero a nosotros nos pareció que era sobre mucho más que eso. Era una charla para que nos inspiráramos en lo que han hecho otras personas y así crear nuestra propia idea de negocio, pues se vive mucho mejor haciendo lo que a uno le gusta y con la posibilidad de no tener que madrugar y de tener tus ingresos cada mes. 

Jaume Llosa nos habló sobre 4 estrategias para entrenar la creatividad, que son: mirar, buscar, cambiar y encontrar. Hicimos una actividad con él en la que si decíamos cosas que podíamos hacer con un clip nos daría un bolígrafo de regalo. Afortunadamente, nosotros conseguimos uno.

A continuación, nos hizo una explicación de un estudio sobre la creatividad en las distintas edades y utilizó el clip para ponernos el ejemplo. El estudio muestra que una persona que va a la guardería puede decir más de 20 o 50 cosas que se pueden hacer con el clip, una persona que va al instituto, como nosotros, puede decir más o menos 20 cosas, una persona de la mediana edad puede decir unas 10 cosas con mucha suerte y una persona ya mayor apenas llega a las 2 o 3.

A la vez de hablarnos de la creatividad, nos habló de ser emprendedores para trabajar de lo que nos gusta y de, si no hay un trabajo así, de hacer nuestra propia página web. Entonces aprovechó el tema para enseñarnos unas páginas web de gente que había dejado su trabajo y crearon un portal y, de alguna forma, todos ayudaban a todos ya que parte del contenido era público. No enseñó páginas webs de personas que ganaban dinero a través de negocios virtuales y él dijo que lo más importante es tener una idea y luego ya iremos solucionando los inconvenientes.

Creemos que la presentación fue muy útil, vimos que trabajar por internet sale más a cuenta que hacerlo a la antigua (físicamente). Pese a que no nos inspiró nada para mejorar nuestro proyecto, creemos que fue una muy buena charla y fue muy útil para muchas personas.

En nuestra opinión, el Sr. Jaume Josa hizo una sesión muy dinámica, en ningún momento nos aburrimos porque todo de lo que nos estaba hablando era muy interesante. También nos gustó mucho cuando nos preguntó qué se podía hacer con un clip, la verdad es que salieron cosas muy interesantes que nunca hubiéramos imaginado. La verdad, y por desgracia, es que no a todos nos ha dado una idea emprendedora para realizar el proyecto concreto que nos pide la profesora, pero sí que nos ha dado ganas de emprender y de que algún día podamos ganar dinero con nuestro propio negocio y podamos vivir haciendo lo que nos gusta.

DESCUBRIENDO LA BARCELONA DE CERVANTES

Cristina Puig
Profesora de Lengua castellana y literatura

El pasado noviembre los alumnos de 4º de la ESO descubrieron la Barcelona de Cervantes en una ruta literaria sobre El Quijote por las callejuelas de la ciudad.

En este vídeo hecho por las alumnas Natàlia Suánez, Maria Pardo, Ainoa Ferreres, Irene Rodríguez y Xènia Soriano podréis ver momentos de la divertida excursión.




I TU QUÈ T'EXPLIQUES?

Txus Molina
Professora d'expressió

Aquest curs hem estrenat I tu què t'expliques? Eines per parlar en públic, una nova optativa de 2n d'ESO en què els alumnes treballen les competències orals i escrites a partir de fer versions de contes tradicionals i d'exercicis d'improvisació del teatre de l'oprimit.

Com a producte final de la matèria, hem creat una història conjunta barrejant els diferents contes redactats pels estudiants i, per tal de fer-ne una representació teatral, també n'hem elaborat alguns elements d'atrezzo i d'escenografia mitjançant la projecció d'imatges a la pissarra i la creació d'objectes.

Malauradament, ha estat impossible dur a terme l'obra de teatre, però hem fet un curt molt divertit que podreu veure pròximament!

QUÈ HE APRÈS SOBRE EL PARLAMENT?

Daniel Endrino
Alumne de 3r d'ESO B

Per començar, hem après molts factors sobre el Parlament de Catalunya, com per exemple què és i la seva funció. El Parlament és l’òrgan legislatiu (el que té la capacitat de fer i aprovar les lleis per a tots els membres de la comunitat) de Catalunya. La seva funció és REPRESENTAR la comunitat de Catalunya.

Vam anar-hi perquè és una de les institucions més importants de Catalunya i el joves han de ser-ne conscients, ja que en un futur pròxim hauran de votar. Ens van explicar informació de tota mena: des de la història del Parlament fins a temes actuals.

El Parlament de Catalunya va ser construït com a arsenal d’armes, però, després d’un temps, es va convertir en un Palau Reial, dedicat als reis d’Espanya. La Guerra Civil espanyola significà un altre cop la fi del Parlament. A la fosca etapa que hi va haver entre el 1939 i el 1975 el Parlament només estava viu dins dels desitjos dels catalans, ja que la dictadura de Francisco Franco Bahamonde, més conegut com a Franco, el va convertir en el Museu d’Art Modern. Després, als anys 80, finalment es va proclamar aquest edifici com a Parlament de Catalunya.

Ens van ensenyar diferents parts del Parlament, com per exemple l’hemicicle (on vam estar-hi quasi tota l’estona), que és el lloc on es reuneixen els diputats de cada partit polític i presenten les seves idees, o les dues sales dels Passos Perduts, on els polítics intenten aclarir i solucionar els problemes que sorgeixen als debats, sense premsa ni pressió pública.

A més a més, hem après que els escons són els llocs on es seuen els diputats, i que cada escó (la seva interfície) està molt informatitzat. Si dius alguna cosa, es quedarà gravada i si dones suport a alguna idea o fas una iniciativa i després, en el futur, no ho fas, es podria dur a terme la teva iniciativa que ja havies dit fa uns anys. "S’està fent història, però de manera instantània", vaig pensar.

Per finalitzar, també ens van dir el perquè dels coneguts bàndols: la dreta i l’esquerra. La història d’aquests bàndols és que a un Parlament de França, fa molts anys, es van separar per primera vegada els que donen suport als "treballadors" (a l’esquerra) i els que donen suport als "empresaris" (a la dreta). Des d’aquell moment, ha passat de generació en generació fins a la nostra.

M'ha agradat formar part d’aquest espai, encara que només hagi estat per una estona. En breu em tocarà triar a les persones que seuran en aquells escons.

A 4t D'ESO, OPINEM!

Aina Mulet
Professora de Llengua catalana i literatura

Darrerament a 4t d'ESO B, a Català, hem treballat el text d'opinió. Després d'analitzar els diferents tipus d'arguments de què ens podem servir per justificar la nostra tesi, hem arribat a la conclusió que un dels més efectius és l'anomenat argument d'autoritat, és a dir, aquell fonamentat en les dades que proporciona una veu (una persona, una entitat, un estudi...) amb un prestigi reconegut per parlar sobre la matèria. A continuació, podeu llegir dos textos en què la Marlene Flor i la Sabina Flores opinen sobre el transport públic i els zoològics tot aportant raonaments d'autoritat.


Escrit de la Marlene Flor:

Transport públic, una millor alternativa

El transport públic és una excel·lent elecció per al desplaçament en les grans ciutats i també en llargs trajectes. Per això, aquesta és l'opció més còmoda, econòmica, accessible i ecològica per al trasllat.

En primer lloc, ajuda al medi ambient. Un sol autobús evita la contaminació de 50 cotxes, en concret, l'ús del transport públic evita l'emissió de cinc milions de tones de gasos contaminants a l'atmosfera a l'any, això segons l'Associació d'Empreses Gestores de Transports Col·lectius Urbans (ATUC).

En segon lloc, és un mitjà summament segur. La probabilitat de patir un accident mentre viatgem en metro o autobús és menor que si ho fem en transport privat. I desplaçar-nos en avió o vaixell és la manera menys perillosa d'anar d'un lloc a un altre.

En tercer lloc, és bo per a la teva salut. Segons un estudi del Centre Moriguchi de Salut d'Osaka (Japó), les persones que empren transport públic per anar a treballar tenen un risc més petit de patir diabetis, sobrepès i hipertensió.

En quart lloc i per finalitzar, estalvies diners i temps. La compra d'un cotxe suposa, a més del cost d'adquisició, una despesa en el manteniment, una assegurança, aparcament i combustible del vehicle. Hem d'admetre que, respecte a la privacitat, el cotxe és una alternativa més independent i individualista, però el transport públic permet optimitzar el nostre temps realitzant alguna altra activitat de camí a casa o, de vegades, fins i tot ens possibilita creuar una mirada de complicitat amb alguna persona.

En resum, el transport col·lectiu és la manera més pràctica, econòmica i ecològica de desplaçament perquè ajuda al medi ambient, és segur, bo per a la teva salut i estalvies diners i temps. En definitiva, hem d'utilitzar el transport públic: la teva salut t'ho agraeix i tots hi guanyem. 


Escrit de la Sabina Flores:

Zoològic o presó?

Tots, o quasi tots, hem anat al zoo algun cop de petits. Aquell lloc on hi ha animals de tot tipus ficats a les seves instal·lacions per poder observar-los. Als nens els agrada mirar-los, però els agrada als animals estar-hi? Jo crec que no, i ara exposaré les meves raons.

En primer lloc, experts com el Dr. Mel Richardson (especialista en comportament d'animals en captiveri  i veterinari) afirmen que les gàbies en què habiten no són adequades per a les seves necessitats. Els animals pateixen estrès psicològic a causa de les seves condicions.

En segon lloc, els recintes no asseguren la seguretat de les persones en cas d'una possible fugida d'un animal. No són pocs els casos en què bèsties i persones han resultat ferides als zoos. El 2007 una tigressa siberiana va escapar-se d'un recinte de baixa qualitat al zoològic de San Francisco. Van matar-la a trets després que aquesta fes perdre la vida a una persona i en ferís a altres.

Per acabar, molts dels animals que veiem als zoos han sigut capturats, extrets del seu entorn natural per poder exhibir-los davant de milers de persones que a vegades ni són conscients de com són les seves vides. Això els pot provocar traumes i malmetre la seva salut. Els nens creuen veure animals feliços, però realment veuen el seu patiment.

En conclusió, el fet de tenir animals salvatges en captivitat només genera estrès i patiment a les bèsties i pot provocar accidents greus. Per això, considero que els zoològics s'haurien de tancar.



29 de juny del 2018

NOMÉS UN CURS... I TANTES COSES!!!

Cèsar Caparrós
Director

Un curs escolar, menys de 200 dies lectius i, tantes i tantes coses.

Aquest curs 2017/2018 era una altra prova de foc per l'Institut Manuel Vázquez Montalbán. Hi havia molt professorat nou i, malgrat les tensions que això podia provocar (i ha provocat), hem pogut engegar nous projectes, continuar-ne d’altres i fer moltes activitats. Ara farem una mica de memòria abans de l’arribada de la calor de l’estiu.

Alguns dels projectes ampliats o engegats aquest 2017/2018 han estat:
  • Projecte de lectura a les aules (perquè l’alumnat gaudís de 30 minuts de lectura dins de l´horari lectiu) i plafons promocionals de la lectura en diferents espais del centre.
  • Projecte First Literary Dates on, a partir d’un treball molt ric amb l’Institut del Teatre de Barcelona, hem potenciat la lectura entre tot l’alumnat del nostre centre.
  • Grup de Coeducació a l’institut, amb l’objectiu de proporcionar a l’alumnat, al professorat i a tota la comunitat educativa, estratègies que poden modificar les relacions de poder, d’abús i de limitacions estereotipades per a cada gènere.
  • Grup nou de Mediació i Participació, on gràcies al treball d’una educadora social (contractada per l’Ajuntament per a tot el marge esquerre del riu), ha permès treballar els conflictes des d’una vessant positiva i constructiva a més de fomentar la implicació de l’alumnat en el funcionament del centre.
  • Visita de l’escriptor Lorenzo Silva (Premi Planeta al 2012) dins del programa Encuentros Literarios del Ministerio de Cultura y Deporte.
  • Preparació i certificació dels nivells B1 i B2 d’anglès i A2 i B1 de francès per a alumnat del MVM en col·laboració amb l’EOI de Badalona.
  • I, ja a final de curs, el Projecte Mobilitat ERASMUS + al Batxillerat. Aquest projecte ja el realitzàvem als Cicles Formatius però hem aconseguit, gràcies a l’esforç del professorat, que aquest estiu set alumnes del nostre centre passin una setmana a una localitat propera a Roma (amb totes les despeses pagades per la Unió Europea) per, entre moltes altres coses, millorar el seu nivell d’anglès.
A més del gust de fer realitat totes aquestes accions, vull destacar que algunes d’elles han tingut repercussió a la premsa i a la televisió. Podem destacar l’interès pel projecte Passa’m Memòria amb l’aparició a un article a “El Diari de l’Educació” i a un reportatge del programa Badalona tres60º (minut 57:08). Així mateix, “El Periódico”, el “Diari de l’Educació” i la Cadena Ser al programa “La Ventana” es van fer ressò del projecte First Literary Dates.

A més a més, el projecte de Servei Comunitari (on participen més de vuit entitats socials i administracions de Sant Adrià i Santa Coloma), concretament el projecte d’Aprenentatge-Servei que fem amb les escoles de primària i amb l’entitat Avismón (que dona suport als avis que viuen sols) va aparèixer ressenyat a un article a “El Periódico

Però, l’Institut Manuel Vázquez Montalbán és capaç d’això i molt més. A banda de tots els projectes explicats, hem realitzat exposicions, tallers, xerrades, sortides..., i moltes i moltes activitats d’ensenyament aprenentatge que, gràcies al treball diari i constant del professorat, han permès al nostre alumnat aconseguir uns bons resultats acadèmics (gràcies a tots i a totes!!!).

I, si mirem al futur, podem dir que la màgia del nostre institut no s’atura aquí. El nostre professorat s’ha animat a engegar dos nous projectes de cara al curs 18/19.

Un d’aquests projectes és el de Tecnologies Digitals per a l’Aprenentatge on, un grup de professionals pensarà i dissenyarà propostes per millorar les competències del nostre alumnat a partir de l´ús de les noves tecnologies.

I per últim, parlant de projectes, vull destacar la creació del GEP (Generació Plurilingüe). En aquest projecte, crearem un grup impulsor d’uns sis professionals que rebran i faran una formació per impartir matèries (no lingüístiques) en llengua anglesa per acabar millorant el nivell d’anglès del nostre alumnat.

Però, cal dir-ho, no tot són bones notícies. El curs 18/19 hi haurà, com cada any, alguns professionals que acabaran la seva carrera professional o bé la continuaran en altres llocs. Estem parlant, entre d’altres, de Roger Hoyos (que acabarà el curs i la seva carrera de professor editant i publicant aquesta revista), de Robert Calatayud (que anirà a fer de secretari a un altre centre) i de Lina Camprubí (que anirà a promoure els Projectes de Mobilitat al Departament d’Ensenyament).

A ells tres, a tots els professionals que no podran continuar l’any vinent i a tot l’alumnat que acabarà l’escolarització al nostre centre, recordeu que teniu aquí la vostra família, la família del MVM.

Molta i molta sort per tots ells i per a tots els que, si no passa res estrany, seguirem treballant per fer créixer el Manuel Vázquez Montalbán el curs 18/19.

Gràcies a tots i a totes per la feina feta!

Bon estiu i... Ens retrobem al setembre!!!

COMIAT DE LES PROMOCIONS 2018

Redacció

Dimecres 27 de juny de 2018. Poliesportiu Ricard. La comunitat educativa s'acomiada de les promocions que finalitzen etapa aquest curs: Cicles Formatius d'Informàtica (SMIX i ASIX), 2n de Batxillerat i 4t d'ESO.

L'acte ha estat conduït i presentat per les alumnes Laura Manzanera, Soraya Méndez i Yesly Mafla.

Recull de les intervencions:
Els diplomes han estat lliurats pel director i pels tutors Joan Montedeoca, Diego Nistal, Montse Yuste, Yolanda Navarro (en nom de Juan F. Juárez), Sílvia García, Paqui Sánchez i Roger Hoyos.

Els alumnes de Batxillerat i d'ESO van projectar uns vídeos elaborats per ells mateixos en record del seu pas per l'institut:

Vídeo de Batxillerat:
https://drive.google.com/open?id=1BKSypMqTMD4fvSVKQttMCGmMG1nXZKE-

Vídeo d'ESO:
https://drive.google.com/open?id=1qkWX8WJ4x3s0qYV-xWgbnl5pP-VMflJM

Aquí teniu un recull de fotografies de l'acte:

https://photos.app.goo.gl/sbYZYP2ZTqcqEskNA

Cal agrair el suport de l'Ajuntament de Sant Adrià, en especial a Fermín, José (Capo) i Ramon que van facilitar la preparació del local i el desenvolupament de l'acte.

SANT JORDI 2018


L'Eduard Giró presenta els actes:



Representació teatral d'una adaptació molt particular i adrianenca de la llegenda de Sant Jordi. A càrrec de la professora Txus Molina i un grup d'alumnat de 4t


Rosalía Delgado lliura els premis de Llengua Castellana:


Els guanyadors són:
Maite Sabaté lliura els premis de Llengua Catalana:


Els guanyadors són:
Amb la Visi Martínez, els alumnes de 2n d'ESO Àngela Vico, Anna Millán i Martí Fleta llegeixen uns poemes del "Bestiari" de Josep Carner que han treballat a classe i que podeu veure clicant la foto:


La professora de Música, Esther Tena dirigeix als alumnes de 1r i 2n d'ESO interpretant un fragment de "La primavera" (anònim):


Lídia Vega i Juan F. Juárez lliuren el premi de fotografia matemàtica a Rabia Saleem de 1r de Batx. per l'obra "Just a l'hora = 90 graus".




Elena Mora és l'encarregada de lliurar els premis de fotografia esportiva:

Els guanyadors:

Yolanda Navarro i Àngels Serrano lliuren els premis del departament de Ciències Socials:


Premi a la dissertació filosòfica per l'obra "Quin sentit filosòfic té la diada de Sant Jordi? " de Andrea Masgoret de 1r Batx.2 "fotografia amb valors"

Nova actuació musical amb la interpretació d'un fragment de l'ària per a soprano "Lascia ch'io pianga" de Haendel



Els premis del departament de Llengües Estrangeres els va lliurar la Marien García.


Les premiades van ser:

Unes magnífiques maquetes representant una orquestra simfònica van rebre els premis de mans de la professora de Música Esther Tena:



Els actes finalitzen amb un bis de la secció musical i unes paraules del director Cèsar Caparrós:


En arribar a la Sala de Professorat hi havia una sorpresa preparada: una rosa per a cadascun dels treballadors del centre:



AMB "IUBILO"



Roger Hoyos
Professor de Tecnologia

Doncs sí. Em jubilo. Després de 40 anys ininterromputs de vida laboral, 27 com a docent (22 dels quals al MVM), ha arribat l’hora de retirar-me. Els millors anys han estat, sens cap mena de dubte, els de docent. I, molt especialment, els que he dedicat a l’Institut del meu poble, Sant Adrià.

Sembla ser que el mot “jubilació” ve de l’hebreu yobel, una mena de trompeta utilitzada per anunciar l’inici d’una festivitat, i del llatí iubilo (donar crits d’alegria). Encaixa perfectament amb el que sento aquests dies. Encaro unes llargues “vacances” amb molta alegria. Content per la feina feta i pel nivell que ha assolit el MVM.

Durant aquests últims anys he tingut la satisfacció de veure com, curs a curs, el nivell del “meu” institut ha anat augmentant. Nivell entès com a servei públic, amb tota la grandesa d’aquest concepte. I em sento orgullós d’haver col·laborat, juntament amb tants companys i companyes, alumnat i famílies a aquesta millora contínua.

Molt content (amb iubilo), però també profundament agraït a tots vosaltres, companys i companyes, docents i no docents, tots servidors públics d’aquest centre, pel vostre suport. No han estat ni són poques les vegades que he sentit, i sento, el vostre reconeixement vers la meva feina i la vostra estima cap a la meva persona. Si ha estat un plaer treballar al MVM, en bona part ha estat gràcies a tots vosaltres. Els que hi sou ara i els que heu estat abans, amb un record molt especial pel gran Pedro.

Cóm no puc estar content si quan em trobo, en els llocs més insospitats de Sant Adrià, ex-alumnes o els seus pares, m’aturen, em saluden, i em fan evident el seu reconeixement i el bon record de la meva feina i la meva persona?. Gràcies a tots vosaltres. No sabeu com ens arriben a “carregar les piles” aquestes mostres d’afecte.

Estic convençut que el MVM seguirà millorant, prestant un gran servei a Sant Adrià. Perquè puc apreciar en els companys i en els joves que us aneu incorporant a la docència, una gran preparació, responsabilitat i il·lusió per la feina ben feta.

Endavant MVM!!

NÚRIA BASI ENS PARLA SOBRE EL MÓN EMPRESARIAL


Andrea Lozano, Delia Gistau i Eric Martin
Alumnes de 1r de Batxillerat d'Economia i d'Empresa

El dimarts 6 de març, la Núria Basi va venir a l’institut a fer-nos una xerrada sobre com funciona el món empresarial i, per posar-nos més en situació, va explicar-nos la seva experiència.

Va començar parlant-nos d’un programa on col·labora, anomenat Escola i Empresa, que es dedica a fer activitats per millorar el país. Tot seguit, va presentar-se dient que ella és empresària, més concretament l’encarregada d’una empresa de moda que va fundar la seva àvia als anys 40. Aquesta empresa va sorgir arran de la pràctica que va realitzar la seva àvia: es va posar al jardí de casa seva a cosir roba de color, perquè en èpoques posteriors a la Guerra Civil tothom vestia amb peces fosques, i ella volia innovar. A partir d’aquí, el negoci va anar creixent i creixent, cada vegada s’hi sumaven més clients.

Deixant de banda els inicis, va explicar-nos el que es necessita per fer un polo, tant referint-se a materials com a personal, i, aprofitant aquesta explicació, va mostrar-nos quatre exemples diferents de polos Lacoste, una marca amb la qual la seva empresa col·labora. Per acabar, va fer que ens involucréssim i participéssim en la xerrada preguntant-nos quins adjectius i valors crèiem nosaltres que havia de tenir una persona per ser un bon empresari. Hi va haver molta participació i col·laboració, ja que la gran part de la classe va respondre la pregunta que la Núria ens havia llençat, i vam estar tots d’acord en dir que la paciència, la iniciativa, la capacitat de lideratge i l’empatia, entre altres, són adjectius que identifiquen un bon empresari.

Va ser una xerrada molt amena i bastant interessant. Personalment penso que va ser una de les millors que havíem tingut fins al moment.

Per finalitzar, la Sra. Núria ens va regalar uns polos que l’últim dia de classe la professora va sortejar entre els alumnes.

NOU GRAFFITI AL MVM

Redacció

L’equip de mediació de l’institut ha proposat i dinamitzat aquest projecte degut a la necessitat detectada de donar color a l’edifici i poder crear de forma col·lectiva un projecte que transmeti les vivències, emocions i aprenentatges que han viscut els de 4t de la ESO a l’Institut Manuel Vázquez Montalbán.

A través d’aquest procés han pogut  fer una avaluació d’aquests quatre anys i un tancament deixant la seva petjada al centre en el que tants moments han viscut.

Per portar a terme el projecte, l’equip de mediació ha comptat amb la participació de Krear-t, un col·lectiu format per joves de Sant Adrià de Besòs i Badalona que es dediquen al graffiti social i que s’han encarregat de dinamitzar el procés participatiu, amb l’ajuda de mediadors/es i facilitant la pintada amb la seva experiència i coneixements.

POEMES

Aina Mulet
Professora de Llengua catalana i literatura

A les assignatures de castellà i català, al llarg d'aquest trimestre, els alumnes de 4t d'ESO han llegit i treballat la poesia. Alguns d'ells, fins i tot, han deixat volar la imaginació i han escrit versos.

Aquesta és una petita mostra dels textos d'un dels nostres estudiants que, sota el pseudònim de Valentyna, vol compartir amb tots vosaltres:


Con dolor

La llave no abre la cerradura, ni mi amor por ti
es implacable. El candado y la llave no son tu contraseña.
A mí me olvidaste y yo a ti te sigo amando.
Las ramas he de podar para poder despertar,
no veo por la ventana con ellas.
Tú, tú me hiciste tan feliz y ahora un desgraciado
que se arrepiente de no haberte prestado atención.
Un insensato, un estúpido, perdóname,
pero he de podar mis ramas.
Ríos se crearon y de tus ojos brotarán
pero sin ti yo no soy nada más
que polvo en tus ojos.
Perdóname pero podar mis ramas he de hacer.
Dime: ¿por qué le temo a ella, si quiero estar con ella?
Mis ramas he de podar.


Valida

Con rencor, sin amor y con dolor.
Coraje has de tener,
más fuerte que yo has de ser.
No te preocupes, el dolor ya pasó,
se transformó en rencor,
y a su vez, en venganza.
Dulce como tus mejillas al amanecer.
Fuerte eres, pero débil fuiste.
Si te mantienes, fuerte serás.
Tú no sientes amor.
Tu corazón, sin dolor, no sufre de amor.

GUIES DEL MACBA PER UN DIA

Aina Mulet
Professora de Llengua catalana i literatura

https://photos.app.goo.gl/UCFcYQQeTrY7urLn6Els alumnes de 4t d'ESO de l'optativa de Visual i Plàstica no només han tingut l'oportunitat de veure l'exposició Sota la superfície del Museu d'Art Contemporani de Barcelona, sinó que també han pogut realitzar-ne la visita comentada als seus companys de curs.

Cada alumne prèviament havia cercat informació sobre alguna de les obres exposades d'Antoni Tàpies, Ignasi Aballí, Rita McBride i Doris Salcedo, entre altres artistes, i se n'havia preparat el guió per així, després, poder explicar als altres estudiants detalls sobre les peces i els seus autors.

De ben segur que els alumnes de 4t no oblidaran aquesta experiència, ja que un no sempre pot dir que ha sigut guia del MACBA per un dia!


POESIA I TEATRE FETS PER DONES

Aina Mulet
Professora de Literatura catalana

El passat 23 d’abril els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat i de Cicles Formatius van assistir a l’espectacle Dona-foc, la dona que es crema de la companyia Les Fugitives, una obra basada en poemes d’autores dels segles XX i XXI que parlen de temes com l'amor, la menstruació, la maternitat i què significa ser dona en una societat regida per homes. Amb aquest muntatge, els alumnes van escoltar versos de Maria-Mercè Marçal, Margaret Atwood, Primitiva Reverter, Rosa Leveroni o May Sarton combinats amb música, ball i, sobretot, moltes emocions.

Les estudiants de Literatura catalana de 2n de Batxillerat, que prèviament havien treballat els poemes a classe, foren les encarregades de presentar l'acte i de conduir un col·loqui amb les actrius en què els alumnes van poder conversar i reflexionar sobre la igualtat de gènere i la literatura.





SORTIDA DE DELEGATS I SUBDELEGATS

Maite Sabaté
Professora de Llengua catalana i literatura

https://photos.app.goo.gl/n8B6QQ7maEBq8nHA6Un matí molt entretingut i participatiu on els alumnes s'han relacionat amb altres alumnes d'altres centres de la ciutat, han reflexionat i han valorat la seva tasca com a delegats i han fet nous amics.

Després de la benvinguda de l'alcalde, hem assistit a una taula rodona amb una jugadora del bàsquet femení Sant Adrià, que tot i jugar a la màxima categoria, compagina l'esport i els estudis universitaris, i dos voluntaris de l'ONG Open Arms que ens han explicat vivències i ens han fet pensar que entre tots podem lluitar per les desigualtats i intentar que tothom tingui dret a viure i intentar ser feliç sense fer mal a ningú.

En la segona part de la sessió, s'han realitzat diferents dinàmiques de grup que han permès la interrelació entre alumnes de diferents centres, s'han compartit vivències, s'ha corroborat que tothom té maneres diferents de veure la vida i que ningú està equivocat. El més important és que hem de saber escoltar, ser empàtics, valorar qui som i la tasca que fem. Sols així podrem ser un bon equip, construir un bon clima a l'aula i col·laborar a fer una mica millor el món en què vivim.

INE - INSTITUT NACIONAL D'ESTADÍSTICA




Maribel Sánchez
Cesc Soriano
1r Batxillerat

El passat dimarts 17 d'abril els alumnes de 1r de Batxillerat d'Economia de l'Empresa vam visitar la delegació a Barcelona de l'Institut Nacional d'Estadística, on la Núria Pastor i l'Alícia Guinard, dues funcionàries de la institució, van oferir-nos un taller informatiu i didàctic sobre aquesta institució.

En primer lloc, i després d’haver omplert un qüestionari que ens van proporcionar, ens van explicar que l’INE es va fundar l’any 1858, i que la delegació de Barcelona és la segona més important d’aquesta institució a nivell estatal. A més, ens van informar que aquesta institució oficial és la màxima coordinadora de l'activitat estadística a l’Estat i que, tot i que depèn del Ministeri d’Economia, compta amb autonomia.

A continuació, ens van començar a explicar les funcions de l'INE, entre les quals trobem la de realitzar estadístiques oficials com l'Índex de Preu al Consum (IPC), del Producte Interior Brut (PIB) i l'Enquesta de Població Activa (EPA). Per tal que entenguéssim millor aquests conceptes, ens van posar vídeos didàctics on s’explicava com aquestes estadístiques ajuden a prendre decisions a l'administració pública, agents econòmics i ciutadans particulars en relació amb la població, l'economia i la societat espanyola. Totes aquestes i altres estadístiques es fan a partir d'enquestes presencials, per internet o per telèfon.

Algunes de les informacions que vam aprendre van ser que l' IPC és un bon indicador de la situació econòmica del país en qüestió, degut a que mesura l'augment de preus d'aquells productes més consumits pels espanyols. A part, també ens van ensenyar que hi ha diferències entre la inflació i la inflació subjacent, la qual es calcula traient dels càlculs (cistell de la compra) aquells productes frescos o més inestables, com la benzina.

Un altre concepte que vam diferenciar va ser el de l’IPC; existeixen l’IPC de cada país i l'IPC harmonitzat, que és el que es calcula segons els paràmetres de la Unió Europea.

Pel que fa a l'EPA, ens van explicar que si una persona treballa 1h/setmana, ja és considerada persona activa, dada que ens va sorprendre.

Després d'un descans, ens van explicar el funcionament de la pàgina web (www.ine.es) i altres feines que també fan, com la de coordinar el Padró Municipal i encarregar-se del manteniment del cens electoral, i ens van explicar la diferència entre les lleis de protecció de dades i la de secret estadístic; en aquesta última, no es pot violar la intimitat del participant en cap cas, en canvi, en la llei de protecció de dades es pot traslladar la informació a organismes judicials si aquests la requereixen.

Per finalitzar, vam realitzar dues dinàmiques; en la primera vam jugar a dos jocs de la pàgina web, un dels quals consistia a encertar preguntes relacionades amb l'estadística, i en l'altre, se'ns presentava un poble amb persones de diferents franges d'edat i nosaltres havíem de decidir quines estructures eren més rendibles per construir. A més, i per últim, vam fer un buidat per grups de les enquestes que havíem fet al principi de la visita i exposar els resultats de cada pregunta.

En resum, i gràcies a la visita, vam aprendre tota una sèrie de conceptes relacionats amb l'estadística i el món que ens envolta.

VISITA AL WORLD PRESS PHOTO

Aina Mulet
Professora de Llengua catalana i literatura

"M'interessa la fotografia i m'agrada veure com fotògrafs de diferents parts del món mostren el seu punt de vista de la realitat", diu l'Erick Benavides després de passar-se una bona estona contemplant la imatge d'un manifestant en flames a Caracas (Veneçuela), la instantània guanyadora del World Press Photo 2018.

Són les 11 del matí i els alumnes de 4t d'ESO passegen encuriosits pels passadissos del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona acompanyats d'una guia que els explica en detall aquesta mostra internacional de fotoperiodisme que cada primavera s'instal·la a la ciutat. Són treballs que aborden esdeveniments coneguts (i no tan coneguts) que han tingut lloc al món al llarg del 2017. 

Gràcies a aquesta exposició ens hem assabentat de l'existència de la síndrome de la resignació, una estranya malaltia que s'ha detectat a Suècia entre els fills de refugiats exiliats al país; ens han colpit les imatges dels cossos sense vida d'una gran quantitat de rohingyes després que l'embarcació amb què intentaven fugir de Myanmar s'enfonsés a tocar de la costa de Bangladesh; i ens han indignat les fotografies que mostren el gran abocador d'Olusosun, a Lagos (Nigèria).

De ben segur que aquests reportatges no han deixat indiferents als nostres alumnes. I, qui sap, potser fins i tot han fet que més d'un s'interessés més per la fotografia, com l'Erick, o que descobrís la seva vocació.

ELS IMPOSTOS

Mario Jiménez,Laura Macias i Sergi Labaila. 1r Batxillerat
Àngels Serrano. Professora d'Economia

https://photos.app.goo.gl/h7Svpeo9P7TnsNgY9El 27 de febrer de 2018 va vindre el senyor Manuel Macías (funcionari de l’Agència Tributària) a fer-nos una xerrada molt interessant sobre els impostos.

En Manuel ens va explicar que els impostos són totalment necessaris per poder cobrir la major quantitat de necessitats de benestar tant individual com col·lectiu de la societat de l’Estat del benestar on vivim. Acte seguit ens va exposar una sèrie d’exemples, el principal que ens va cridar molt l’atenció era un exemple en el qual ens deia que des de la primera vegada que ens donen diners, ja comencem a tenir ingressos i despeses, i si a causa d’això, si tenim més despeses que ingressos, tenim 4 opcions: Reduir despeses, demanar préstecs, augmentar ingressos o haver estalviat prèviament.

A més a més,com a dada interessant i curiosa,ens va fer saber que els alumnes de batxillerat o cicles formatius tenen dedicats uns 8.000 € a l’any per a cadascun d’ells com a cost de la plaça escolar, i uns 100.000 € al llarg de tot el nostre aprenentatge, va ser una informació de la qual cap persona tenia idea.

Per altre banda, ens va comentar que la pensió mitjana es de 792,92 €,i que actualment hi ha més de 9 milions de pensionistes, per finalitzar la xerrada,ens va comentar que per fer 1 km d’AVE es dediquen 7 milions d’euros.

En conclusió, va ser una xerrada molt curiosa i interessant que en cap moment ens va resultar pesada, ens vam posar al dia de dades importants que la majoria no coneixia i que són molt importants per a les persones.

INTERNET SEGURA. DE TU A TU

Roger Hoyos
Coordinador de 4t ESO

Quina és la millor manera perquè els joves puguin prevenir riscos navegant per internet o utilitzant les xarxes socials?. Aquesta és la pregunta que es van fer els Mossos d'Esquadra. La resposta la van trobar preguntant als mateixos joves: que ens ho expliqui un amic.

Aquest va ser el punt de partida del projecte "Internet segura. De tu a tu" i ha consistit en una formació per part dels Mossos a un grup d'alumnes de 3r que, un cop han passat a 4t, la transmeten als seus companys de 1r i 2n.

Per part del MVM han participat en aquest projecte: Gisela Fernández, Dídac Serrano, Dayana Burgos, Alex Suánez, Carmen Marta Martínez i Marina Iruela.

Divendres 8 de juny van rebre el diploma de reconeixement de mans de la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya Sra. Montserrat Royes Vila. Prèviament, els alumnes van participar en un seguit d'actes interessants: demostració de la brigada canina, visita al museu dels Mossos, mostra de les brigades ARRO i Trànsit i participació en un simulacre d'actuació en un cas d'homicidi.

Tot seguit, clicant la imatge, podeu veure més fotos de la jornada: