17 de març del 2016

SENSE RUMB

Toni Cabrera
Director

La implantació de la nova Llei d’Educació (LOMCE), l’adaptació d’aquesta Llei a Catalunya, la situació política sorgida de les últimes eleccions a l’Estat estan provocant incerteses al sistema educatiu i, com a conseqüència, als centres educatius.

El Departament d’Ensenyament de Catalunya ha publicat un avançament amb orientacions per a l’organització i la gestió dels centres referides a la concreció i el desenvolupament de l’ESO i el Batxillerat derivats de la LOMCE. Aquest document contradiu aspectes que fa menys d’un any, el propi Departament d’Ensenyament havia publicat.

Els principals canvis que introdueix la LOMCE afecten sobretot a la Secundària; més concretament a 4t d’ESO. A tercer d'ESO els alumnes hauran de decidir què volen fer a 4t d’ESO i cap a on volen orientar els seus estudis: a la F. P. (llavors hauran de cursar l’anomenada “Via Aplicada”) o al Batxillerat (cursarien la “Via Acadèmica”). A Catalunya, a més, han fet una adaptació de la LOMCE de manera que un centre de secundària hagi d’oferir una via més: l’anomenada “Doble Via” que permeti a l’alumnat poder continuar estudis de F. P. o Batxillerat. Cada via implica una organització curricular diferent i l’alumnat haurà de cursar matèries diferents en funció de l’opció escollida.

A més, segons un calendari establert, l’alumnat que acabi el quart d’ESO s’haurà d’examinar, en una mena de “revàlida”, i si no l’aprova no obtindrà el Graduat en Secundària. Però si ho aprova, només podrà estudiar F. P. (si ha optat per la via aplicada) o estudiar Batxillerat (si ha optat per la via acadèmica). L’alumnat que hagi fet la doble via sí que podrà examinar-se, en aquesta “revàlida”, i optar per estudis de F.P o Batxillerat. Tot un embolic sobre tot si tenim en compte que la majoria d’alumnes de tercer d’ESO no saben encara què volen fer i quina hauria de ser la seva orientació acadèmica i professional futura. L’orientació acadèmica i professional es treballa a tots els centres (al nostre també), però la maduresa d’un alumne o alumna de tercer d’ESO fa difícil que pugui tenir clar què vol fer i què vol seguir estudiant quan acabi l’ESO.

L’embolic també apareix quan un centre educatiu ha de concretar l’organització de la nova estructura curricular a 4t d’ESO o perquè el calendari estableix que s’ha d’aplicar tot això, però de moment tot continuarà igual (contradictori, no?), o sobre avançaments que planteja el Departament d’Ensenyament que, com deia, es pot modificar en menys d’un any, ... Aquests canvis també afecten al Batxillerat i a l’accés a la F.P., però això donaria per una altre editorial.

Treballarem, amb l’alumnat de 3r d’ESO, les diferents vies i les seves conseqüències, també amb les seves famílies, per tal de fer una tria adequada, però ... tot això era necessari? Això realment millorarà els sistema educatiu actual?

I tot pot canviar en poc temps ja que la nova Mesa del Congrés de Diputats ha presentat una iniciativa per demanar la derogació de la LOMCE (una Llei que, segurament, va néixer “morta”). Fins i tot, el propi Partit Popular ha manifestat que està disposat a estudiar propostes d’altres partits polítics per tal d’arribar a un “Pacte Educatiu” (el propi ministre d’educació va manifestar fa poc temps que “es una de las reformas que necesita España”)

Bé, dons igual per aquí podria estar una de les claus del canvi, veritat? Es podria consensuar, per una vegada, un gran pacte educatiu? I si s’intenta de veritat, es comptarà amb la peça clau de tota la bastida, que som els professors i professores?

Només una dada per a la reflexió: Finlàndia, un dels països escandinaus que tant està a la boca dels nostres polítics, què volen ser la majoria dels seus millors estudiants? Arquitectes, astronautes, advocats, ... doncs no. Molts dels millors volen ser professors o professores; per com estan reconeguts, social i econòmicament, per la reputació que tenen i pel valor que se li atorga a la seva feina. El dia que importem aquest fenomen, el nostre país serà infinitament millor, governi qui governi.

Mentrestant, aquí i així estem!

CURSA BDN RUNNING 2016. MEMORIAL LUIS CONDON

Núria Riera
Presidenta de l'Associació Esportiva

Per segon any consecutiu el nostre institut tindrà participació en la cursa BDN running, que tindrà lloc el dia 20 de març. Es tracta d’una cursa de 10 quilòmetres que transcorre pels llocs més emblemàtics de la ciutat de Badalona.

La BDN Running promou una sèrie de valors més enllà de la pràctica esportiva. En aquest sentit pretén ser una cursa cívica, festiva i, sobretot, solidària. És un memorial a l’atleta badaloní Luis Condon. Per això l’organització dóna una part de la inscripció a la lluita contra la leucèmia.

Els alumnes participants son:

1. Juan Luis Endrino 4B
2. Sergi Guillem 4B
3. Maria Lladó 4B
4. Xavier Guerrero 4D
5. Natalia Pi 2n batx
6. Maria Hernando 2n batx
7. Aina Fontanillas 1r batx
8. Lovely Kaur 1r batx
9. Sergio Blanco 2n batx
10. Alberto Fernández 1r batx
11. Vladi Peréz 4D
13. Laura Manzanera 4B
14. Alba Nuñez 4B
15. Denis Galvez 4B

MOLTA SORT A TOTS!!!!!

Tota la informació a http://bdnrunning.cat 



IMAGINEM EL MÓN MEDIEVAL

Paqui Sánchez
Coordinadora 2n ESO

Entre els dies 22 i 26 de febrer es va realitzar la Setmana Medieval al nostre Institut. Ha estat protagonitzada pels alumnes de segon de l'ESO i s'ha treballat des de diferents matèries: tecnologia, música, llengua anglesa, ciències, socials, matemàtiques, llengua castellana...

Els alumnes han pogut desenvolupar diferents activitats relacionades amb el tema. Les de caràcter més manual han estat dirigides a confeccionar una bonica exposició que es pot veure al passadís d'entrada del nostre centre. Fa goig veure maquetes d'esglésies, ponts i castells; o cascos de cavallers de l'època, estendards penjats entre columnes o un escut amb l'ensenya del cavaller. Què millor per imaginar-nos la vida medieval? Serà que estem en un torneig? Com era aquella societat? I si ho podem dir també en anglès?

Per donar resposta a aquestes preguntes, alumnes i professors ens hem introduït en la vida dels camperols i camperoles, nobles i dames, cavallers i monjos. On vivien, com, què feien. Hem aprofitat les hores de classe i a més hem visitat el Museu d'Art Medieval de Catalunya per fer, a través de la pintura medieval, una repassada a la societat feudal.

Volíem ampliar els nostres coneixements, convertir-nos en petits experts i sabíem pel llibre de text que les matemàtiques a l'Europa Medieval van avançar gràcies al contacte amb el món musulmà, portadors de les novetats numèriques de la zona indú. Qui va ser Fibonacci? Per què es van revolucionar les matemàtiques al s. X a Europa? Quin és el numero phi? Les respostes les tenia el doctor en matemàtiques i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, Joan Carles Lario, que ens va venir a visitar i ens va explicar aquestes i altres curiositats matemàtiques medievals. Però encara no en teníem prou, així que la professora de la Universitat de Barcelona, la doctora en Història Medieval Teresa Vinyoles, ens va portar al món dels infants i els joves de l'Edat Mitjana. Com jugaven, com vestien, de què treballaven i en quines condicions. Una gran sort comptar amb aquestes dues persones que ens van ampliar molt més allò que havíem fet a classe.

Fer un mini concert de 5 minuts amb tots els nens de segon a l'hora no va ser fàcil, però les flautes van sonar i els tambors i els xilòfons i les claus; ens hem apropat a la música medieval i ens ha agradat!

Totes aquestes activitats les hem complementat amb una visita a la Barcelona medieval. Els alumnes de segon de l'ESO es converteixen per un dia en petits guies turístics, explicant als seus companys els edificis més representatius de la Barcelona d'aquells dies. Muralles, palaus, carrers estrets i la catedral.

El que hem experimentat i après amb les activitats desenvolupades abans, durant i després de la Setmana Medieval és diferent per cada un dels alumnes i pels professors que els acompanyem. El que sí queda de forma material és l'exposició que al llarg d'aquesta setmana hem anat completant. Us convidem a veure-la i gaudir-la, serà a l'entrada del nostre centre fins el 31 de març.

Agraïm l'esforç dels alumnes de segon de l'ESO, dels pares que han volgut col·laborar i principalment al professorat que forma part de l'equip docent de segon. Gràcies també a l'equip directiu pel seu recolzament.

 

EL VÁZQUEZ MONTALBÁN VA AL TEATRO

Isabel Lin (3A)
Jonathan Córdova (3A)
Dani Méndez, Laura Monge, Sergio Avellaneda (1º Bachillerato)


El domingo 6 de marzo un grupo de alumnos de 3º y bachillerato y de profesores fuimos al Teatre Lliure de Barcelona a ver El alcalde de Zalamea, una obra de Calderón de la Barca que estamos leyendo en clase. El montaje era de la Compañía Nacional de Teatro Clásico.

En la obra, el alcalde Pedro Crespo acoge en su casa a un capitán, don Álvaro, pero este se enamora de Isabel, la hija del alcalde, la secuestra y la viola. Pedro Crespo no acepta este abuso de poder e intenta que el capitán le devuelva su honor casándose con su hija, pero el orgulloso capitán no acepta porque cree que ellos son de categoría inferior, así que Pedro Crespo lo mata. El rey lo perdona porque entiende la situación.

Para nosotros era un poquito difícil comprender algunos diálogos, pero con la interpretación de los actores hemos comprendido más o menos lo que querían decir.

La experiencia ha sido muy positiva. Primero pensábamos que sería una obra más aburrida, pero mientras ves lo que pasa te entretienes, y al final nos encantó. Los actores son muy buenos (Carmelo Gómez hacía de alcalde) y el decorado muy original. Era la primera vez que íbamos al teatro y nos sentimos muy bien viendo una obra a la vez entretenida, apasionante y divertida. Ya estamos deseando ver la siguiente obra, que seguro que será igual o más interesante.

Este trimestre los de Bachillerato también hemos ido al Lliure a ver El rei Lear, de Shakespeare, con Núria Espert en el papel principal.

El rei Lear nos pareció una obra muy intensa y amena a la vez, puesto que en cada acto se mezclaban escenas dolorosas con retazos de humor con la aparición del bufón. Este último pensamos que hace la obra más divertida, pero a medida que transcurre la historia desaparece.

A diferencia de la obra Edipo rey, la cual también es una tragedia que hemos visto en el Lliure este curso, esta obra es muy dinámica, con juegos escénicos como la lucha de espadas y la entrada del rey con sus caballeros disparando al aire y con antorchas.

La puesta en escena ha sido bastante espectacular, y sacan mucho partido a la simplicidad del escenario. Destacamos las dos grandes pantallas que la complementaban, reproduciendo lo mismo una pared de castillo que una tormenta. Otro rasgo interesante son las tarimas, que emergían del suelo, un recurso que a lo mejor puede parecer pobre, pero que sin embargo da dimensión y dinamismo al espacio. Han aprovechado tanto cada centímetro del espacio que la sala parecía pequeña.

Nos sorprendió la cantidad de sangre que aparecía a lo largo de la obra, y lo realista que parecía. Y otra de las cosas que más nos ha impresionado y que más se agradecen son la banda sonora y el coro en directo. Todos y cada uno de estos detalles consiguen que el espectador forme parte de la historia.

Por último, queremos señalar el magnífico reparto de actores; un reparto muy amplio pero muy bien escogido. La credibilidad que todos desprenden (algunos más que otros) ayuda mucho a que el espectador no les quite los ojos de encima, observando desde el primero hasta el último de los gestos y escuchando desde la primera hasta la última de las palabras.

Núria Espert representaba al rey Lear, algo que ha dado mucho que hablar y ha creado cierta curiosidad por nuestra parte. Nos ha sorprendido que la galardonada actriz haya interpretado un papel masculino. Todo el mundo piensa que debe haber un porqué, pero pensándolo mejor, ¿y por qué no? Y es que lo cierto es que nos encantó su actuación, aunque alguna compañera haya encontrado en algún momento difícil entender lo que decía porque hablaba un poco bajo.

El comentario general es que nos ha encantado, y estamos animados para la siguiente salida al teatro, después de Shakespeare y de Calderón, que será otro Shakespeare: Hamlet.

VISITA A BARCELONA ACTIVA

Cristina Poza Lurbe
1r ASIX

Este miércoles 2 de marzo los alumnos de los ciclos formativos de grado medio y superior del instituto MVM asistimos a uno de los centros del consorcio de educación de Barcelona Activa donde ofrecían unas formaciones gratuitas de cómo superar con éxito las entrevistas de trabajo y realizar una carta de presentación y currículum que nos diferencien y a su vez atraigan al empresario.

Cada empresa busca un perfil distinto, por lo que nuestro currículum lo hemos de modificar para que se vea más acorde al perfil que se solicite, pero antes de empezar: ¿qué es una entrevista de trabajo? ¿Y la carta la presentación y el currículum? ¿Para qué sirven? Pasamos a detallarlo:

Un currículum es un documento con información sobre tu persona que sirve para venderte, pero no tu persona (eso sería ilegal) sino tu servicio: lo que tú puedes aportar a una empresa.

…Y qué mejor manera de venderte que decir cosas buenas de ti, ¿verdad? Debemos reunir todo aquello que queramos que sepa la empresa de manera escueta.

¿…Y si tenemos datos que no nos interesan? Los omitiremos, por ejemplo:

Si nuestro domicilio es lejano al puesto de trabajo este dato lo omitimos, o si crees que por el puesto al que aspiras puede repercutir la edad que tengas también la podemos omitir… eso sí; ¡Queda totalmente prohibido mentir! Recordad que la mentira tiene las patitas muy cortas y a quien engañamos realmente es a nosotros mismos por no creernos lo suficientemente capaces.

Una vez reunidos los datos hemos de dar al documento color y formas, darle originalidad: es una buena estrategia de márqueting para resaltar tu currículum de los demás y que el empresario se fije en él.

La carta de presentación es un documento que va junto al currículum y sirve para presentarnos a una empresa en la que no han solicitado personal pero te interesa que te tengan en cuenta a la hora de que aparezca una nueva vacante: de esta manera evitas a la empresa que tenga que publicar una oferta de trabajo y tienes más accesibilidad u oportunidades para acabar trabajando en ella.

Por último tenemos la entrevista de trabajo:

El empresario se interesa por tu currículum (has sabido venderte bien) pero antes de contratar quiere conocerte un poco más citando en persona: ya le hemos vendido nuestras cosas buenas, al empresario le habrá interesado el currículum pero tendrá alguna duda y realizará preguntas un tanto peliagudas o rebuscadas para nosotros: ante todo hemos de detectar cuáles son nuestros puntos débiles, una vez los sepamos hemos de saber cómo evadirlos o explicarlos de manera que podamos salir ilesos ante una pregunta inoportuna.

También existe el “elevator pitch” aunque en España aún no se realiza mucho: Se trata de cómo saber venderte a un empresario si le encontraras de casualidad subiendo en un ascensor y el recorrido de éste fuera de 1 minuto. Con tan poco margen has de ser muy escueto y a la vez decirle algo que le impacte, para finalmente darle tu tarjeta y solicitarle al empresario la suya e intentar conseguir una entrevista posteriormente.

En definitiva han sido dos cursillos muy útiles que recomendamos a todos los alumnos, estudiantes y desempleados que buscan un trabajo. Para poder asistir pueden entrar en la página ‘w27.bcn.cat’ : consideramos muy importante el saber renovarse a la hora de buscar trabajo y un buen currículum o entrevista son las herramientas adecuadas para prosperar y conseguirlo.

EL REFUGI ANTIAERI DE SANT ADRIÀ


Zaira Rodríguez
3r ESO

Aquest any dins de les matèries de l'USEE hem iniciat una nova assignatura que es diu Mobilitat, Transport i Cultura, on realitzem sortides culturals. Aquest trimestre hem anat a la Festa de la Mercè, a un Garden a Barcelona, al museu etnològic de Montjuïc i a Ràdio la Mina.
L'última sortida la vam realitzar al propi Sant Adrià, justament al refugi antiaeri situat al centre. El dia 29 d'octubre els alumnes de l'USEE vam sortir de l'Intitut Manuel Vàzquez Moltalbán per tal d'assistir a una visita programada als búnquers. Allà ens va rebre en Jordi, un guia que ens va acompanyar i explicar coses molt interessants durant tot el recorregut. Vam poder treballar una mica la memòria històrica al retornar a la guerra civil espanyola, vam poder fer una mica d'història de Sant Adrià a més de parlar de la guerra i la pau, d'algunes simulacions com els jocs d'ordinador, d'atrocitats mundials que estan passant actualment... sincerament vam establir una conversa de tot el que vam voler amb en Jordi.

El que més em va impactar va ser la història del gos Trotski. Quan la meva companya Lluna va preguntar i com sabien les persones que havien de venir al refugi, perquè anaven a bombardejar? Llavors en Jordi ens va explicar que no hi havia sirena, sinó que en Trotski, un gos abandonat de carrer, era l'encarregat d'udolar. Els gossos tenen un oïda molt fina, i com que no els agraden gens els sorolls forts, ni petards, ni bombes ni trons, era el primer en sentir els avions que sortien de les illes Balears per bombardejar la costa catalana i ell avisava a la població. Així que quan els veïns sentien els udols de'n Trotski corrien cap al búnquer. Aquest gos va salvar moltes vides, i les persones n'eren conscients, per tant quan hi havien bombardejos també se l'emportaven al búnquer. Era tan estimat que fins i tot li van posar una petjada a les parets del refugi. Al finalitzar la guerra una parella d'ancians que vivien a la cantonada del refugi el van adoptar.

DE GUÍAS TURÍSTICOS POR EL BARRIO GÓTICO

Estela Placeres
Ilyas El Jamaa
Alex Jiménez
2º ESO


En el instituto hemos celebrado una semana medieval los de 2º de ESO, con muchas y muy interesantes actividades. Para cerrar la semana, hemos ido de excursión al barrio gótico de Barcelona el miércoles 9 de marzo.

Antes de la salida, estudiamos los diferentes estilos arquitectónicos y sus principales características y los monumentos más importantes de aquel barrio. Por parejas buscamos información sobre los distintos lugares que íbamos a visitar, luego la pusimos en común con el resto de la clase para que todos la tuviéramos toda y seguidamente, a cada pareja nos asignaron el lugar o monumento para elaborar un texto que lo presentara. Nos intercambiamos los textos para corregirlos, de manera que ninguna pareja tenía el texto que había redactado. Con los comentarios, pudimos hacer una presentación definitiva del monumento, con la que hacer nuestra guía turística de la visita. Unos días antes de la excursión nos preparamos el texto que habíamos redactado para exponerlo delante de la clase y que nos dijeran qué podíamos mejorar para el día de la visita.

Aquí se puede ver la guía que hemos elaborado en las clases:

A lo largo de esta experiencia hemos trabajado distintas cosas, como la ortografía, la expresión, tanto oral como escrita, y los diferentes estilos arquitectónicos de la época, entre otras cosas. La expresión oral la pusimos en prueba el día de la excursión, ya que hicimos de guías turísticos y nosotros mismos les hemos explicado a nuestros compañeros de grupo el lugar que nos había tocado preparar.

El recorrido empezó en Plaza Catalunya, seguidamente nos fuimos a la catedral, la plaza del Rey, la plaza St. Jaume, con la Generalitat y el Ayuntamiento, y finalmente, llegamos al parque de la Ciudadela. Todos hicieron su explicaciones estupendamente bien. Lo que más nos ha gustado es lo bonita que es la Catedral por dentro, así como otros sitios en los que hemos entrado.

Cuando llegamos al parque, tuvimos un descanso y pudimos jugar al fútbol y pasear y hacernos fotos. En general todo el mundo se lo pasó muy bien.

En la salida la actitud del grupo ha sido muy buena, todos se habían estudiado su parte.

A los compañeros se les veía contentos y parecía que les estaba gustando todo, por eso hemos llegado a la conclusión de que nos gustaría repetir este tipo de trabajo en el cual se aprende más entretenidamente y salimos del centro académico.

Ha sido un trabajo que ha valido la pena porque ha estado muy bien y hemos aprendido mucho al igual que nuestros compañeros y por eso nos gustaría repetir. Por ejemplo, de qué estilo es cada edificio visitado, si las iglesias tienen coro, qué se guarda en algunos edificios, cuándo fueron construidos, también hemos aprendido a trabajar en grupo, el significado de palabras complicadas, como la forma de un arco, también a no coger información de una sola página de internet, sino a compararlas con varias por si lo que se dice en una es falso, y sobre todo y lo más importante, ¡¡a hacer de guía turístico!! Hemos aprendido mucho sobre un barrio muy cercano del que no sabíamos su historia, y gracias a los compañeros hemos podido aprender mucho más. Al principio algunos creíamos que la salida iba a ser más aburrida, pero nos equivocamos totalmente.

ESQUIADA 2016

Núria Riera
Professora d’Educació Física



Com cada curs, arriba l’època de fer l’esquiada. El dia 18 de febrer els alumnes de 3r,4r, i 1r de batxillerat van tenir la possibilitat de participar en aquesta sortida organitzada pel departament d’educació física. Els participants, 58 concretament, podien escollir entre fer esquí alpí o bé la modalitat de snowboard.

L’estació escollida va ser LA MOLINA no hi havia molta neu però suficient perquè es pogués fer l’activitat. 

FINS EL FEBRER 2017 !!!!!

FEM DE REGIDORS

David Corral
Professor de Ciències Socials

El passat 23, 24, i 25 de febrer els alumnes de Tercer d'ESO van assistir a un taller sobre organització municipal i història de Sant Adrià, organitzat conjuntament pel Departament de Socials de l'Institut i per l'Ajuntament de Sant Adrià, on van poder realitzar la simulació d'un plenari en el saló de plens municipal.

En el taller, dirigit pel nostre company col·laborador Fermín Rodríguez, els alumnes van haver de decidir sobre el destí final d'una important partida pressupostària, tot dialogant i pactant entre les distintes tendències polítiques, per tal de buscar un consens que pogués beneficiar el major nombre de persones.

1ª DUATHLÓ (Nadal 2015)

Núria Riera
Professora d’Educació Física

Com a finalització del primer trimestre d’ aquest curs 2015-16, coincidint amb a festa de nadal el departament d’educació física va organitzar la 1ª Duatló. En aquesta activitat es combinava, la carrera  continua en el parc del litoral de Sant Adrià i la cursa amb bicicleta pel carril bici del costat del riu.

La participació va ser de 20 alumnes, 14 nois de 6 noies. L’organització va comptar amb la col·laboració d’alumnes de cicles formatius, a tots ells els hi donem les gràcies.

En la participació hi havia una condició : tots els participants havien de portar un barret de pare Noel. Mireu, mireu les fotos!!!!!

La classificació final

Categoria Dones

1. Ana Flores
2. Rajae Aoufi

Categoria Homes

1. Daniel Teruel
2. Xavi Hernández

Els premis varen ser una tarja regal de 30€ per material esportiu del Decathlón

VISITA AL BANCO DE ESPAÑA

Vanesa Acosta
Pedro Gónzalez
1r de batxillerat

El día de la visita llegó, los alumnos de primero de bachillerato que hacíamos la optativa de economía estábamos preparados. La visita era a una de las sedes del Banco de España, situada concretamente en Barcelona.

Quedamos a las ocho horas en la puerta del instituto y, des de ese punto, nos dirigimos a la estación de Renfe, cogiendo la parada en Sant Adrià y bajándonos en Plaza Catalunya. Cuando llegamos, tuvimos un rato para almorzar antes de entrar a la sede.

Después, depositamos nuestros objetos personales en un detector de metales, y entramos a una sala de actos.

Fuimos citados para presenciar la conferencia dada por el director de la sucursal, Enrique Ibáñez.

En la sala de conferencias había más grupos de alumnos, profesores, el señor director y una mujer que sería la secretaria de éste.

La charla fue dirigida principalmente al tema central, el dinero. El origen de éste es muy primitivo, piedras que al cambiar el tamaño, aumentaban su valor. Las “Piedras Rai” eran particulares ya que en ellas se anotaba quién era el propietario de la piedra. Era un sistema monetario simple, pero efectivo, paralelo al sistema actual que son anotaciones en cuentas.

En definitiva, nosotros podemos decidir que cosas queremos sean dinero. Es una filosofía basada en la confianza de creer en el valor de las cosas.

Cabarroise, un ciudadano de nacionalidad francesa fue el impulsor y el creador de este banco, gracias al permiso del rey Borbón Carlos III en el 1782 (siglo XVIII).

En esta época el dinero cogió otro valor, un papel equivalía a 700 reales de vellón. Fue el primer billete de la época. Pero la situación económica no fue la mejor, ya que el dinero iba directamente al Estado, y al primer Banco, el Banco de San Fernando.

En el reinado de Isabel II, la situación económica mejoró, y los bancos emitían más dinero. Se creó la competencia de emitir billetes al Banco de Isabel II.

Posteriormente se fusionaron ambos bancos, y Ramón de Santillán fue nombrado el primer gobernador del Banco de España. En este periodo, los billetes aún teniendo el mismo valor nominativo, no tenían el mismo valor económico. Así pues, los precios cada vez se inflaban más y el dinero perdía todo su valor.

DISEÑANDO CRUCIGRAMAS

Jonathan Córdova
Ferran De los Santos
Isabel Lin
Aroa Moreno
3º ESO


Este trimestre en el instituto todos los niveles estamos aprendiendo a definir. Para ello hemos realizado unos crucigramas en grupos en las clases de Lengua (castellana y catalana, según el nivel).

Primero hemos diseñado el esquema del crucigrama y luego nos hemos repartido las palabras y cada uno ha hecho unas cuantas definiciones respetando las características que habíamos estudiado que tienen que tener. Las definiciones de cada uno nos las hemos revisado entre nosotros, y luego, cuando estaban todas las del grupo en un mismo documento del Drive, las hemos comentado en clase entre todos. Con todo ya revisado, hemos hecho copias y estos crucigramas se han pasado a los de otros cursos para ver si los pueden resolver.

Ha sido un trabajo entretenido de hacer. Nos ha divertido porque las clases han sido distintas, y hemos aprendido a hacer definiciones y a organizarnos juntos.

Os dejamos una muestra de crucigramas que nos han pasado los de 1º. ¡¡A ver si los sabéis resolver!!

ADIVINA, ADIVINANZA



Iqra Rafiq
María Pardo
1º ESO

Los alumnos de 1º de ESO hemos estado trabajando en grupo para hacer un Árbol de adivinanzas que hemos colgado en el vestíbulo del instituto para que los alumnos de otros cursos puedan leer las adivinanzas e intenten adivinarlas. Cada uno de nosotros creó dos adivinanzas y luego colocaba cada una en una hoja de árbol que también creábamos nosotros en papeles de colores. Así, las hojas del árbol son de colores y contienen nuestras adivinanzas.

Este trabajo nos ha servido para aprender qué son los recursos literarios y para qué sirven. También hemos aprendido a hacer adivinanzas, que son textos que dicen las cosas de una manera indirecta y tienen ritmo y rima.

Nos ha gustado mucho hacer esta actividad, sobre todo porque ha sido una manera muy divertida de trabajar y aprender. Algunos alumnos hemos dedicado nuestros ratos del patio voluntariamente para hacer el tronco del árbol con trocitos de papel de periódico, que produce un efecto original, y no lo hemos pasado realmente bien.

Aquí os dejamos algunas. ¿Sabréis resolverlas?

Blanco como la nieve,
suave como el algodón
por el campo da saltitos 
y corre como un campeón.

A la gente le caigo bien
pero guapo no me ven,
y aunque me gusta saltar
me quieren encerrar.
Podría ser vuestro padre,
sin conocer a vuestra madre
¿Quién soy?

Alegran el campo 
con sus colores
y el aire 
con sus olores
¿Qué son?

Si miras al cielo me ves,
en casa también estoy,
si quieres saber quién soy,
en busca y captura me pondrás,
aunque en el bosque
nunca, nunca me encontrarás.

Soy blanco, 
soy negro,
tengo palabras y silencios
Si no me miras,
no sabes qué hay dentro.
¿Qué soy?

EL KORFBAL CONTINUA AL MONTALBÁN

Antoni Vélez Barajas
Exalumne i entrenador UNIÓ KORFABALERA SANT ADRIÀ
https://www.facebook.com/amuntuksa/?fref=ts



Aquest curs escolar 2015-16 les activitats de korfbal en horari extraescolar han continuat actives de nou en col·laboració amb la UKSA, l’equip de korfbal de l’institut i de la ciutat de Sant Adrià.

Els alumnes del centre participen en dos equips en la categoria infantil, dins de la Lliga Catalana de Korfbal d’aquesta edat. Els partits es juguen els dissabtes al matí en jornades de concentració, això vol dir, que cada equip juga de 2 a 3 partits de 20 minuts cadascú en modalitat de 4x4 durant el matí de dissabte.

Si entrenen prou bé i el seu esforç es recompensat, tindran la possibilitat de disputar les finals nacionals amb equips de tota Catalunya. A més, aquest any també la selecció catalana participa en tornejos internacionals, i els jugadors i jugadores de la UKSA tenen la possibilitat de poder vestir la samarreta de la selecció catalana i viatjar per Europa coneixent altres països.

A més, l’equip sènior de la UKSA continua sent format en la seva majoria d’exalumnes o alumnes de l’institut, jugant a la tercera divisió sènior de Catalunya.

15 anys de korfbal

Aquest mes de febrer de 2016 la UKSA i per tant les activitats extraescolars de korfbal celebren els seus 15 anys de vida. És doncs, una activitat no només consolidada sinó que també ja forma part de l’adn del Montalbán, així com de la ciutat. Els reptes de cara als següents anys és consolidar encara més les categories dels més petits, i fer que l’equip sènior sigui encara més competitiu per encarar els grans reptes que té per endavant.

Podem estar d’enhorabona per aquest 15 anys de korfbal a l’institut, un esport i un club han sabut combinar l’esport, l’educació en valors i el món associatiu al voltant d’una entitat com és el nostre petit gran club.