30 de març del 2012

L'ART RUPESTRE PER 1r d'ESO

Lluís Bosch (Dep. Ciències Socials)
Beatriz Marcos (Dep. Visual i Plàstica)


Aquesta mostra és el resultat d’un treball interdisciplinar desenvolupat pels alumnes de primer de l’ESO durant els últims mesos. S’ha fusionat els coneixements històrics exposats des de l’àrea de ciències socials i la part tècnica- artística treballada des de visual i plàstica.

19 de febrer de 2012

Els alumnes han reproduït alguns exemples de l’art rupestre que dins de l’art prehistòric, són les manifestacions artístiques realitzades en coves. La nostra finalitat era recrear amb la major veracitat possible tant en el resultat com en el procés, per aquest motiu el primer pas va ser simular un suport rocós i es va recrear gràcies a la tècnica del paper maixé. El següent pas va ser estudiar les diferents composicions i motius de l’art rupestre. Una vegada decidit el model es va utilitzar la gamma de colors similars als pigments originals de l’art rupestre, directament amb els dits per imitar el mètode de treball.

S’ha de destacar el gran esforç i la quantitat treball de cadascun dels alumnes que a més han estat organitzats en grups.

L’art a la Prehistòria

Els inicis de l’art:

Les primeres manifestacions artístiques van tenir lloc aproximadament ara fa uns 30.000 anys durant el Paleolític Superior i van ser realitzades per l’Homo Sapiens, la nostra espècie actual. Però les darreres investigacions, que han sortit a la premsa el passat 8 de Febrer, atorguen unes pintures rupestres de la cova de Nerja (Màlaga) una antiguitat d’uns 42.000 anys, fet que les situaria com les pintures més antigues del món. Però el més sorprenent d’aquesta descoberta és que totes les dades científiques actuals apunten a que aquestes pintures van ser realitzades per l’Homo Neanderthal, espècie que va conviure amb l’Homo Sapiens i del qual ja es coneixia la seva capacitat de pensament simbòlic, però no se’n coneixien manifestacions artístiques.

Les diverses expressions artístiques:

L’art prehistòric es pot classificar en dos grans blocs: l’art rupestre ( pintures realitzades a les parets de les coves o abrics ) i l’art moble ( objectes amb caràcter estètic i ritual que es poden transportar ). Ens centrarem en l’art rupestre que és el tema central d’aquesta fantàstica exposició, on trobareu reproduïdes diverses pintures d’arreu d’Europa.

A nivell Europeu, l’art rupestre es pot classificar en dues escoles principals: la Franco-Cantàbrica i la llevantina.

Escola Franco-Cantàbrica:

Cronologia: Paleolític Superior ( 40.000-10.000 aC )
Situació geogràfica: nord de la Península Ibèrica i sud de França.
Temàtica: figures d’animals aïllades i signes ( mans, símbols geomètrics, signes masculins i femenins...)
Característiques formals: naturalistes, policromes i amb figueres aïllades.
Localització: a l’interior de les coves.
Tècnica: pigments naturals ( òxid de ferro, ocre, carbó...) aglutinats amb greixos animals.
Principals jaciments: Altamira, Lascaux, Nerja, Niaux, Chauvet,...




Escola llevantina:

Cronologia: finals del Paleolític i inicis del Neolític ( 10.000 aC )
Situació geogràfica: zona del Llevant Peninsular.
Temàtica: generalment escenes de caça o recol·lecció o rituals.
Característiques formals: figuratives, monocromes, presència d’animals i figures humanes molt estilitzades formant escenes.
Localització: en abrics rocosos.
Tècnica: la mateixa.
Principals jaciments: Cogul, Valltorta, Ulldecona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada