28 de juny del 2011

EDITORIAL 15

Roger Hoyos
Director
Aquest trimestre ha passat volant... i ple d’activitats. De la major part d’elles ja hi ha la ressenya en aquest número però hi ha hagut altres. Per exemple l’exposició sobre els bombardejos durant la guerra civil, inaugurada pel catedràtic d’Història contemporània de la UB Sr. Joan Villarroya, o el viatge de fi d’estudis de l’alumnat de 4t d’ESO amb una estada de 5 dies a Berlin (volem veure les fotos!!) i acompanyats per la Belén Vega i el Lluís Martínez, o els treballs de síntesi de 2n amb una renyidíssima competició per aconseguir la nominació de ciutat olímpica 2016, o aquesta obra de teatre que de ben segur ens sorprendrà...

Aquest trimestre és l’últim. L’últim del curs però també l’últim per a alguns companys i companyes, professors i professores que canvien les seves destinacions el curs vinent. En algunes ocasions es tracta de canvis desitjats i volguts i en altres, malauradament, fruit dels ajustaments de plantilla o de la mobilitat pròpia dels docents. Alguns, algunes, marxen després de molts anys de serveis al MVM i d’altres després de passar una curta però intensa temporada amb nosaltres. A tots, a totes us vull desitjar, en nom de tota la comunitat educativa, que tingueu molta sort en les vostres noves destinacions.

V CONCURS “IDEES DE NEGOCI A LES ESCOLES”

Miguel Ángel Baeza
Professor de Cicles Formatius

El passat 27 de maig a les 12 h vam assistir al lliurament de premis del V Concurs "Idees de Negoci a les escoles" a la sala de plens de l’Ajuntament de Sant Adrià. Aquest concurs va dirigit a l’alumnat de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius dels centres educatius del nostre municipi. El concurs premia la creativitat dels joves i el seu esperit emprenedor.

L'acte va comptar amb el jove emprenedor Pau Garcia Milà, cofundador de l’empresa eyeOs, que va oferir una conferència molt amena als assistents. En Pau ens va contar la seva experiència com emprenedor i com va necessitar més de 10 projectes fins arribar al seu èxit amb l’eyeOs. "Ser emprenedor és una actitud, la perseverança és molt important", va afirmar Pau Garcia durant la seva xerrada.

En aquesta edició han participat 86 propostes de negoci i 133 alumnes de 4 centres educatius: el col•legi San Gabriel, l’Escola Túrbula, l’ Institut Fòrum i el nostre Institut Manuel Vázquez Montalbán. Aquestes propostes es poden aplicar en diversos àmbits socials, ja sigui l'entorn web, la restauració o la moda. L’Institut Manuel Vázquez Montalbán va aportar 8 projectes (4 de Cicles Formatius) amb la participació de 18 alumnes (9 de Cicles Formatius). Un d’aquests projectes, Easycom SL de l’alumne Ramón Expósito de Cicles Formatius, va aconseguir el PRIMER PREMI amb 600 € a la idea més sostenible i solidària.
Enhorabona a Ramon i a tots els participants!




"Aunque yo  estaba satisfecho y orgulloso de mi proyecto, no pensaba ganar el premio.  Recuerdo la sensación emoción (una subida de adrenalina) y satisfacción por el trabajo bien hecho. "
 

"Creo que este concurso es muy positivo. El premio consigue que la gente se anime a presentarse y ayuda a generar y difundir las buenas ideas de los estudiantes."
 

"Me gustaría invertir el premio en este proyecto (ya he dicho que confío en él y me parece viable) y, quién sabe, quizás pueda dedicarme a ello profesionalmente."

HISTÒRIES DE MIGRACIÓ D'ARA I D'ABANS

Elvira Fernández
Professora de Ciències Socials

Tots i totes som immigrants! A totes le es nostres famílies hi ha històries de migració. L'alumnat de 2n d'ESO, en el marc de la matèria de Ciències Socials, ha fet un projecte d'historia oral. Durant el tercer trimestre cada alumne/a ha entrevistat a una persona que ha viscut un procés migratori. Totes les històries que han recollit les editarem en un llibre i les lliurarem, a inici del proper curs, al Museu d'Història de la Immigració de Catalunya, ubicat en el nostre municpi.


Hem volgut, però, presentar-vos a través de la revista Biscuter una petita mostra del treball realitzat. Es tracta de l'excel·lent treball realitzat per Laura Izquierdo de 2n A.




Laura Izquierdo
2n A

A continuació es narra la història d’un testimoni: la meva àvia, Concepción Corrales Torres.

Amb 45 anys, un marit i quatre fills vaig haver d’afrontar una decisió difícil que requeria molt coratge: el trasllat del poble a Barcelona, una ciutat metropolitana a 1.000km de distància (unes dotze hores en cotxe).

Vivia en un poble de la província de Badajoz a Extremadura: Salvatierra de los Barros. Allí vaig passar gran part de la meva vida a l’igual que el meu marit i, per tant, marxar i deixar la família va ser una decisió molt dura. A més, dos dels fills grans arribarien a Barcelona amb quinze i catorze anys i haurien de deixar les seves amistats de sempre. El trasllat es faria difícil però calia fer un pas endavant perquè francament la vida al poble es complicava cada cop més. Jo treballava com a terrissaire, una feina molt habitual al poble i el meu marit, José, treballava de perruquer a casaels seus pares on tenien la perruqueria del poble. A més dels nostres sous, també arribaven a casa els diners que rebia el meu germà Alonso en la construcció. En total vivíem set a casa: els meus quatre fills, el meu germà, el meu marit i jo. Amb els salaris dels tres podíem tirar endavant com ho havíem fet fins ara, però el problema aparegué quan, per alguna raó, començaren a venir els perruquers dels pobles veïns per muntar els seus propis negocis. Des d’aleshores, la perruqueria va anar perdent clientela i cadacop es va anar guanyant més misèria. Va ser llavors, quan ens plantejàrem venir aquí a viure-hi.


Passat un temps, teníem ja tot a punt per marxar. A Barcelona teníem un pis llogat, construït pel meu germà, qui vingué abans per buscar feina. Tant jo com el meu espòs ja havíem visitat Barcelona i havíem vist el barri per saber com era i fer-nos una idea de tot plegat. Teníem previst empaquetar-ho tot i carregar-ho a un remolc que uns amics ens havien prestat per arribar fins a l’estació de tren de Madrid on agafaríem el tren fins a Barcelona. Portàvem tot allò que podíem i més: la màquina de cosir, uns quants matalassos i els embotits que havíem preparat dies abans amb un porc que ens sobrava. Al poble deixava dos dels meus germans.

El viatge fou bastant complicat. En arribar a l’estació, ens comunicaren que el nostre tren havia sortit abans d’hora i ja no podíem agafar-lo. Aquell moment, va ser força dramàtic per a mi, perquè... què podia fer ara amb tres nens petits i una nena en braços a l’andana d’un tren i amb tot l’equipatge al remolc? Encara sort que uns joves estudiants molt afables s’oferiren a portar-nos en cotxe fins on estava un dels caps de l’estació. Un cop allà, vaig explicar-li la nostra situació i l’home va buscar-nos un altre tren per poder pujar-hi. Tant aquells estudiants com l’home que portava el compte dels bitllets van mostrar gran amabilitat i generositat que vam agrair de tot cor. Finalment, vam poder pujar al tren i vaig poder donar de menjar als meus fills que pobres, portaven gairebé tot el dia anant de dalt a baix sense menjar res.

Recordo que en un moment de calma i tranquil•litat, mentre els altres descansaven, vaig mirar la finestra, hi havia un paisatge molt monòton però a la vegada molt encisador. Des del seient contemplava les extenses terres de cultius i el cel cobert pel taronja del crepuscle. De sobte, vaig rememorar aquelles tan encertades paraules que ma mare deia quan l’Alonso se n’anava a Barcelona: «Aquest home se’n va a la fi del món!» fent referència a la llunyania... I en realitat, tenia part de raó perquè el viatge s’estava fent etern.

El 18 de febrer de 1967 arribàvem a Barcelona. Allà ens esperava l’Alonso que ens portà fins al nostre nou pis a l’Avinguda de les Corts Catalanes, St. Adrià de Besòs. Ens vam adaptar molt bé i els nens de seguida van fer-se amb la quitxalla del barri. Al poc temps, vaig trobar una feina com a modista. Venir aquí, ens va obrir moltes portes i estàvem molt feliços plegats. Els nens estaven encantats perquè sovint menjaven pollastre i pastissets de crema que a ells tant els hi agradaven. Ens podíem permetre algun que altre caprici, tot i que jo sempre procurava estalviar al màxim. Igual que abans, agrupàvem els diners de tots per cobrir les despeses del pis i per menjar. Tant la roba de tots com els vestidets de les nenes els confeccionava jo, i així, estalviem més. En arribar, vaig apuntar a tots els meus fills a classes de català perquè aprenguessin l’ idioma i no s’endarrerissin a l’escola.
Ara mateix, si em planegessin la possibilitat de tornar un altre cop al poble, no acceptaria pas. Aquí tinc la meva família, els meus néts i besnéts. A més, allà al poble vam fer un xalet on anem tota la família a estiuejar. Després de tants anys a Barcelona em sento nascuda aquí.

AULA D'ACOLLIDA

LLIBRE DE RECEPTES




DIADA CULTURAL DE SANT JORDI


VOYAGE À PERPIGNAN ET A COLLIOURE

Angelina Carreras
Professeur de français

Le 24 mai on a pris le bus à sept heures du matin pour aller à Perpignan. Organisés par groupes héterogènes, les aprenants de FLE on fait un rallye ayant comme but la découverte du centre-ville. Ensuite, à midi on a repris la route vers Collioure. On a eu du temps libre pour déjeuner. À trois heures, on a visité le tombeau d’Antonio Machado: on a lu des poèmes et on y a deposé une petite plante. Puis, on s’est promenés au bord de la mer et on a visité l’église. Après, on eu du temps libre jusqu’à cinq heures.

Bref, on est arrivés à Sant Adrià satisfaits et épuisés!

Je remercie vivement à Elvira pour avoir organisé l’hommage à Antonio Machado avec les aprenants de la 2e année d’ESO et aux professeurs accompagnateurs Soraya, Àngels et Quim qui a été en plus dynamisateur. Merci à tous!



Anna García- 4e ESO

Le lundi 23 mai les étudiants de français sommes allés à Perpignan et à Collioure. C’était un jour très amusant! Organisés par groupes, nous avons fait un rallye découverte du centre-ville de Perpignan. Nous nous sommes promenés et nous avons visité des sites emblématiques comme l’hôtel de ville, la cathédrale, la place du marché, le Castillet et des rues. D’abord, nous nous sommes perdus mais avec l’aide des habitants nous sommes enfin arrivés au premier site. Après, nous sommes allés aux autres points de rencontre et nous avons completé les activités du dossier. Ensuite, nous avons pris le bus et nous avons voyagé à Collioure. C’est une petite ville touristique mais c’est une belle ville avec une plage très calme. Nous nous sommes promenés dans les rues, nous avons déjeuné a la plage. On s’est donné rendez-vous à trois heures pour visiter le tombeau d’Antonio Machado. Là, on a lu des poèmes et on y a déposé une plante. Après on a eu du temps libre jusqu’à cinq heures.

C’était un jour fantastique et nous sommes arrivés fatigués à la maison!


Eloy Delgado, 3e ESO
"No me gustó que Perpignan no tuviese papeleras pero lo demás me encantó especialmente el río y en Collioure las playas”.

Alba Núñez, 3eESO
“La verdad es que me divertí mucho, me encantó el paisaje y las callejuelas de collioure, y el río y la actividad de Perpignan me gusto porque teníamos que tener más orientación e independencia. El año que viene ir más días”


Sara Benhalima, 3eESO
“¡Me ha encantado! Me gustaría volver a ir y poder estar mucho más tiempo. Desde que subí al autocar con mis compañeros y mis amigas estaba impaciente por poder llegar. Al llegar a Perpignan y empezar a hacer la yincana con mis compañeros. Me lo pasé genial, una amiga y yo nos compramos una pizza, buenísima!!!

Y Collioure, me encantó. El Castillo era muy bonito, la playa nos encantó y pasear por las calles llenas de tiendas fue impresionante. Volvería a repetirlo.

Espero que volvamos a ir. Merci Angelina !”

DEBAT ELECTORAL A L' INSTITUT


 Elvira Fernández
Professora de Ciéncies Socials


El passat 22 de maig es van celebrar a tot l’Estat eleccions  locals, i en algunes comunitats eleccions autonòmiques.  Com ja vam fer fa quatre anys, vam convidar tots els/les caps de llista a presentar al nostre alumnat de 4rt d’ESO i de 1r i 2n de Batxillerat els seus programes electorals, i a debatre els temes que més ens preocupen: crisi econòmica, retallades en educació i sanitat, despesa social, immigració, ...
El Dep. de Ciències Socials valora molt positivament aquesta activitat, agraeix als polítics la seva participació,  la claredat amb què vam presentar els programes i la generositat en respondre les múltiples preguntes de l’alumnat. 
El primer trimestre, amb motiu de les eleccions autonòmiques,  van desenvolupar el projecte Aprenem a votar, amb una valoració final també molt positiva.  Poc a poc anem consolidant activitats que segur que ajuden a formar uns ciutadans i ciutadanes més informats i més crítics.
El proper curs hi haurà eleccions generals, ja estem treballant en la possibilitat de tornar a fer a 4rt d’ESO el projecte Aprenem a votar. Confiem que les retallades econòmiques no ens impedeixin fer-ho, no és un projecte barat! Confiem en el suport de les administracions educatives.



Podeu llegir les notícies que es van publicar a  ÁREA BESÒS i EL PUNT

ADÉU ELVIRA

Roger Hoyos
Director


Se’m fa difícil trobar les paraules per dir-te adéu. Se’m fa difícil imaginar l’institut sense la teva presència -recordes quan varem arribar plegats?- i sé que a tu també t’està costant fer les maletes per travessar el Besòs. Seré breu: gràcies per la teva empenta, gràcies pel teu dinamisme i entusiasme, gràcies per ser la millor programadora cultural, l’animadora de les jornades de portes obertes, la formadora de professorat, la que està pendent de tantes coses... Gràcies per confiar en que un dia podria relevar-te en la direcció del centre. Gràcies per ser l’ “Elvira-2”.

ADÉU QUIM

Roger Hoyos
Director

Després de tants anys... -no t’amaguis, que tenim algun alumne fill d’una alumna teva... Després de tants anys... de classes, de viatges pel Mediterrani, de revista, de poesia, de música, de comiats dolorosos, de comiats festius... Després de tants anys... decideixes canviar la flaira del Besòs per la del carrer Urgell, el tèxtil de Can Baurier pel de Can Batlló, l’arquitectura racionalista del Polidor per la modernista de Puig i Cadafalch i te’n vas a transmetre Cultura Clàssica al bressol de la formació industrial d’aquest país. Bona sort Quim!

ESPORT ESCOLAR A L’ INSTITUT

Núria Riera
Professora d'Educació Física


ACTIVITATS ESPORTIVES ESCOLARS
CURS 2010-2011

Des del Departament d’educació física hem fet diverses activitats complementaries a la programació de l’assignatura, aquí en teniu una mostra.

Els alumnes de 3r d’eso van fer una activitat d’esgrima, un monitor del Club d’esgrima de Barcelona amb material específic es va fer una sessió, podeu veure en el vídeo una mostra.


Com en cada curs l’ajuntament de Sant Adrià ens ha  cedit les bicicletes, i des del departament d’educació física hem realitzat diverses sortides; amb els alumnes de 3r hem arribat fins al primer pont de Montcada i Reixac pel carril bici del Parc Fluvià de Sant Adrià , amb els alumnes de 4rt A hem anat fins a Montgat i finalment amb els de 1r de batxillerat hem anat a esmorzar al “chiringuito” de la platja que hi ha en el port de El Masnou i fins i tot algú es va donar un banyet.








ACTIVITATS ESPORTIVES EXTRAESCOLARS
CURS 2011-2012

Com cada curs des de fa cinc anys l’associació esportiva escolar de l’institut organitzarà activitats esportives extraescolars, seguirem amb les que hem fet fins ara com el Korfbol i el tennis taula, i voldríem recuperar la natació doncs es important saber nedar i és imprescindible per poder fer l’activitat de vela tant a 1r com a 2n d’eso que fa el departament d’educació física.

Segons la participació de l’alumnat pel proper curs volem fer propostes de  activitats noves  sempre en funció del nombre de participants i del pressupost per a poder dur-les a terme.

SANT JORDI 2011

Jose Luis Gonzalvo
Professor de l' USEE


Aquest any també hem celebrat Sant Jordi , encara que en una data poc usual : el 15 d’abril.
El matí va consistir en tallers, exposicions de cuines del món , bar montat pels alumnes de 4rt i es va finalitzar amb un acte central al gimnàs on es va fer el repartiment de premis juntament amb la projecció de videos i powerpoints.
Aquí teniu imatges dels diferents tallers que van realizar els alumnes d’ESO i també la llista dels guanyadors del concursos.



CONCURS DE SANT JORDI 2011
GUANYADOR (grup, títol, nivell i idioma) 

  • Nerea Gistau de  2n B  “ ¿Quién soy?”  1r cicle ESO.Narrativa en castellà.
  • Joel Acedo 4t B “Ave Cèsar”  2n cicle  ESO. Narrativa en castellà.
  • Emma Cercòs 4t B “ Uilgver 822149". Narrativa en castellà.
  • Laura Izquierdo 2nA “El gajklán” Tots els nivells ESO. Poesia en castellà                 
  • Pau Hernando 2n Batx    “Blog: Recordar el día a día...” Batxillerat i cicles. Poesia en castellà.      
  • Mónica Pérez 2nA “Êxit”1 cicle ESO. Narrativa en català
  • Anna Garcia 4tB”La saviessa de l’experiència”.2n cicle ESO. Narrativa en català.
  • Ricard Figuerola“El meravellós món de les matemàtiques(del meu germà)".Batxillerat i cicles. Narrativa en català.            
  • Eloi Delgado 3r B “Per tu” Tots els nivells d’ESO  Poesia en català. 
  • Santiago Collado1r SMIX    “Les llàgrimes de la lluna” Batxillerat i cicles. Poesia en català.
  • Beijan Lin 2n C. Aula d'acollida. Narrativa i poesia en català.  
  • Beilei Lin 2n A. Aula d'acollida. Narrativa i poesia en català.
    Mónica Pérez 2n B.1r cicle ESO. Narrativa en idioma estranger.     
  • Emma Cercós 4t B. 2n cicle ESO. Narrativa en idioma estranger.
  • Estella Villodre Batx.Batxillerat i cicles Narrativa en idioma estranger.
  • Laura Izquierdo 2n A. Tots els nivells d’ESO. Poesia en idioma estranger. 
  • Ricard Figuerola Batx.  Batxillerat i cicles. Poesia en idioma estranger.   
  • José carlos Pérez SMIX. batixillerat i cicles. Poesia en idioma estranger.
  • Gabriel Martins  1C. 1r cicle ESO (1r premi). Dibuix. Llegenda de Sant Jordi.
  • Jordi Lladó 1C.1r cicle  ESO ( 2n premi). Dibuix. Llegenda de Sant Jordi.
  • Joel Ttienza. 2n cicle ESO ( 1r premi). Dibuix. La convivència escolar.    
  • Joan Castillo  2n cicle ESO(1r premi). Dibuix. La convivència escolar.
  • Raquel Roa 2n cicle ESO (2n premi). Dibuix.La convivència escolar.

TREBALLS DE PLÀSTICA DE SANT JORDI

Carmen Andujar
Professora de Educació Visual i Plàstica


ELS DISABTES DE LA FÍSICA A L’ AUTÓNOMA

Emma Cercós,  Manel López i Joel Acedo
    Alumnes de 4rt ESO


Aquest trimestre l’ Emma Cercós, el Manel Lopez i en Joel Acedo alumnes de l’optativa Física i Química de 4t d’ESO vam assistir a tres conferències en el marc dels DISSABTES DE LA FÍSICA, organitzades per la facultat de ciències de L’Universitat Autónoma de Barcelona i ens van acompanyar els profes Rosa i Germán.


“LA FÍSICA DELS MOTORS BIOLÒGICS”.

A càrrec del Doctor David Jou. (Dept. Física UAB).

En aquesta conferència es van mostrar les relacions entre física i biologia amb cas particular dels motors biològics. Aquests motors són proteïnes que duen a terme treball mecànic, electrostàtic i químic.





“L’UNIVERS A VISTA D’OCELL”.

A càrrec del Dr. Eduard Massó. (Dep. De Física, UAB)

Aquesta conferència ens va iniciar en el mon de l’observació de l’univers i del Big Bang. Ens van mostrar les formules per calcular les distàncies entre els planetes i de que estaven formats ells mateixos, però sobretot un invent revolucionari anomenat el “telescopi màgic”, consisteix en un aparell que capta amb una càmera de 60 megapixels i unes 200 fotos per segon captar les estrelles i els seus moviments ja que capta tots els rajos gamma que arriben a la terra i els transformen en imatges que mes tard s’utilitzaran per fer els càlculs necessaris i sapiguem-ne la seva procedència.




“EL GRAFÈ, UNA NOVA MATRIU PER LA CIÈNCIA I LA INNOVACIÓ”.

A càrrec del Dr. Stephen Roche, ( ICN i dept. Física UAB).


En aquesta darrere conferencia van veure com és un nou material descobert per dos científics russos: Andre Geim i Konstantine Novoselov, els quals van guanyar el premi Nobel de física per aquest fet.

El grafè es un nou material conductiu que tindrà un gran impacte sobretot en la tecnologia on desplaçarà el silici, també en altres apartats de la ciència. La seva estructura es formada per hexàgons que constitueixen una capa d’un grossor atòmic, es a dir una àtom. Les principals propietats del grafè són: Alta conductivitat tèrmica i elèctrica, alta elasticitat i duresa, resistència per això és el material més resistent món, és molt lleuger...




Comentaris:

Manel: Eren unes conferències molt interesants però més encara els experiments al laboratori sobre levitació, radiació i l’electromagnetisme

Joel: Les tres conferencies a les quals vam assistir eren molt bones, sobre tot les explicacions del professorat. I les visites als laboratoris van ser fascinants, sobretot la de electromagnetisme. Si és fessin més conferencies no dubtaria en anar-hi.

Emma: M’ho he passat molt bé als dissabtes de la física. He aprés coses molt interesants. I m’ha agradat molt les explicacions i les visites als laboratoris. Ha estat genial!!




PROJECTE GRUMET ÉXIT

Núria Riera
Professora d' Educació Física

Durant el primer trimestre els alumnes de 4rt d’ ESO, formant part del seu currículum  acadèmic  varen realitzar aquest projecte amb l’objectiu de fer una aprenentatge relacionat amb la navegació en vela tradicional. Els continguts tractats en el taller van ser  el coneixement de les parts del vaixell i les maniobres, les operacions d’amarrament, de veles i de navegació en general, carta nàutica, reconeixement del litoral, fer nusos amb agilitat, tenir cura de la pròpia seguretat i la dels companys...
Un cop finalitzat el curs el Consorci El Far i el Consorci d’educació varen fer un acta de cloenda per lliurar el diploma de grumet a tots el participants de tretze instituts de Barcelona i el IES MVM.




SEMINARI PEDAGÒGIC EN LA CASA DE LA CONFERÈNCIA DE WANNSEE

Elvira Fernández
Professora de Ciències Socials


Del 29 de maig al 4 de juny he tingut el privilegi de participar en un seminari a Berlín per a professorat i tècnics d’espais memorials de Catalunya. Aquest seminari forma part del projecte europeu La deportació als camps nazis: història i memòria.

La seu del seminari era la Casa de la Conferència de Wannsee, un memorial i centre educatiu situat prop de Berlín. Un espai ideal per reflexionar sobre la història i la memòria. Es tracta d’un palau preciós ubicat davant un llac, un lloc paradisíac on es va prendre una de les decisions més terribles de la història europea. Aquesta casa va ser utilitzada pels nazis entre 1941 i 1945 com a residència d’hostes, com a espai de lleure i com a centre de conferències de les SS. El 20 de gener de 1942 quinze alts representants de les SS, del partit nazi i de diferents ministeris es van reunir per debatre la solució final per als jueus. Actualment hi ha una exposició sobre la Conferència i el genocidi dels jueus europeus i espai per realitzar cursos, seminaris, trobades, ... amb un públic molt ampli, en el que destaquen el professorat i els joves.

Durant l’estada a Berlín hem treballat molt. Hem debatut i pensat activitats per treballar l’Holocaust amb nens/es i nois/noies; hem reflexionat i debatut sobre com s’enfronten els pobles al seu passat; hem visitat diversos espais memorials i hem vist les possibilitats didàctiques que tenien. No es tractava només d’aprendre història, sinó també de reflexionar sobre les metodologies més adequades per treballar el passat.

Dels espais memorials que hem visitat destaco el Monument als jueus d’Europa assassinats, el camp de concentració de Sachenhausen; la Fundació Topografia del Terror, el Memorial del Mur, ... Quanta feina han fet a Alemanya sobre el passat històric! Però no ha estat un camí fàcil. Aquí, a casa nostra, hem fet menys feina i encara ens queda un llarg camí, però valoro molt tot el que s’ha fet en els últims anys. El treball realitzat pel Memorial Democràtic ha estat molt important, confio que no s’aturi en aquests temps de retallades econòmiques.

Ha estat una experiència molt rica i una excel•lent activitat de formació. Quan acabi la voràgine de fi de curs, em caldrà ordenar pensaments i veure com puc aplicar tot el que he après a les meves classes d’història.


.

SALUT I ESCOLA

Carmen Andújar
Professora d'Educació Visual i Plàstica

Aquest any tal com van fer l’any passat els alumnes de d’optativa de “Visual i Plàstica”, de quart de l´ESO han participat en el projecte  “Salut i Escola”. Aquest any han treballat en l’elaboració d’un cartell sobre el tema “Les Drogues i els Joves”.  Primer es van informar  visualitzant diferents cartells que es trobaven en Internet. Havien de tocar aquest tema des d’un punt de vista esperançador, es per això que quasi tots feien la dualitat: “Tu decidiexes, o el camí de la droga amb tots els efectes que provoca, o un altre, com podia ésser, l’esport amb tot lo bo que té”.
La veritat és que em sento molt satisfeta amb el treball i els resultats de tots els cartells. Penso, que concursos com aquests són positius i engrescadors pels alumnes i a la vegada representen una reflexió davant els problemes amb que es troba el jovent.

L’acte de presentació dels treballs – a l’ajuntament de Sant Adrià- dels nostres alumnes i dels de els altres tres centres participants ,- Túrbula, Amor de Déu i Sant Gabriel- ha estat molt emotiu. L’alumne guanyador de cada centre es va portar de premi un ordenador personal. En el nostre institut el guanyador ha estat el Kilian Morales, al que felicitem molt efusivament, i des d’aquí agraeixo molt la participació de tota la resta d’alumnes.

ELS CARRERS DE SANT ADRIÀ

Paula Davila
Professora de Ciències Socials


Per celebrar el Dia de la Dona Treballadora, alguns alumnes de 1r ESO van fer un treball  voluntari sobre els carrers de Sant Adrià que porten  nom de dones il·lustres. Aquesta informació es va convertir en una atractiu espai  web gràcies al  Sergi Nos, un alumne de 4t ESO que estava fent pràctiques d'informàtica al Punt  Òmnia de la Mina.

El Punt Òmnia, gestionat per GRUPO UNIÓN funciona des de 1999 i té com a principal objectiu difondre les noves tecnologies i procurar que la població tingui accés gratuït a aquestes eines. Per continuar treballant en aquesta direcció,  dos dels seus membres, en David i el Quim, van pensar en associar la informació sobre els carres amb uns codis QR.


També donem les gràcies al Manuel Vicente del Centre de Recursos de Sant Adrià,  ell ens va  deixar material i ens va parlar de  les feines que ja s'havien fet sobre els carrers del municipi.






Si voleu saber quins carrers creuen la plaça Frida Khalo o què va fer Rosa Sensat,  consulteu la pàgina web.  Ara és oberta a tothom i qui vulgui pot adjuntar informació sobre qualsevol dels carrers de Sant Adrià.



LA BARCELONA WORLD RACE

Núria Riera
Professora d'Educació Física

La regata Barcelona World Race es va  donat per acabada en el moment que va fer la seva arribada en el Portal de la Pau l’últim vaixell participant el
WE ARE WATER el dia 12 de maig 2011, 39 dies més tard que el primer classificat Virbac Paprec 3, amb Jaume Munbrú i Cali Sanmartí que després de 132 dies de volta al mon,  van fer una arribada triunfal a Barcelona.

Jaume Munbreú: “Cualquiera que acaba la Barcelona World Race, gana”.                                                                            Sanmartí: “Llegar a nuestra ciudad después una vuelta al mundo es un momento mágico"
Tots els professors dels centres, tant de primària com secundaria, participants en aquest projecte, varem concloure en una trobada on amb la participació de Anna Corbella (GAES) i Cali Sanmartí (WE ARE WATER)  varem viure de primera mà algunes experiències de la seva volta al mon, com per exemple en Cali ens va explicar com portaven el tema de la roba per canviar-se, cada peca de roba la portaven envasada al buit i així tenien la roba seca, portaven 3 capes i podien  estar casi tres setmanes sense canviar-se, i es dutxaven aprofitant les pluges. També ens va fer una demostració del menjar que portaven, tot liofilitzat i amb un fogonet especial que feia bullir l’aigua en menys de un minut, es feien el dinar que varem tenir oportunitat de provar.

En un cosa varen coincidir tots dos; que era una experiència única en la seva vida, de moment es clar!!!, i que realment es una regata molt dura tant física com psicològicament però que gràcies a les converses amb l’organització i les video-conferències amb  les diverses escoles al llarg de tot el recorregut varen passar estones molt agradables i divertides.


LLIURAMENT DE PREMIS 4 DE MAIG 2011
S.A.R. Felip de Borbó alaba aquesta "prova singular en què es fonen esport i aventura extrema". L’Alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, als patrons: "Amb vosaltres, Barcelona ha fet la volta al món". Els navegants, grans protagonistes d’una cerimònia emocionant en el Gran Teatre del Liceu.

Els únics absents, Jaume Mumbrú i Cali Sanmartí, encara en regata, han enviat un missatge a tots els presents des del We Are Water, en aigües de l'Atlàntic i de camí a Barcelona.


CONCOURS CAP FRANCE

Angelina Carreras


Professeur de français



Les étudiants de la 4e année d’ESO se sont présentés au Concours Cap France, une activité éducative pour gagner un voyage à la région du Midi-Pyrénées. On a dû s’organiser par petits groupes, répondre à un quiz et élaborer une vidéo sur cette région. Même si on n’a pas gagné, on est satisfaits d’y avoir participé. Si vous voulez visualiser nos vidéos, CLIQUEZ SUR