27 de març del 2015

UNA REFORMA AL SERVEI DELS MERCATS?



Antoni Cabrera
Director


L’aplicació de la nova Llei d’Educació (LOMCE) començarà el proper curs escolar (2015-16). El Departament d’Ensenyament ha adaptat, determinats aspectes de la LOMCE, a la singularitat de Catalunya i ha presentat el nou currículum per a l’ESO i el Batxillerat.

De moment, pel proper curs, els canvis no seran molt significatius respecte al currículum actual: augment d’hores d’algunes matèries i distribució i canvi de nom d’altres a l’ESO i algun canvi en la distribució a primer de Batxillerat. El gran canvi es produirà el curs 2016-17, a quart d’ESO, amb les diferents vies per obtenir el títol de Graduat, amb prova final inclosa. Però haurem d’esperar ... eleccions al Parlament de Catalunya, eleccions al Congrés de Diputats d’Espanya, què passarà?

En tot cas, quan ens van presentar el nou currículum competencial per a l’educació secundària, es feia menció a la Llei d’Educació de Catalunya (LEC): “La societat catalana aspira a proporcionar la millor educació a les noves generacions i, més enllà, a continuar donant oportunitats educatives a tothom durant tota la seva vida.” (Preàmbul. Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació)

No tinc molt clar que les noves directrius ajudin a donar oportunitats educatives a tothom, com diu el preàmbul. Crec que es produirà una pèrdua molt important de les característiques democràtiques i anivelladores de les desigualtats, respecte a l’alumnat, que l’actual sistema educatiu proporciona.

Algunes de les qüestions que, al meu entendre, són problemàtiques:

  • Amb la nova Llei, els estudiants començaran a escollir a tercer d’ESO, les assignatures optatives dirigides a cursar Formació Professional o Batxillerat. Aquesta elecció ara es fa a quart d’ESO. Significa establir rutes clarament diferenciades que determinen el futur acadèmic de l’alumnat, a una edat inferior a la que la llei marca com educació obligatòria. 
  • S’eliminen els Programes de Diversificació Curricular, substituïts pels anomenats “Programes de millora de l’aprenentatge i el rendiment” que només es podran realitzar a segon i tercer d’ESO. Suposa agrupar a l’alumnat amb més dificultat, que rebran continguts devaluats i que, tenint en compte els exàmens de final d’etapa, difícilment podran graduar. En aquests moments, els nostres alumnes que cursaven un Programa de Diversificació Curricular i aprovaven l’ESO tenien accés a la FP i, com consta en el seguiment realitzat, un percentatge alt d’aquests nois i noies obtenien el títol de la FP de grau mig. Això ja no es produirà amb la nova Llei. 
  • Nou avanç en el camí cap a la privatització de l’educació. Una de les qüestions que criden més l’atenció, en aquest sentit, és la pròrroga dels concerts econòmics als centres que segreguen a l’alumnat per sexe, malgrat les sentencies en sentit contrari, que s’han dictat al Tribunal Suprem. 
  • I, finalment, paraules com “mercat”, “competitivitat”, “resultats” o “rendiment econòmic” són paraules d’ús recurrent a la nova Llei.. Un fet sorprenent, sobre tot per tractar-se d’una llei educativa. Es tracta d’una reforma al servei dels mercats? 
Però ara arriba un període de vacances i toca desconnectar una mica de tot. Ens espera un tercer trimestre complicat per a tothom i, sobre tot, per l’alumnat de segon de Batxillerat que es presenta a les PAU. Moltíssima sort a totes i tots els que us presenteu a aquesta prova i bones vacances, curtes però necessàries, per a tots!


OLIMPÍADA D'ECONOMIA

Àngels Serrano
Professora d'Economia

La Facultat d’Economia i Empresa a la Universitat de Barcelona (UB) juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).va organitzar per primera vegada la Fase Local de les Olimpíades d’Economia a Barcelona.

Aquest concurs està adreçat als estudiants matriculats en el curs 2013/14 de l’assignatura d’Economia de l’Empresa de 2n de Batxillerat, d’aquells centres de Barcelona ciutat , Barcelonès Nord (Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs), Barcelonès Sud (L’Hospitalet de Llobregat) i Baix Llobregat.

La prova consisteix en un examen amb preguntes teòriques, pràctiques i de comentari de text. El dijous 29 de maig de 2014 de 17:00 a 18:30 a la Facultat d’Economia i Empresa de la UB (Av. Diagonal, 690-696, 08034-Barcelona).

Els tres primers classificats podran participar a la Fase Nacional de l’Olimpíada d’Economia. A més, si el curs 2014-15 es matriculen en algun ensenyament de grau de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (Administració i Direcció d’Empreses, Empresa Internacional, Economia, Sociologia o Estadística), tindran una bonificació en el preu de la matrícula del primer any:

Primer classificat: 100% matrícula gratuïta primer any
Segon classificat: 50% matricula primer any
Tercer classificat: 25% matricula primer any

Tots els participants rebran un diploma acreditatiu.

L'alumne Camilo Bedoya de l'institut Manuel Vazquez Montalbán es va presentar acompanyat de la professora Àngels Serrano.

Esperem que aquest curs 2014-15 es presentin molt més alumnes del INS MVM i que quedin ben classificats.

FIRA DE TECNOLOGIES CREATIVES

Roger Hoyos
Professor de Tecnologia

Els alumnes de Tecnologia de 4t d'ESO han participat exposant els seus projectes a la Fira de Tecnologies Creatives i Robòtica dissabte 31 de gener de 2015 a les instal·lacions de Cosmocaixa.

El MVM ha participat amb dos projectes: "Luxino" i "Dadino" construïts amb Arduino, unes plaques microcontroladores programables. La Fira va ser la culminació d'un projecte didàctic que hem estat portant a terme juntament amb 51 centres de secundària de Catalunya i que ha fet que l'alumnat de 4t es familiaritzi amb l'electrònica, la robòtica i la programació d'aplicacions. El projecte didàctic ha estat impulsat pel Departament d'Ensenyament, l'Obra Social de La Caixa i Arduino Verkstad Education.

El projecte Luxino consisteix en un luxímetre analògic que és capaç de mesurar la intensitat de la llum que incideix en un lloc determinat i mantenir aquesta mesura fins que es vol realitzar una altra.



El projecte Dadino consisteix en un joc de daus electrònic: amb un comandament a distància es selecciona l'aposta i es "llença" el dau. El dau mostra el valor obtingut i indica amb llums i sons si s'ha guanyat o perdut l'aposta.

V TROBADA DE DELEGATS/DES DE SECUNDÀRIA DE SANT ADRIÀ

Joan Hernando Harto
Delegat de 2n d’ESO

La reunió de delegats i delegades va ser una trobada bastant productiva. A l’arribar a la biblioteca vam fer una espècie de joc per perdre la vergonya, que consistia en estar parlant amb algú i després l’havies de presentar davant de tothom. Tot seguit vam anar a una sala on vam fer una taula rodona amb testimonis de representants d'entitats, on ens van explicar el que implica ser representat, la taula rodona va estar formada per un membre d'un sindicat d'estudiants, un representant d'una entitat de lleure i un membre del club de lluita La Mina. Després d'això un grup d’alumnes de l'Institut Manuel Vázquez Montalbán van fer una representació teatral sobre les dificultats que podem trobar en algunes aules. Gràcies a això vam fer una espècie de debat sobre el que hauria de fer el delegat/da.

Crec que a tots/es ens va agradar i vam aprendre coses que de ven segur algun dia posarem en pràctica.

LA CREATIVITAT

Carmen Andújar
Departament d’arts

El fomentar la creativitat és un deure que nosaltres els professor tenim amb els alumnes. La idea d’imitar als altres és intrínsec en cada persona, per això és molt important intentar aconseguir que la creativitat surti de les seves mans. A partir de les primeres idees poden sorgir projectes amb els que es senti satisfet. La primera idea moltes vegades no és la que val i no ens hem de frustrar, hem de continuar intentant-lo, i segurament en un d’aquests intents sortirà el projecte definitiu.

En aquest exercici que proposo als alumnes, han d’inventar una màscara amb personalitat i com veureu es semblen unes a les altres; però no són les mateixes, cadascuna té un color o colors diferents, encara que hi ha un nexe d’unió, el ser lluent, o que cridi l’atenció.

A primer, pinten una cara amb colors càlids o freds, perquè la pròpia cara sigui una màscara. Després li afegeixen un antifaç amb els colors contraris a la cara, és a dir si els colors de la cara són càlids, l’antifaç està pintat amb colors freds, o a la inversa.

A tercer dibuixen ells la cara i no la pinten, només li posen ombres. Després li afegeixen un antifaç de colors vius, així el contrast és total.

Clicant la imatge veureu una mostra dels treballs del alumnes.


PROJECTE BARCELONA WORLD RACE

VIDEOCONFERÈNCIA

Núria Riera
Professora d'Educació Física

El passat 28 de Gener un grup de 25 alumnes de 3r d’ESO van participar en una vídeo conferència amb els vaixells de la Barcelona World Race. Aquesta activitat la vàrem compartit amb dues escoles més de Barcelona. Des del plató de TV de la regata vàrem connectar en directe amb dues embarcacions i els hi vàrem fer preguntes que havíem preparat a la classe d’Educació Física.

En Martí Oliver de 3r A va preguntar en anglès al patró de l' Spirit of Hungry i la Maria Lladó de 3r B ho va fer en català a l’embarcació One Ocean One planet, la connexió es va fer en directe, hi havia algun problema amb la transmissió ja que ells estaven a l’hemisferi sud navegant pel Pacífic i la distància provocava algun tall en la comunicació. Hem de tenir en compte que és gràcies als satèl·lits que rodegen la Terra que podem establir aquesta mena de transmissions.

VISITA AL CENTRE D'INTERPRETACIÓ

Martí Oliver
3r A ESO

El passat dimecres 18 de febrer, els alumnes de 3r d’ESO vàrem anar al centre d’interpretació de la Barcelona World Race. Aquest espai ha estat recuperat per a la celebració l’edició anterior 2010-11 i es troba en un dels hangars de pescadors situats a l’extrem de la Barceloneta dins del port de Barcelona, prop del prestigiós Hotel Vela.

Durant aquesta visita, vàrem poder pujar a un IMOCA com els que estan fent la volta al món, un vaixell lleuger, resistent i compacte. A primera vista sembla un vaixell qualsevol, però és quan t’hi fixes que hi veus diferents aspectes que fan que el puguem diferenciar d’altres vaixells semblats. Gràcies a en Sergi, el patró del vaixell, vàrem poder aprendre diversos aspectes i anècdotes sobre el tema que desconeixíem.

Un cop acaba la primera visita, vàrem fer una gimcana pel petit museu situat al mateix edifici. En el museu vam poder veure peces dels IMOCA, fotografies d’edicions anteriors i tot tipus de informació relacionades amb la regata.

Un dels aspectes més interessant que hi vam poder veure són les tasques que fan les diferents persones que formen part d’un equip de la BWR: el navegant i l’equip de terra. Finalment per acabar la visita, vam pujar a la planta superior en la que vàrem provar el menjar liofilitzat que porten els tripulants, també els vestits especials que porten per a no passar fred ni mullar-se.

En acabar aquesta activitat vàrem anar al Museu d'Història de Catalunya amb la professora d'Història, Loli, i en Fermin ens va explicar la història del Circ Raluy mentre observàvem les seves instal·lacions que estaven el Port Vell de Barcelona.

VISITA AL PANTALÀ
Núria Riera
Professora d'Educació Física

Un petit grup d’alumnes de 3r d'ESO van anar a visitar les embarcacions atracades al Portal de la Pau, als peus de Colóm. Uns en cotxe acompanyats dels pares i d’altres en bicicleta des de Sant Adrià.

Van poder veure els treballs de manteniment que estaven realitzant els diferents equips en les embarcacions i, fins i tot, varen descobrir que una embarcació portava una publicitat amb les inicials del nostre institut MVM.



XERRADA D'EMPRESA

Yaiza Peña
Laura Jerez
1r A Batxillerat

Xerrada d'empresa

El passat divendres dia 21 de Novembre de 2014, un empresari molt famos anomenat Joaquim Coello ens va visitar a les 09:00 del matí a l'institut a l'hora que teníem Economia d'Empresa.

Joaquim Coello és un senyor que als seus 43 any va complir moltes il·lusions, va travessar l'Atlàntic en solitari i va donar la volta al món en un vaixell de vela. Va tindre que anar a estudiar a Madrid, perquè aquí no hi feien el que ell hi volia estudiar. Ha sigut director tècnic de Bazán, l'empresa nacional de construccions navals militars i gerent del projecte de la fregata dels noranta de la OTAN.

I ara és conseller delegat de l'empresa applus, que es una de les empreses líders mundials en inserció, assajos i certificació que ofereix solucions per a clients en tot tipus de sectors, per tal de garantir que els seus actius i productes compleixin les normes i reglaments mediambientals de qualitat, salut i seguretat. Compta amb 1900 empleats i una xarxa de 350 oficines i laboratoris amb presència en més de 60 països de tots els continents i uns ingressos de 1581 milions d'euros el 2013.

A part d’explicar-nos com va arribar a ser empresari, ens va diré les principals funcions que ha de tenir un empresari per muntar una empresa... Va fer un tipus de joc amb tota la classe, era amb dos postals, una d’elles era el carrer de Times Square de New York, amb això havíem de dir nom d’empreses que sortien en els cartells de publicitat, i l’altre postal eren unes paraules que eres característiques que havia de tenir un empresari.

Joaquim coelllo, finalment ens va explicar una anècdota, que va conèixer al gran Nelson Mandela, a Sud-àfrica en una conferència, va tenir la sort de parlar amb ell i discutir sobre un tema que Joaquim li deia una cosa i Nelson un altre, i va sortir el que va dir Nelson i Joaquim va demana disculpes a Nelson a través d'una carta i Nelson li va respondre, “ja t'ho vaig dir”.

Aquesta conferència va ser molt entretinguda i molt interesant, ja que per la gent que vulgui muntar una empresa a pogut agafar idees del que ha dit, i a més ho va fer molt divertit amb anècdotes, jocs... per tal de no fer-se pesat ni res.

TROBADA DE KORFBALL 2015

Núria Riera
Professora d'Educació Física

Com des de fa molts anys, també aquest curs 2014-15 hem participat en la Trobada de Korfbal del Consell del Barcelonès Nord, aquesta activitat es va celebrar al pavelló Marina Besòs el dia 4 de març i va reunir a més de 200 alumnes de Santa Coloma, Badalona i Sant Adrià, amb la participació de diversos centres: La Llauna, el Pompeu, L’Albèniz, el MVM....

La nostra participació va ser amb tres equips, un infantil i dos cadets, vàrem arribar a les semifinals en la categoria cadet però vàrem perdre per un punt i no es va aconseguir anar a la final, tot i això els alumnes de l’institut s'ho van passar d’allò més bé.

Com ja han fet alguns alumnes després de la seva participació en la trobada volem animar-vos a participar en l’activitat extraescolar de Korfbal que des de fa tants anys es du a terme a l’institut, amb la col·laboració dels monitors de la Unió Korfbalera Sant Adrià.

ESQUIADA 2015

Núria Riera
Professora d'Educació Física

Aquest curs, a més a més de fer la sortida d’un dia per a 3r i 4rt d’ESO, hem proposat una sortida de tres dies pels alumnes de Batxillerat. L’estació escollida ha estat La Molina (Cerdanya). Hem fet un curs per aprendre a esquiar i a fer Snow de 3h diàries.

Pel mati fèiem la classe amb monitors i després de dinar anaven a esquiar tots junts per les pistes verdes i blaves..

L’allotjament ha estat a l’alberg Verge de les Neus de La Molina.