15 d’abril del 2011

EDITORIAL 14

Roger Hoyos
Director

Aquest trimestre que tant s'ha parlat de "retallades", vull dedicar aquesta editorial a les actuacions destacades del nostre alumnat.

Dimecres em van fer un bon ensurt entrant tots en bloc a la sala de professorat. Uniformats, suats, amb cares de cansament, però amb uns ulls lluents d'il·lusió i tres trofeus a les mans. Eren els membres de l'equip infantil de korfball que tornaven amb la copa de campions de Catalunya i el trofeu a la millor jugadora del torneig. Els acompanyava el president del club (UKSA) Antoni Vélez i l'entrenador Luis Zambrano, tots dos ex-alumnes del centre.

Podem estar més orgullosos? Doncs sí. L'Edgar Vico ha obtingut el millor resultat de totes les edicions de les proves Cangur de matemàtiques: només un 3% dels participants de tota Catalunya (uns 4000) han obtingut una puntuació superior a la seva.

Però hi ha hagut altres actuacions no competitives que també cal destacar: la trobada d'alumnat mediador, la mostra de treballs de recerca, la creació d'un nou grup de teatre, la videoconferència amb els vaixells de la Barcelona World Race, l'entrevista a Sebastià Porras de la Fundació Pere Closa...

Voleu veure-ho? Doncs tot això i molt més ho trobareu en aquest nou número de la vostra Biscuter. Felicitats a tots pels vostres èxits que són els nostres i els de Sant Adrià.

TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT

  .
El passat 23 de març a la biblioteca Font de la Mina va tenir lloc  la 3a Mostra deTreballs de Recerca de Sant Adrià del Besòs. Del nostre institut van ser seleccionats tres treballs, els seus autors  ja van fer una presentació al públic que va assistir a l'acte. Ara, fan un resum per aquells que no van poder anar.




ELS OCELLS A SANT ADRIÀ DEL BESÒS

Enric Cardelo Ruiz


Hi ha ocells a Sant Adrià? On habiten al nostre municipi? Quines són les aus més freqüents a Sant Adrià? La nostra presència influencia en la seva vida?

Aquest temes han estat els que he tractat en el meu treball de recerca titulat “Els ocells a Sant Adrià de Besòs” realitzat des del començament de l’estiu fins al desembre, amb el suport voluntari com a tutor del treball el professor del departament de ciències Jordi Ortí.


La metodologia que he seguit durant el transcurs del treball ha estat:   
Censos quinzenals pel riu Besòs durant els mesos d’agost, setembre, octubre, novembre i desembre, en total 10 censos, tots fets seguint el mateix recorregut i hora anotant les espècies d’ocells que observava durant el meu recorregut. A partir d’aquests censos estudiava els ocells que més freqüenten el riu, com per exemple el Blauet (Alcedo atthis), el Bernat pescaire (Ardea cinerea), el Martinet blanc (Egretta garzetta), l’Ànec collverd (Anas platyrhynchos) o la Polla d’aigua (Gallinula chloropus).
També he realitzat un anellament al riu Besòs al seu pas per Montcada i he estudiat les orenetes cuablanca (Delichon urbicum) que habiten a la façana de l’Ajuntament de Sant Adrià. També he estudiat el riu Besòs e l’he analitzat des del punt de vista ornitològic.
Parella d'ànecs collverd, a la dreta el mascel i a l' esquerra la femella.


Façana de l'Ajuntament (9-7-10)
 Les conclusions que he extret del meu estudi han estat:
  • Es poden observar unes dues-centes espècies en època migratòria, però es redueixen a una vintena les espècies més freqüents.
  • Els llocs on els ocells poden viure amb més normalitat a Sant Adrià és al riu Besòs i al parc del Litoral, un parc situat al costat d’aquest riu.
  • Sant Adrià podria ser un municipi molt ric en diversitat i afluència d’aus, però factors antròpics, es a dir actuacions humanes en tots els seus àmbits, limiten significativament l’avifauna del municipi.

  


SALVADOR PUIG ANTIC
Georgina Cercós


El meu treball és sobre la projecció que s’ha fet de la figura de Salvador Puig Antich en els diferents mitjans de comunicació des de l’últim període del franquisme a l’actualitat.
Salvador Puig Antich va ser un jove anarquista militant del MIL, un grup anarquista i anticapitalista que pretenia conscienciar a la societat obrera per fer una revolució. Va viure els últims anys de la dictadura franquista, amb una crisi política i econòmica a Espanya. Com a l’última etapa del franquisme destacava la feblesa del règim i van sorgir un gran nombre de moviments d’oposició ala dictadura.

El MIL va començar a fer atracaments com a protesta al sistema capitalista de l’època, que és el que actualment seguim tenint. Amb els diners obtinguts als atracaments, el MIL subvencionava les seves publicacions clandestines i una part la donaven als obrers en vaga. En un d’aquests atracaments, van ferir a un treballador del banc Hispanoamericano, des d’aquell moment, el grup va entrar en crisi i es va disoldre. A partir d’aquest atracament, la policia es va prendre més seriosament la desarticulació del grup i es van muntar operacions policials per tal d’aconseguir-ho.

En una d’aquestes operacions policials, van detenir a Salvador, el 25 de setembre de 1973, al Bar Funicular del carrer Girona a Barcelona. Salvador i un altre membre del MIL van mostrar resistència, fent que s’originés un tiroteig al portal núm. 70 del carrer Girona. En aquest tiroteig va morir el subinspector Francisco Anguas Barragán suposadament a causa dels trets de Salvador, però posteriorment s’ha demostrar que al cos del subinspector hi havia bales dels seus companys. Puig Antich va sortir ferit d’aquell tiroteig amb uns quants trets al seu cos. Va estar ingressat a l’Hospital Clínic fins que va ser traslladat a la presó Model de Barcelona. Mentre esperava el seu consell de guerra, ETA va atemptar contra Carrero Blanco, Salvador sabia que allò condicionaria el seu judici i la seva condemna. Se’l va condemnar a pena de mort i el 2 de març de 1974 fou executat.

  Els mitjans de comunicació durant la dictadura, van tractar a Salvador d’assassí i antiheroi, mentre que un cop aconseguida la democràcia, Salvador va passar a ser un heroi i un màrtir. Aquest fet em va portar a plantejar-me com va ser realment Salvador, i per saber-ho, he fet una anàlisi comparativa de fonts periodístiques, on entrarien les notícies de premsa oficial i clandestina de l’època i posterior, documentals i llibres d’investigació i biogràfics, fonts artístiques, com poesia, cinema i música, i finalment les més importants, les fonts orals, entrevista a Montserrat Puig Antich, Pare Antonio Manero, va ser professor de la infància de Puig Antich i el que el va acompanyar en “capella” els últims moments del a seva vida, i unes enquestes a gent que va viure el cas de Puig Antich des de fora.
Aquesta comparació m’ha permès tenir una imatge més definida del personatge i adonar-me que cal que hi hagi una revisió del cas, ja que a l’època, va estar ple d’irregularitats. Cal recuperar la memòria històrica, no només en el cas dels afusellats de la guerra civil, si no també amb figures com Puig Antich, i cal que se li torni la dignitat que es mereix.



ELS TAURONS AL MEDITERRANI
Daniel Franco
Pau Hernando





El mar Mediterrani, un mar petit, càlid i oligòtrof (pocs nutrients) és un mar on podem trobar una gran diversitat d'espècies de tauró, alguns que hi viuen permanentment, com la tintorera (Prionace glauca) o que venen per criar o menjar com el tauró blanc (Carcharodon carcharias).

El tauró és un animal que es diferencia de la resta dels peixos per tenir un esquelet cartilaginós, unes aletes rígides, la pell formada per denticles dèrmics, la presencia de fenedures branquials i sobretot per no tenir bufeta natatòria. Es caracteritzen per tenir un cos fusiforme que comença amb un cap punxegut i acaba amb una cua asimètrica, i això els permet reduir la resistència de l'aigua





La part pràctica la vam dur a terme a l’aquàrium de Barcelona on vam fer un curs, la dissecció d’un peix gat (schiliorhinus canicula), sessions de consulta, visites a l’aquàrium, entrevistes amb cuidadors, anàlisi de taules de comportament i una visita a la zona de quarantena i l’oceanari per a dalt. També vam visitar l’Oceanogràfic de València i vam anar a diverses exposicions.


Carcharias taurus amb Remora remora





ESPORT ESCOLAR A L’ INSTITUT

Nuria Riera
Professora d' Educació Física.  




Trobada KIES del Barcelonès Nord

La Trobada Kies 2011 aquest any s’ha cel.lebrat al pavelló “La Colina”, que amb la participació de set instituts amb vint equips ha estat un gran èxit.

Enguany del nostre institut hi hem participat amb un equip de infantils (2n d’eso) i tres equips de cadets (3r i 4rt d’eso).

  • Categoria Infantil
El campió de la categoria infantil és el IES Manuel Vázquez Montalbán, després de guanyar a la final al Blancafort B per 2-1. Tercer classificat va quedar el Llauna A, al guanyar la final de consolació al Llauna B per 3-2.
Al guanyar la final de la seva categoria l’equip de infantils de l’institut es va classificar per a jugar la final de Catalunya del 13 d’abril al pavelló de la Marbella (Barcelona). EL NOSTRE EQUIP TAMBÉ VA GUANYAR LA FINAL DE CATALUNYA I EL PREMI A LA MILLOR JUGADORA VA SER PER A  LA NEREA DUQUE.  
  • Categoria Cadet
El campió de la categoria cadet és el Llauna 1, després de guanyar a la final al Llauna 2 per 2-0. Tercer classificat va quedar el Pompeu 2, al guanyar la final de consolació al Ventura 3 per 0-1.

Equip infantil amb la copa. 
 
   Lliga escolar de Tennis Taula

  
Els alumnes, Carlos Monge,Joan Castillo, Oscar Chicharro i Miquel Escider que participen en l’activitat de tennis taula extraescolar competeixen en la lliga Escolar entre instituts de Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià, organitzada pel Club TT de Badalona i el Consell del Barcelonès Nord.

A hores d’ara l’equip de l’ institut a falta de tres jornades està classificat en 2ª posició




VI Torneig Esportiu Sant Jordi

En aquest 2n trimestre, en l’ institut hem organitzat el Torneig Sant Jordi amb les modalitats esportives de futbol sala, basquet 3X3 i Tenis Taula. La participació ha estat molt nombrosa amb 9 equips en el futbol , amb 8 equips en el basquet i el amb 28 participants en tennis taula.

Els guanyadors de cada modalitat rebran un tiquet regal de 30 € per a la botiga d’esports TEAM RUNNER, premi que lliura l’Associació Esportiva de l’ institut


Campionat extraescolar de salt d' alçada
Els alumnes de 3r d' ESO van participar en el campionat de salt d'alçada. Aquesta era una activitat extraescolar totalment voluntaria. Clasificació final:
1r. Joel Tienza amb un salt de 1,40m.
2n. Antonio Rentero amb un salt de 1,30m.
3r. Samara Cortés amb un salt de 1,20m.













PROJECTE: PINTAR EL PATI

Teresa Piñeiro
Professora de USEE

Al curs 2010-2011 uns professors de l’Institut M.V.M. vam iniciar un grup de treball, intentàvem reflexionar sobre la Teoria de les Intel•ligències Múltiples i la seva aplicació en el marc educatiu.

Allà vam conèixer algunes experiències que es venen fent sobre els projectes APS i en aquest curs hem continuat el grup, però incidint en les experiències que s’estan realitzant en d’altres centres i vam contactar amb la organització promotora i vam rebre algunes sessions d’assessorament del grup APS.

D’aquesta manera, vam aprofundir en les bases del projecte i que es defineixen molt bé en la seva pàgina web:



“L'aprenentatge servei és una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo.
L'aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social.




D’una banda, calia establir canvis en l’organització de al Institut i facilitar el recompte de l’alumnat en els simulacres.

D’altra banda, en aquest curs 2010-11, s’havien creat tres grups de tercer, en dos dels quals necessitaven una adaptació general del currículum i especialment el tercer A requeria un plantejament diferent.

A més a més, al entrar a fer suport dins l’aula en algunes sessions, vam proposar un treball de col•laboració amb els alumnes de 3r. A, treballant 1 cop per setmana a les classes de Visual i Plàstica, conjuntament: l’especialista: Carmen Andújar, professional de manteniment: Víctor González i la professora de l’USEE: Teresa Piñero.

Després de consultar a la Direcció la viabilitat del projecte, informar a l’equip de tercer i demanar la seva col•laboració, vam realitzar el projecte.

És va explicar als alumnes què es pretenia fer: ens organitzaríem per petites comissions: dissenyadors, pintors de grans espais, reporters gràfics, informadors, escriptors. Van signar un compromís de bon comportament i van realitzar el projecte que finalment podem veure en una pel•lícula on es recullen alguns d‘aquests moments.

Personalment, en la realització d’aquest projecte, valoro el treball que s’ha fet entre tots. El que m`ha emocionat és l’entusiasme que van manifestar quan es van veure a la filmació.


Crec que l’objectiu inicial s’ha complert: Treballar en equip en un projecte i veure que pot tenir una utilitat, si més no, està molt més net i polit.

Hem iniciat un petit projecte al voltant de l’abocament de les deixalles de l’Institut: estem encara en fase d’estudi i assaig. La idea és recollir el paper i cartró de manera selectiva i posteriorment continuar amb altres deixalles com: plàstics, llaunes i de rebuig. De moment estem en fase d’experimentació. Accepten tot tipus d’idees i sugerències.

Aquí teniu un enllaç per a que pugueu gaudir del treball d’aquest equip.

LA IL.LUSIÓ DE FER TEATRE

Antonio Carrasco
Pare de 1r d' ESO

A la fi arrenca el teatre! Després de dipositar moltes ganes i esforços i gràcies a la col·laboració de Pla d'entorn, hem aconseguit engegar aquest nou projecte des de l´AMPA del nostre institut.


Dimarts 16 de març, va tindre lloc el “GRAN CÀSTING”, amb un èxit absolut de participació. Els candidats esperaven neguitosos el moment de enfrontar-se amb el jurat i...tots el van passar! Tenim un insti ple d'artistes!

La directora del taller, l´Arantxa García, va tenir molta feina per escollir els papers del joves ja que tots van emprendre la segona sessió fent una fantàstica lectura de l'obra. Quin gust de veure aquest jovent gaudint de "Shea..."!
La implicació per part dels adults en aquest projecte és molt profitosa i enriquidora per tothom. Hi participen mares, pares, ex-professors, ex-alumnes, l´AMPA del CEIP Catalunya, l'associació ALFA COSTURA, l'aportació de materials per part d'empreses privades, etc.Tot plegat ja hi han implicades treballant directament, vint-i-cinc persones, i encara anem rebent més sol·licituds.

Des de l´AMPA agraïm sincerament les facilitats que ens brinden des de la direcció del centre, cedint-nos els espais que demanem tant pels assajos com per emmagatzemar materials.
MOLTA MERDA!!!






TELENOTÍCIES

Andrea de la Torre
Aitor Muñoz
Loli Robellat

 2n ESO


PER CARNAVAL TU ETS IMPORTANT

Jose Luis Gonzalvo
Professor d' USEE


Un cop més hem celebrat a l’ institut la festa de Carnestoltes.

Va ser el divendres 4 de març i aquest any ,a part del concurs de disfresses, vam tenir la novetat de les actuacions per part d’alguns alumnes.

En el concurs es van presentar 16 participacions, entre comparses i individuals; sent un total d’uns 70 alumnes que optaven als premis .Hi havia dues categories; una de primer a tercer d’ESO i l’altra de quart fins a batxillerat i mòduls d’informàtica. A part hi havia alumnes disfressats que no es van inscriure i que donaven ambient al gimnàs i passadissos del centre.

A l’apartat d’actuacions van ser 10 el nombre de intervencions : cançons, balls, mímica, guitarra i caixa flamenca,... Va ser molt variat i divertit.

Els guanyadors del concurs van ser : Per la primera categoria Sergio (3r A) com a Lady Gaga i la comparsa de 3r B joc de parxís.

Per la segona categoria Joanna (3r d’ESO) amb una original disfressa de “bitxo - articulat” i la comparsa de “ Alicia en el país de las maravillas” d’alumnes de 4t i Batxillerat.

El jurat , format per profes, alumnes i personal del centre, no ho va tenir gens fàcil ja que el nivell d’originalitat, creativitat, maquillatge i detalls era bastant elevat.

Els premis , com en anys anteriors, van consistir en vals de regal pels guanyadors individuals i en metàl•lic per les comparses. I aportats per l’associació de mares i pares del nostre institut. Aprofitem l’ocasió per agrair la seva col•laboració en les diferents activitats del centre i en aquesta de forma especial.


La festa va estar aprovada i dissenyada des del consell de delegats del nostre centre i posteriorment valorada. Tots els delegats i delegades van fer una valoració positiva de la mateixa remarcant la importància de la participació i col•laboració per part de tothom. Un dels aspectes que es veu necessari millorar per la propera vegada és conscienciar als companys i companyes en no embrutar més del compte i que hagi més estona de música durant el matí de la festa.

I per finalitzar ,només recordar que aquestes festes són moments positius i divertits gràcies a la col•laboració de tots: els delegats i delegades ,els de quart amb el bar i la neteja, els companys de l’equip de so,els participants al concurs , els companys amb les seves actuacions, el jurat, els espectadors respectuosos, els que no embruten , els que decoren el gimnàs, els presentadors de la festa,, ..... és per això que diem que per Carnaval tu ets important.
BISCUTER 14 CARNESTOLTES

CARNESTOLTES 2011

Carmen Andújar
Professora de EducacióVisual i Plàstica
Aquí teniu algunes de les máscares que els alumnes de 1r d' ESO van fer per guarnir l' institut.

LIPDUB

UN XARRUP DE...

Aula d' Acollida


El proppassat mes de gener els alumnes de l’Aula d’Acollida van preparar petits esmorzars del seu país. D’una banda, l’alumne del Sahara, Nafui, ens va sorprendre amb la típica preparació del te de la seva terra. A tots ens va agradar molt la tranquil•litat, la fermesa i la saviesa que ens va saber transmetre de les seves terres.





Els alumnes xinesos també hi van participar. Van preparar te típic de la Xina, van portar pastes dolces i salades i vam tastar uns raviolis xinesos que la Beilei havia fet la nit abans a casa seva… Eren boníssims!


FEM MEDIACIÓ

 
Toni  Sánchez
Neus Mostaza
1r ESO

 2ª trobada d'alumnat mediador de Sant Adrià de Besòs.
Una vintena d'alumnes/as del centre va participar a la trobada d´alumnat mediador. L'objectiu era recordar i consolidar el projecte que s'està portant a terme a l´institut des de fa 5 anys

 

  
El 31 de març vam sortir de l'institut a les 9:00 del matí. Quan vam arribar al col·legi Sant Gabriel ens vam presentar i vam explicar què era la mediació i vam començar a fer les activitats.
A la primera de les activitats havíem decidir sobre el següent supòsit: un home va en moto per una carretera deserta, però es troba tres persones:
  • La primera persona és un metge que va a salvar a la mare del motorista, la dona morirà si no pren la medicació abans de dues hores.
  • La segona persona és una dona que està perdent molta sang i necessita urgentment una transfusió. Aquesta dona té un fill petit, el pare del nen és mort.
  • La tercera persona és el seu l' amor de la vida.
Vam parlar fins que vam arribar a la resposta correcta: Deixar la moto al metge i que s'emporti a la dona que està perdent sang. El motorista es queda sense moto i amb l' amor de la seva vida.
A la segona activitat representàvem un conflicte i cadascú de nosaltres tenia un paper: un feia de mediador, un altre era el representant dels grans i el tercer era el representant dels petits.
El conflicte: Els grans mai deixaven la pilota als petits, un dels petits cansat de no poder jugar un dia van agafar la pilota, però els grans es van enfadar, el van agafar i li van pegar.
Per trobar una solució van parlar amb el mediador qui va decidir que a partir d' ara havien de jugar tots junts.


A les onze van anar cap a la biblioteca de la escola, allà ens vam donar l'esmorzar i vam sortir al pati. Quan vam acabar vam fer una activitat més i a les 13:00 hores vam marxar cap a casa.


QUÈ PASSA ARA A L' HORT?

Ian Ramírez.
2n d’ESO





Ara en tot aquest temps que portem a l’hort ja hem plantat: alls, faves, patates, tomàquets i pebrots. I totes aquestes hortalisses la té cada alumne a la seva parcel•la. Però també hem sembrat carabassó, enciams, albergínies i cebes. Aquestes últimes les hem posat en un calaix de llavors.

Cada dijous anem agafant faves ja que estem en temps de la collita.

Encara les altres hortalisses no han donat fruit.

Fins ara en tot el portem recollit de faves, es a dir 2 vegades, ja hem agafat 6’160 Quilograms.

També hem fet un treball de l’estudi d’una de les hortalisses i vam tenir que buscar informació del seu nom en català, castellà i el científic; l’origen , com es fa la sembra i la plantació, quan i com, les seves virtuts, la recol•lecció, com es cuida, quines propietats alimentàries, busca una recepta de cuina... etc.

Aquesta optativa m’agrada molt perquè estàs amb els amics i fas treballs divertits i interessants.

TROBADA AMB EL LYCÉE XAVIER MALLET A L’INSTITUT MVM


Angelina Carreras
Professora de francès.

Dijous 24 de març vam acollir al nostre institut a un grup francesos amb qui vam compartir el matí. Era un grup de quaranta-cinc estudiants d’espanyol com a segona llengua estrangera provinents de Teil, ciutat situada a la regió de Rhône-Alpes, de l’institut Xavier Mallet. Van venir acompanyats per cinc professors.
 Si teniu curiositat per veure el seu institut podeu clicar http://www.ac-grenoble.fr/xmallet/ i fer-hi una ullada.

En Roger, l'Angelina i l' Incarnation.         La Maria, l' Angelina i la Manuela.

A les nou van arribar i es van instal·lar al gimnàs. Tot seguit hi van anar els alumnes de francès de tercer i quart d’ESO acompanyats per la Maria i la Manuela. Abans de començar l’activitat per trencar el gel i fer els grups de la gimcana lingüístico-cultural, el director els va donar la benvinguda i els va parlar de Sant Adrià de Besòs. A un quart de deu ja estàvem tots preparats per començar les activitats. Com eren setanta alumnes vam fer grups de cinc a partir de quinze imatges retallades com a peces de puzzle. La tasca consistia a reconstruir la imatge, posar-se l’etiqueta amb el nom, respondre a unes preguntes sobre la imatge i buscar dos punts en comú entre els membres del grup.


Tots estàvem força nerviosos perquè no ens coneixiem però amb ganes de participar i passar una bona estona junts. Després cada grup es va presentar i va mostrar la seva imatge relacionada amb la cultura espanyola.

Els grups es presenten.



A tres quarts de deu vam anar al pati on vam disposar d’un espai per fer la gimcana cultural. Els alumnes de 1r d' ESO C van col·laborar activament netejant el pati i organitzant les quinze taules per cada prova i les dues taules del mig per l’esmorzar. Gràcies per la vostra col·laboració!

A les deu vam esmorzar truita de patates feta de casa, pa amb tomàquet, fuet, xoriço, formatge… tot de productes típics i també coques, galetes, magdalenes…Ens hi vam posar les botes com podeu comprovar.


L'esmorzar de productes típics de la nostra cultura.

Vam aprofitar aquesta pausa per intercanviar impressions amb els professors francesos. Els va sorprendre molt que els alumnes parlin de tu als professors i els cridin pel nom. A França els alumnes parlen de vostè als professors i els diuen pel cognom precedit de Monsieur o Madame
També va haver-hi un intercanvi de presents entre els dos instituts.


Incarnation va regalar un llibre sobre la regió de l'Ardèche i en Roger un llibre sobre Sant Adrià



A dos quarts d’onze va començar la gimcana formada per quinze proves de les quals nou tractaven de política, geografia, actualitat, esports, llengües oficials, gastronomia, art…i sis amb jocs de llengua espanyola. Vam acabar a dos quarts de dotze. L’equip guanyador va ser el grup quinze. Vam repartir quatre premis!

A tres quarts de dotze el grup havia de marxar perquè havia quedat al MNAC amb la responsable del liceu francès de Barcelona, on hi anirien per la tarda. Encara però van tenir temps per fer un petit partit de fútbol.


Tots nosaltres!

Incarnation, la responsable del grup francès, ens va portar nougats de xocolata i nougats tendres. Van volar! Boníssims!
Nougat chocolat i Nougat tendre

També em va manifestar que li agradaria mantenir el contacte i organitzar un intercanvi de cara al curs vinent. On verra! De moment, m’ha enviat un munt de fotos de la trobada i estem en contacte.

Gràcies a tots per la vostra col·laboració! Mille fois merci!



À vous! Donnez votre avis:

Je trouve qu'on a beaucoup appris et on s'est amusé! J'ai beaucoup aimé!
Oumayma Ghani 4eESOB

À mon avis, ils sont très sympas. Cela a été génial!
Andrea Pérez 4eESOB

Cette activité m'a plu. Je me suis amusé beaucoup et j'ai connu du monde.
Ma Mar Sorribes 4eESOB




Rencontre

SORTIDA A LA BORSA DE BARCELONA

 Ángels Serrano
Professora d' Economia

El divendres 16 de gener de 2009, els alumnes de primer i segon de batxillerat de la modalitat de ciències socials van fer una sortida acadèmica: visita a la Borsa de valors de Barcelona.

Van sortir de l’institut a les nou del matí . Quan van arribar a la borsa, al Passeig de Gràcia, van esperar  fins a les deu que ens va rebre la  Carolina Díaz, encarregada de guiar-nos en la visita.

La Carolina, primer  va explicar que és la borsa i la seva història. A Espanya hi ha quatre borses, la primera en crear-se és la de Madrid entre 1808-1831, la segona és la de Bilbao al 1890, la tercera és la que varem anar a visitar, la de Barcelona creada al 1915 i la quarta la de València creada al 1980.

Quan entres a la borsa es pot veure un panel, Parquet Electrònic, que ocupa tota la paret central proporcionant un munt d’informació del mercat espanyol als inversos, valor de tancament dels índexs espanyols el dia anterior, la seva evolució del dia, i també proporciona informació dels principals índex internacionals (Dow Jones de Estats Units, Nikkei 225 de Japó, CAC40, DAX,etc...). Aquest Parquet és un fet diferencial i emblemàtic de la Borsa de Barcelona.

Van treballar els principals índex bursatils espanyols: el famós Ibex 35 (és una mitjana ponderanda dels valors de les 35 empreses espanyoles més importants, com Endesa, Banesto, etc...) i el MID50 (engloba el valor de les 50 següents empreses espanyoles més importants).
Els colors predominants a la borsa tenen un significat concret: el verd (els valors estan pujant), el vermell (els valors estan baixant) i el groc (valors permaneixen sense alteracions).

El lloc des d’on ens feia aquesta explicació es deia el “corro”. El “corro” es troba al principi de l’accés al Parquet Electrònic, i des d’aquí es realitza el mercat de corros o també anomenat de “a viva veu” de 8:30 a 8:50 hores. Vol dir que en aquest curt temps els accionistes poden vendre accions allà mateix a “viva veu”, es fa per recordar l’àntic procés en què les accions es compraven i venien cridant; tots tenim a la ment aquest record ja sigui per haber-lo viscu o haber-lo vist a alguna pel•lícula.

A continuació van continuar la visita per la resta del recinte on podien veure més de 600 monitors que proporcionen informació en temps real de tots els mercats, nacionals i internacionals.
Aquests monitors petits faciliten el seguiment detallat de cadascuna de les empreses del SIBE: preu de les accions, posicions de la demanda i oferta, màxims i mínims de la jornada, volums de contractació, variacions de preus, últimes negociacions,etc...

Els alumnes van fer una pràctica: escollir  entre  una de les que formen el IBEX35, per tant, una d’important, i seguir la seva evolució durant el matí.  Amb aquest exemple  els alumnes van poder aplicar els  seus coneixements apressos a les classes d’economia quan van estudiar el tema del funcionament del mercat. I és evident que la borsa també és un mercat on opera la llei de l’oferta i la demanda del lliure mercat, on el producte que s’intercanvia són les accions, l’oferta són les accions que alguns accionistes volen vendre pel motius que siguin (obtenir liquidesa, obtenir una plusvàlua, etc....) i la demanda són inversors que disposen d’estalvis.

Amb aquest exemple, tal com diu la teoria de la demanda i l’oferta, els oferents volien vendre les seves accions al preu més alt possible i pel contrari la demanda volia compra accions al preu més vaig possible; doncs bé quan el preu de l’oferta i la demanda va coincidir es va produir la compravenda d’unes quantes accions.

A la sala de contractació es pot seguir l’evolució del mercat mitjançant pantalles retroprojectades. Es disposa de telèfons interiors per la canalització de les ordres als operadors i de terminals en temps real pel seguiment individualitzat del mercat.

També es disposa de servei de cafeteria i restaurant, i evidemmet dintre també es disposa de 21 monitors amb informació permanent dels mercat en temps real.

Gràcies a aquesta sortida,  a tothom li ha quedat clar el significat de tot el que passa a la borsa: quan els índexs borsàtils pugen o baixen, quina diferència hi ha entre els brokers i els dealers, què és el Ibex 35, etc... 

Després vam passejar pel Barri àntic, per contemplar  els monuments i  part de la història de Barcelona.

A tots ens va semblar que la sortida va ser  entretinguda, ens ho varem passar molt bé al mateix temps que varem aprendre molt sobre economia.

HISTORIAS QUE NO SON DE AMOR


ESTELA Y LA CASA ABANDONADA
Daniel Méndez Dávalos
1r ESO

Estela es una niña que vive en Sant Adrià del Besòs, tiene el pelo negro y los ojos también. Tiene trece años va al  instituto y tiene muchas amigas, pero sus mejores amigas son: Laia, Sandra y Esther. Un día ella iba al instituto cuando vio una casa abandonada, entró para investigar, pero cuando se oyó un ruido se asustó y se fue corriendo. Se lo comentó a sus amigas y no le creyeron, pensaron que estaba loca. Entonces Ana les propuso que fueran el viernes y las amigas aceptaron. 

Cuando llegó el viernes por la noche  las cuatro amigas entraron en la casa. Al principio no se oía nada y le dijeron que estaba loca. No había nada. En ese momento se oyeron unas voces y las cuatro empezaron a gritar. La puerta se cerró. Las niñas huyeron corriendo por las escaleras. Una de las amigas, Laia, se quedó enganchada con un clavo de las escaleras; las otras niñas no se dieron cuenta de que Laia estaba atascada. Mientras esta se quedaba atascada, un fantasma le arrancaba la cabeza con una puerta.
Sandra, Esther y Estela se refugiaron en el baño.Allí las luces se apagaban y se encendían, cuando un fantasma apareció en el espejo roto y con un cuchillo mató a Esther. 
Ya solo quedaban vivas Sandra y Estela que salieron del baño y se fueron al desván. Las dos se quedaron unos minutos quietas hasta que Sandra decidió tirarse por la ventana para poder huir de la casa. Sandra murió al lanzarse, porque en el suelo del jardín había un cuchillo que se clavó en la cabeza.
Estela pudo huir de la casa, pero cuando se lo contó a la gente no se lo creían. Pensaron que estaba loca; así que la mandaron a un psiquiátrico y allí murió.



KYLE NEW CASTLE
Eric Marín Cueliee
1r ESO


Había un niño llamado Kyle que nunca se encontraba mal. Un día, de repente, empezó a dolerle muchísimo la cabeza y después le dolió también la barriga. Al empezarle a doler tanto, fue al médico y le dijeron que no era nada. Estuvo tres meses con dolor de cabeza y de barriga hasta que entró en el sótano de su casa para buscar la llave inglesa que le había pedido su padre, al cogerla se le pasó el dolor.
Al abrir la puerta para entrar a su casa de nuevo, vio que estaba todo negro y pensó que se habría apagado la luz, al entrar, vio que le aparecía una ropa negra puiesta en el cuerpo y que la llave inglesa se hacía gigante, con un filo afilado y unos pinchos muy puntiagudos al final.  Después de fijarse en su nueva vestimenta, se dio cuenta de que estaba cayendo en picado. Al cabo de diez segundos, cayó sobre una tienda de campaña y vio un cartel.

-¡Espera!-gritó Kyle-¡Esos son mis apellidos!
Siguió la dirección de la flecha hasta llegar a la ciudad llamada New Castle.
Era una ciudad muy grande y oscura. Todo estaba muy solo y silencioso, a Kyle esa situación le dio una sensación extraña que le causó un gran escalofrio.
Kyle estaba perdido, no sabía cómo había llegafo hasta allí ni por qué. Se encontraba sólo en un lugar que no conocía y aparentemente no había nadie.  Empezaba a sentirse cansado y tenía frio. No sabía qué hacer ni a donde ir. 
De repente notó cómo algo se movía, se asustó y empezó a correr. Se sentía perseguido pero al volverse sin pararse no vio nada, aunque eso no le hizo detenerse. Continuó calle abajo y giró por una calle, que le era familiar aunque  no entendía por qué. 

Siguió corriendo hasta que vio una puerta entreabierta, que casi se le pasa de largo, entró por ella derrapando y cerrándola de un golpe casi sin haber acabado de entrar. 
Vio a un tabernero, que le dijo que le había estado buscando, le estaba avisando con el dolor de barriga y de cabeza porque necesitaba que le dejase la llave inglesa para arreglar su cohete espacial. 
De repente, vio entrar a dos hombres vestidos de negro. Llevaban pistolas y apuntaban a su cabeza y la del tabernero, entonces dijeron: 
-¡Queremos todo el dinero!
Kyle se asustó y se cayó al suelo. Se dio un golpe en la cabeza que le dejó inconsciente y, cuando le volvió el conocimiento estaba en la cama de un hospital. Al intentar levantarse, se dio un golpe con la máquina del suero y se durmió. 

Al despertarse, estaba en el sótano y ya no le dolía nada. Subio las escaleras lentamente y con  mucha prudencia, esta vez estaba en casa. Había luz y su padre le estaba llamando, necesitaba la llave inglesaí. Todo había sido una terrible pesadilla.

FIBERPARTY

Miguel Ángel Baeza
Professor de Cicles Formatius





Els alumnes del cicle formatiu de SMIX del nostre centre van assistir el passat divendres 25 de març a la FiberParty 2011.
La FiberParty és un esdeveniment que reuneix a 400 persones per jugar i compartir informació mitjançant una gran xarxa d’ordinadors, a més d’assistir a conferències i diverses activitats. La durada d’aquest esdeveniment són 3 dies i el lloc escollit és el Poliesportiu Campus Nord UPC de Barcelona.
Els nostre alumnes van fer una visita guiada per les instal·lacions i, gràcies a les explicacions de dos dels organitzadors, van conèixer com es munta i s’organitza la FiberParty. Donar les gràcies als organitzadors de la FiberParty per la seva invitació, als professors acompanyants (Javier i Lina) i als nostres alumnes pel seu bon comportament.



ELS DE 2N FAN DE PERIODISTES AL MÓN CLÀSSIC.

ENTREVISTA A PIGMALIO I GALATEA
Marc Molina
Sergio Navarro
2n  ESO


Pigmalio era un rei que es dedicava a fer escultures, un dia va crear una estàtua, que la a anomenar Galatea. Pigmalio es va enamorar de la escultura. En unes festes en honor a Afrodita, Pigmalio li ca demanar a Afrodita que transformés a Galatea en un ésser humà.


Preguntes a Pigmalio
Què et va inspirar per fer de Galatea?
-Em va sortir en un somni.
Com et senties mentre feies l'escultura?
-Em sentia molt relaxat i molt satisfet de la meva obra.
Com et vas sentir quan Galatea es va transformar en persona?
-Em vas sentir sorprès i a l' hora emocionat.

Preguntes a Galatea
Com et vas sentir quan et vas transformar en humana?
- Em vaig sentir com nova i amb ganes de descobrir el món.
Quina va ser la teva primera impressió sobre Pigmalio?
-Quan el vaig veure per primera vegada m'en vaig enamorar.






CREACIÓ DE LA MUNTANYA D' ATLES
Mónica Pérez 
Sara Cutillas
2n ESO

Avui, s’ha descobert la creació de l’antiga muntanya Atles. Perseu ha confessat tota la història a la premsa:
Perseu matà la Gorgona i s’emportà el seu cap amb ell i volà fins la terra on vivia el rei Atles. El major orgull d’aquest gegant, era el seu jardí ja que els arbres donaven fruits d’or. Perseu es presentà dient que venia en qualitat d’hoste, però Atles, desconfiat de que volgués robar-li els seus fruits d’or, el va fer fora. Perseu no s’animà a enfrontar-lo per això li oferí com a obsequi la caixa que amagava el cap de la Gorgona. Perseu obrí la caixa sense mirar els ulls de la Gorgona i Atles quedà convertit en pedra a l’instant. El seu cos augmentà de mida fins a quedar convertit en una muntanya.

Entrevista a Perseu
Com era Atles abans de convertir-se en una gegant muntanya de pedra?
-Atles era un gegant de mides descomunals i amb un cos musculós. De rostre pàl•lid i serè.
Com es presentà davant Atles demanant hospitalitat?
-Em vaig presentar davant d’ell educadament i li vaig demanar si us plau acolliment al seu habitatge una nit.
Què li contestà Atles?
-Atles m’ho negà i amb cara de desconfiança em digué que marxés.
Què va fer vostè al respecte?
-Li vaig oferir una capsa com a obsequi i ell l’agafà encantat. Jo vaig obrir la caixa i vaig agafar el cap de la Gorgona que amagava dins i sense mirar-la als ulls la vaig enfocar cap a Atles.
Què succeí quan la Gorgona mirà als ulls d’Atles?
-Quan els ulls de la Gorgona s’enfocaren cap a Atles, aquest quedà convertit en pedra a l’instant i el seu cos fou augmentant de mida fins a convertir-se en la muntanya d’Atles.



HADES RAPTA A PERSÈFONE
Oriol Melguizo
Aitor Muñoz
2n ESO

A les deu d´aquest matí Hades ha raptat Persèfone mentre ella passejava pel camp.
Avui a les 10 del matí, Hades ha raptat a Persèfone, filla de Demèter i Zeus, mentres la noia passejava pel camp. Segons l´únic testimoni, Helios (déu del Sol), la terra es va obrir i d´ella va sortir Hades muntat en un carruatge tirat per cavalls negres, la va raptar i se la va endur a l´inframón.

Segons els déus olímpics, ara fa 30 minuts, Demèter i Zeus han anat a negociar amb Hades. Hem entrevistat a Hermes per saber què ha passat:
Oriol i Aitor: Hermes, podries dir-nos que ha passat i com ho solucionarà això, Demetèr?
Hermes:  Anirà amb Zeus a negociar amb Hades per la tornada de Persèfone. Aquestes podrien ser les condicions per a la tornada de Persèfone:
  • Si Persèfone ha menjat menjar infernal, es quedarà durant un terç de l´any amb Hades i els altres dos terços amb Demèter, sa mare.
  • Si no ha menjat menjar infernal serà totalment lliurada a Demèter. Próximament els informaré de com avança el cas.        



L' ILLA D' ÈOL, DÉU DELS VENTS

Carlos Fructuoso
2n ESO

Resultà ser un dia tranquil a l’illa del vent, on Èol disfrutava xerrant amb les nimfes. Sobtadament una ombra aparegué a l’horitzó, la nimfa Gara avisà Èol ràpidament. Aquella ombra semblava un vaixell. Èol esperà fins que el vaixell estigué suficientment a prop com per a atansar-lo fins a terra amb vents provinents del nord.

Quan els tripulants, excitats, varen desembarcar, Èol rebé amablement els mariners i preguntà pels seus noms. Odisseu era el nom del capità.

Odisseu i els seus companys passaren uns anys a l’illa. A l’hora de marxar, Èol donà a Odisseu una bossa amb tots els vents menys la tramuntana, que esperava que ajudés a Odisseu en la seva travessia.

Al cap d’un temps Odisseu tornà a l’illa d’Èol, dient que els seus mariners havien obert la bossa i tots els vents s’escamparen. Èol, sorprès, va fer fora a Odisseu i li digué que no tornés a l’illa, i que pensés bé si podia confiar en els seus mariners.                                                                                                            
                                                                                    (Fragment de l’Odissea des de la perspectiva d’Èol)




ROBEN UNA POMA AL JARDÍ DE LES HESPÈRIDS!


Estranya desaparició d’una poma daurada de l’arbre custodiat per les quatre Hespèrids.
El passat dijous, Hera se’n va adonar que faltava un fruit daurat de l’arbre màgic, que va ser creat per celebrar el matrimoni entre ella i Zeus.Encara que la deesa, anteriorment, havia enviat un ferotge drac anomenat Ladon perquè ajudes a les Herpèrids a vigilar el lloc, ja que no se’n refiava gaire d’aquestes quatre noies, que eren molt juganeres i els encantava tocar i cantar dolces i alegres melodies que igual que les sirenes atreien els homes i els tornaven bojos.
Desprès de dies d’investigació s’ha sabut que aquesta poa l’havia robat Eris, deesa del conflicto, la lluita i la discordia.
Aquesta desapareció ha estat la causant de la Guerra de Troia.


Entrevista a Hera:

P1.Què vas pensar quan vas veure que faltava una poma al teu arbre màgic?
R1.Vaig pensar que a aquestes mocoses no se’ls pot encarregar res,són unes inútils.Ni tan sols vigilar un arbre.
P2.Quin és el primer sospitós que et va venir a la ment quan et vas assabentar de la notícia?
R2.Vaig pensar que podía haver estat alguna de les meves germanes, Atenea i Afrodita, per fer-me la punyeta.Perquè sempre m’han tingut enveja.
P3.Com vas esbrinar qui havia estat el lladre o lladregota?
R3.En realitat no va fer falta investigar massa, ella mateixa es va presentar a la boda de Peleu i Tetis (on no havia estat convidada) i va ensenyar la poma que va robar i a on apareixia una inscripció en la que deia: “Per a la més bonica”.



LA VEU D' ATENES
Laura Izquierdo